Commissie Stedelijk Schoon Velsen
Jaarverslag 2021
De voorzitter spreekt
De trend van het vorige jaar heeft zich voortgezet in 2021. In de commissie behandelden we overwegend kleine, individuele plannen, gericht op woningvergroting en verbetering. Ondertussen was de gemeente met de corporatie beleid aan het ontwikkelen voor de grootschalige aanpak van de na-oorlogse woningvoorraad. Dit is een opgave waarvan we in eerdere jaarverslagen signaleerden dat die er aan zat te komen en dat een breuk zal betekenen met de overwegend kleine plannen. Het heeft zijn neerslag gekregen in de visie ‘Van Pont tot Park’, in november vastgesteld in de raad, dat in 2022 verder uitgewerkt wordt. De visie richt zich op het plan van Dudok, een na-oorlogs stedenbouwkundig icoon. De commissie is dan ook benieuwd wat de aanpak gaat betekenen voor dit deel van de stad en de architectuur van de na-oorlogse bouwblokken. De stedenbouwkundige structuur ervan vormt een belangrijke basis voor de waardering in de huidige Welstandsnota. Het ligt in de rede om de Visie en de Nota naast elkaar te leggen om te kijken hoe de nieuwe en urgente ambities voor de woningvoorraad vertaald worden naar ruimtelijke kwaliteit. Vanuit de commissie kijken we uit naar de verdere uitwerking van deze belangrijke visie voor de stad!
Namens de Commissie Stedelijk Schoon Velsen
De voorzitter,
Miranda Reitsma
Actueel
De Commissie Stedelijk Schoon Velsen werkt in opdracht van de gemeente en op basis van de door de gemeente vastgestelde beleidskaders aan het behoud en de totstandkoming van een goed functionerende, aantrekkelijke en toekomstbestendige leefomgeving. Daarbij wordt respectvol omgegaan met de goede kwaliteiten uit het verleden.
Met het jaarverslag legt de commissie verantwoording af aan de gemeenteraad over de onafhankelijke advisering. We lichten niet alleen de werkwijze en de cijfers toe, maar we proberen vooral ook te beschrijven en illustreren wat het maatschappelijke effect is van onze inspanningen.
Eerder in de planontwikkeling
We hechten eraan te vermelden dat we in vrijwel alle gevallen in staat zijn om in één of meerdere besprekingen te komen tot een positieve advisering. Niet zelden wordt onze inbreng, ook door initiatiefnemers, zeer op prijs gesteld. Uiteraard lukt dit niet altijd.
De commissie waardeert het zeer dat in de afgelopen jaren het gesprek over omgevingskwaliteit en de afstemming met stedenbouw en ruimtelijke ordening in een eerder stadium van de planontwikkeling op gang worden gebracht. De komende periode staan er binnen de gemeente ook wat betreft de begeleiding van initiatieven grote veranderingen op stapel.
Adviseren en inspireren
De invoering van de Omgevingswet is aanstaande, ook al is de invoering weer uitgesteld , de voorbereidingen in uw en andere gemeenten zijn in volle gang. Of het nu gaat om de inrichting van de omgevingsvisie of om de geleidelijke voorbereidingen op de ombouw naar het omgevingsplan; duidelijk is dat dit voor de gemeente een flinke kluif is, zelfs als de gemeente besluit de meeste zaken beleidsneutraal over te zetten naar het tijdelijke omgevingsplan.
Het goede nieuws is dat de beoogde cultuurverandering, die voor de invoering van het nieuwe stelsel nodig zou zijn, langzaam maar zeker op gang komt. Dit heeft met name betrekking op een meer faciliterende inzet van de lokale overheid, die met een ‘ja mits’-houding zo constructief mogelijk aan de totstandkoming van plannen gaat werken. Adviseren en inspireren aan de voorkant komt in de plaats van louter toetsen achteraf.
Instellingsbesluit en verordening
Er is de afgelopen periode door de gemeente, samen met MOOI Noord-Holland, intensief gewerkt aan de voorbereiding op de nieuwe gemeentelijke adviescommissie. U heeft daar in de vorige jaarverslagen al uitgebreid over kunnen lezen. Voor invoeringsdatum van de Omgevingswet moet de gemeenteraad deze commissie bij verordening instellen. Er is in de wet terecht een belangrijke plaats ingeruimd voor de cultuurhistorische aspecten. Daarnaast kiezen vrijwel alle gemeenten ervoor om de commissie een bredere taakomschrijving te geven om een goede omgevingskwaliteit te bereiken (zoals het in de wet is genoemd).
In de vast te stellen verordening, gebaseerd op de modelverordening die door de VNG is uitgebracht, wordt, in lijn met de wensen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Tweede Kamer, ingezet op een bredere, integrale, en meer vroegtijdige advisering. Hoe vroegtijdiger de betrokkenheid van de commissie, hoe constructiever haar advies wordt ervaren. De advisering zal oplossingsgerichter zijn en meer voelen als hulp.
VNG handreiking
In de VNG handreiking is het volgende schema opgenomen waarin wordt geïllustreerd in welke fasen de advisering kan plaatsvinden. Veel van de advisering is de laatste jaren geleidelijk verschoven van het beoordelingsgerichte (toetsende) aan het eind – in de donkerblauwe kolom – naar meer opgave- en ontwerpgerichte advisering – in de lichtblauwe kolommen.
Kennis maken
De nieuwe gemeenteraad zal in 2022 de gemeentelijke adviescommissie instellen. Wellicht een mooie gelegenheid om met de adviseurs in deze commissie kennis te maken. Bijvoorbeeld via een bezoek aan de vergadering of een werkbezoek aan één of meer inspirerende locaties.
Arie Keppler Prijs 2022
In het komende jaar vragen we ook uw aandacht voor de Arie Keppler Prijs 2022, dé Noord-Hollandse prijs voor omgevingskwaliteit. Intussen is de inzendingstermijn voor de prijs voorbij, maar het zou mooi zijn als er ook inzendingen vanuit uw gemeente zijn gekomen
Hofgeest, fase 1
De locatie Hofgeest ligt ten noorden van de Hofgeesterweg aan weerszijden van de Broekeroog in Velserbroek. Hier worden 380 woningen gebouwd. Hofgeest wordt de eerste volledig aardgasvrije wijk van de gemeente. De wijk straalt dat ook uit met de vele groene hagen die op een vriendelijke manier privé van openbaar scheidt. In de behandeling was dit een punt van aandacht om de groene ambitie ook goed vast te leggen voor nu maar ook over twintig jaar. Goede afspraken tussen bewoners en een goed onderhoudsplan zorgen hier voor. Duurzaamheid gaat ook prima samen met mooi: het is absoluut geen eenheidsworst door de afwisselende straten, kappen, materialen en goothoogtes en verschillende woningtypen.
Zo werkt het
Even voorstellen
De Commissie Stedelijk Schoon Velsen is benoemd door de gemeenteraad en samengesteld uit ervaren en vakbekwame adviseurs met kennis die nodig is binnen de gemeente Velsen
Het goed beoordelen van alle ruimtelijke aspecten van een initiatief of plan vraagt kennis, ervaring en vakmanschap. De adviseurs zijn specialisten op het terrein van landschap, stedenbouw, cultuurhistorie en architectuur en zijn onafhankelijk ten opzichte van de gemeentelijke organisatie en het gemeentebestuur. In 2021 bestond de commissie uit de volgende adviseurs:
- Ir. Miranda Reitsma, voorzitter, stedenbouwkundige
- Cees Hooyschuur, restauratie-architect, Erfgoedadviseur
- Ir. Kees van Hoek, architect-secretaris
De commissie werd ondersteund door:
Casemanagers:
- Masja Gemser
- Laurens Golverdingen
- Robert van Heyst
- Jelmer Kooij
- Mark Leegwater
- Karel Toth
- Marieke Mulder
- Thorsten Schlossmann
- Barbara Schmitt
- Jacques Warmerdam, stedenbouwkundigen van de gemeente.
“Kijk eens op de site van MOOI Noord-Holland”
Werkwijze
De gemeente legt de plannen aan de commissie voor in een openbaar toegankelijke vergadering. De vergaderingen vonden in 2021 voornamelijk digitaal plaats vanwege de coronacrisis. Niettemin is al het mogelijke gedaan om het openbare karakter van de vergadering in stand te houden. Initiatiefnemers en eventueel hun adviseur en/of ontwerper worden in de gelegenheid gesteld om via een videoverbinding het initiatief toe te lichten. Belanghebbenden en geïnteresseerden kunnen bij de gemeente verzoeken om de behandeling van de plannen te volgen en worden dan toegelaten. De vergaderdata voor uw gemeente vindt u via deze link.
De commissie kan in verschillende samenstellingen adviseren. Zo is het mogelijk om een zo geheten preadvies aan te vragen. Er vindt dan vooroverleg plaats met de commissie op een vroeg(er) moment in het planproces en zo kan haar inbreng nog relatief eenvoudig worden meegenomen door de initiatiefnemer of ontwerper. Indien van toepassing: Bij de grotere plannen is een stedenbouwkundige van de gemeente aanwezig om de commissie te informeren. Elke vergadering wordt voorafgegaan door een overleg met de afdeling Stedenbouw over de plannen, met name over belangrijke plannen en de plannen die afwijken van het bestemmingsplan.
Van elke planbehandeling, of dit nu gaat om een vergunningaanvraag of om een vooroverleg, stelt de commissie een advies op. We streven ernaar dat het advies begrijpelijk is voor iedereen; helder geschreven en zonder onnodig jargon. Bovendien moet het advies juridisch houdbaar zijn. De gemeentelijke plantoelichter zorgt voor het openbaar maken en versturen van de adviezen naar het college, de aanvrager en eventuele andere belanghebbenden.
Beoordelingskaders
Er zijn meerdere gemeentelijke beoordelingskaders waar de commissie rekening mee houdt. De welstandsnota vastgesteld in 2015 door de gemeenteraad, is het belangrijkste. Via deze link kunt u de welstandsnota voor uw gemeente inzien.
Ook bestaat er erfgoedbeleid. Via deze link kunt u lezen welk erfgoedbeleid uw gemeente voert. Naast de welstandsnota zijn er ook criteria of richtlijnen opgenomen in diverse beeldkwaliteitsplannen. Onder andere voor de herontwikkeling van het voormalige industrieterrein aan de Concordiastraat in Velsen-Noord of de bouw van de Nieuwe Zeesluis. In veel gevallen is ook het bestemmingsplan en ander ruimtelijke ordeningsbeleid voor de commissie relevant. Deze beleidsstukken kunt u via deze link vinden.
De beoordelingskaders zijn naar onze mening over het algemeen goed toepasbaar en dragen bij aan de constructieve dialoog die we voeren met initiatiefnemers. De kaders maken duidelijk wat de gemeente wil bereiken met het kwaliteitsbeleid en bieden houvast bij de begeleiding en de beoordeling van plannen.
“Kijk eens op de site van MOOI Noord-Holland”
MOOI DARS
In 2021 is het nieuwe door MOOI Noord-Holland ontwikkelde planregistratiesysteem MOOI DARS (Digitaal Advies Registratie Systeem) in gebruik genomen. Deze nieuwe online applicatie vervangt ons oude systeem wCorsys, dat bijna vijftien jaar een trouwe partner is gebleken. Inmiddels is wCorsys op enkele onderdelen aan verbetering toe, zodat we kunnen voldoen aan nieuwe regelgeving en kunnen inspelen op nieuwe online mogelijkheden. Een mooie gelegenheid om ook een slag te maken in gebruiksvriendelijkheid en inzetbaarheid. Daarom kiezen we voor een nieuwe applicatie, die het werk veiliger en makkelijker maakt en klaar is voor de toekomst. Er ligt veel moois in het verschiet. MOOI DARS is onder andere voorbereid op de volledige automatisering van adviesaanvraag en -terugkoppeling en krijgt een kaartfunctie, waarmee ons advieswerk en de ontwikkelingen binnen uw gemeente inzichtelijker worden gemaakt.
In fases zijn alle klantgemeenten overgegaan op het nieuwe systeem. Uw gemeente werkt sinds 9 december 2021 met MOOI DARS.
Missiehuis
Het markante Missiehuis is bijna 100 jaar oud. Ooit gebouwd om priesters op te leiden is er vanaf de jaren ‘70 de Sociaal Medische Dienst gevestigd om oorlogsgewonden van de marine te laten revalideren. Gelegen aan de rand van Driehuis is het een fantastisch plek om te wonen. Na een jarenlange leegstand wordt het herontwikkeld voor verschillende woningen. De kwaliteit van deze nieuwe woonplek is gebaseerd op de monumentale waarden van het oorspronkelijke missiehuis en kapel en de landschappelijke ligging. Geschiedenis en natuur gaan hand in hand zoals in dit deel van de gemeente altijd het geval is. Dit maakt de plek zo bijzonder.
Cijfers
In de onderstaande tabellen is onze advisering in 2021 weergegeven in cijfers. Op hoofdlijnen kunnen we concluderen dat de grote toename van bouwplannen van uitbreidingen bij het begin van de Corona-crisis aan het afnemen is als het gaat om woningen en aan- en bijgebouwen bij woningen.
De Commissie Stedelijk Schoon Velsen heeft in 2021 advies uitgebracht over 247 aanvragen voor een omgevingsvergunning. In 2021 waren er 449 uitgebrachte adviezen, omdat plannen vaak meer dan één keer behandeld worden. Bij 28 % van de aanvragen kon in één keer een positief advies gegeven worden en 32% een akkoord (“Niet akkoord, tenzij”) met een voorwaarde zodat het verder ambtelijk kan worden afgehandeld. Daardoor steeg het aantal plannen dat slechts één keer hoefde worden behandeld licht van 58% (2020) naar 59%. De meeste plannen (80%) zijn na maximaal 2 keer behandelen akkoord. In onderstaande tabel worden de voorafgaande jaren vergeleken met 2021. Met “Aantal behandelingen” wordt bedoeld het aantal keren dat een plan (of een aangepast plan n.a.v. een eerder advies) aan de wordt voorgelegd voor een advies.
2021 |
2020 |
2019 |
||||
Aantal behandelingen |
Aantal |
% |
Aantal |
% |
Aantal |
% |
1 |
150 |
59,29% |
175 |
58,33% |
156 |
63,16% |
Akkoord |
70 |
27,67% |
102 |
34,00% |
106 |
42,91% |
Niet akkoord, tenzij |
80 |
31,62% |
73 |
24,33% |
50 |
20,24% |
2 |
56 |
22,13% |
61 |
20,33% |
62 |
25,10% |
Akkoord |
31 |
12,25% |
46 |
15,33% |
41 |
16,60% |
Niet akkoord, tenzij |
25 |
9,88% |
15 |
5,00% |
21 |
8,50% |
3 |
20 |
7,91% |
36 |
12,00% |
18 |
7,29% |
Akkoord |
14 |
5,53% |
23 |
7,67% |
12 |
4,86% |
Niet akkoord, tenzij |
6 |
2,37% |
13 |
4,33% |
6 |
2,43% |
4 |
17 |
6,72% |
14 |
4,67% |
6 |
2,43% |
Akkoord |
10 |
3,95% |
8 |
2,67% |
6 |
2,43% |
Niet akkoord, tenzij |
7 |
2,77% |
6 |
2,00% |
0,00% |
|
5 |
3 |
1,19% |
7 |
2,33% |
5 |
2,02% |
Akkoord |
3 |
1,19% |
4 |
1,33% |
4 |
1,62% |
Niet akkoord, tenzij |
0,00% |
3 |
1,00% |
1 |
0,40% |
|
6 |
6 |
2,37% |
4 |
1,33% |
0,00% |
|
Akkoord |
3 |
1,19% |
4 |
1,33% |
0,00% |
|
Niet akkoord, tenzij |
3 |
1,19% |
0,00% |
0,00% |
||
7 |
1 |
0,40% |
2 |
0,67% |
0,00% |
|
Akkoord |
0,00% |
2 |
0,67% |
0,00% |
||
Niet akkoord, tenzij |
1 |
0,40% |
0,00% |
0,00% |
||
8 |
0,00% |
1 |
0,33% |
0,00% |
||
Akkoord |
0,00% |
1 |
0,33% |
0,00% |
||
Eindtotaal |
253 |
100,00% |
300 |
100,00% |
247 |
100,00% |
Het aantal bezoekers is sterk toegenomen van 12% naar 20 %. Mogelijk dat dit makkelijker is geworden met het verggderen via video. Ook als we in de loop van 2022 waarschijnlijk weer in het gemeentekantoor gaan vergaderen, is een hybride-vergadering met sommige bezoekers die van ver komen of weinig tijd hebben, aanwezig via een video-verbinding.
Het aantal preadviezen is met 43 bijna gelijk gebleven ten opzichte van 2020.
Kantoor haven Monnickendamkade en Vlissingenstraat, IJmuiden
De haven is de plek van grote bedrijvigheid en industrie. Efficiëntie en functionaliteit zijn hier leidend. Schoonheid is niet vanzelfsprekend. Soms zit schoonheid in de rauwe werkelijkheid en soms is er de ambitie om met aandacht een gebouw te maken dat onderscheidend is voor de werknemers. De commissie was aangenaam verrast door deze ambitie voor het havenkantoor. Het hoekpand zorgt voor een vloeiende overgang van de loodsen naar de kantoren. De entree is voornaam en sluit aan op het bestaande kantoor. Tegelijk heeft het gebouw een eigen karakter. Het is met recht een hoekpand dat markant is en twee werelden met elkaar verbind.
De advisering
De adviezen zijn openbaar en worden uitgebracht aan het college van B&W. In het jaar 2021 zijn alle adviezen van de commissie overgenomen door het college van B&W.
Adviezen ruimtelijke plannen, kwaliteitsgesprekken, procesbegeleiding, beleidsontwikkeling
De commissie hecht veel waarde aan de afstemming in het vooroverleg met de stedenbouwkundigen. Het zorgt voor een soepele advisering en vlot proces. Met het vertrek van Jacques Warmerdam en Marieke Mulder heeft de gemeente veel specifieke ervaring als het gaat om de gemeente Velsen verloren. Grote en belangrijke projecten als de Zeesluis, het Missiehuis en Hofgeest zijn in het stadium van het architeconische ontwerp en de uitwerking van het stedenbouwkundige plan. Met de grote verduurzamingsopgave met name van de naoorlogse woningbouw, is het belangrijk hier gemeentelijke kaders en beeldkwaliteit voor op te stellen om te voorkomen dat het leidt tot een versnipperd beeld.
Ondersteunende activiteiten
De adviseurs van MOOI Noord-Holland doen meer dan hun werk in de gemeentelijke adviescommissies. Wij ondersteunen vrijwel alle gemeenten in Noord-Holland bij het behoud en de ontwikkeling van omgevingskwaliteit.
KPN-locatie, Lange Nieuwstraat, IJmuiden
Centraal in IJmuiden lag de KPN-centrale aan de Lange Nieuwstraat. Met de digitale revolutie werden ooit belangrijke en markante gebouwen voor de telecommunicatie overbodig. Tegenover het winkelcentrum kwam een groot perceel vrij. Een grote supermarkt in het centrum is belangrijk, maar heeft tegelijk allerlei neveneffecten als grote vrachtwagens en dichte gevels die je in het centrum niet wilt hebben. Dit project laat zien dat ogenschijnlijk tegenstrijdige belangen gecombineerd kunnen worden: de bevoorrading is inpandig en de vrachtwagen kan makkelijk doorrijden zonder al te veel overlast te geven; de parkeerplaatsen voor de klanten is eveneens vanzelfsprekend opgelost op het dak van de supermarkt, waar een tweede maaiveld is gemaakt. Helaas is het niet gelukt een parkeerkelder te realiseren, zodat er aan de zijkant een parkeerterrein ligt met een dichte gevel. Beter zou zijn als hier woningen gebouwd zouden zijn geworden. De voorgevel van de supermarkt is gedraaid aan de straat zodat er ruimte ontstaat voor een pleintje voor de entree en de halte voor de bus. De appartementen op de winkel zorgen ervoor dat het ook buiten de openingstijden levendig blijft. De zandkleurige baksteen is een subtiele verwijzing naar de stranden en geven het grote gebouw een luchtige sfeer.
Evaluatie en aanbevelingen
Als onafhankelijk adviseur dragen wij bij aan een goede omgevingskwaliteit in uw gemeente. Die zorg delen we samen met de initiatiefnemers en met u. Elk jaar bespreken we tijdens een evaluatiegesprek met de portefeuillehouder de belangrijkste ontwikkelingen binnen uw gemeente en formuleren we aandachtspunten voor de toekomst. Op 8 september vond dit jaarlijkse evaluatiegesprek plaats over het jaar 2021.
In de prettige kennismaking met de nieuwe wethouder Sander Smeets werd de komende Omgevingswet besproken en de rol daarin van de gemeentelijke adviescommissie (GAC). In het concept Regelement van Orde (RvO) is de insteek om beleidsneutraal over te gaan. Nieuwe ontwikkelingen zoals de Rotterdamse pilot ‘Architect aan zet’ of het ‘Conceptueel bouwen’ kunnen processen versnellen en zullen, net als de Omgevingswet, de rol van de commissie veranderen. Vanuit haar ervaring met de vele verschillende gemeentes in de provincie en haar landelijke netwerk met zusterorganisaties kan MOOI Noord-Holland meedenken met de gemeente Velsen en helpen verschillende mogelijkheden uit te werken.
Een zeer belangrijke ontwikkeling in de gemeente is het opstellen en uitwerken van de visie Van Pont tot Park. Hierin denkt de commissie constructief mee en wil ze haar bijdrage leveren om een basis te leggen voor de transitie en verduurzaming van dit deel van IJmuiden. Dit past bij de geest van de Omgevingswet om niet achteraf te toetsen maar aan de voorkant te adviseren.
De commissie CSS Velsen doet – vanuit haar ervaringen en inzichten – nog de volgende aanbevelingen:
- De grote verduurzamingsopgave treft alle delen van de gemeente. Van erfgoed tot naoorlogse woningbouw. Het gaat om biobasedmaterialen als houten gevels, isolatie van gebouwen aan de buitenzijde, pv-panelen en warmtepompen in tuinen en daken. Maar ook warmtenetten en het aardgasvrij maken van wijken. De urgentie is groot, maar eenvoudige oplossingen zijn er niet. Maatwerk blijft nodig om het karakter en de verschillende architectonische en stedenbouwkundige kwaliteiten te behouden. De commissie adviseert om gemeentelijke kaders en beeldkwaliteit hiervoor op te stellen om te voorkomen dat het leidt tot een versnipperd beeld. Graag denkt ze mee om te komen tot een aanvullend hoofdstuk van de Welstandsnota. Zie ook de handleiding Mooi verduurzamen van de gemeente Amsterdam. In het nieuwe gemeentelijke instrumentarium en met name in de omgevingsvisie en het omgevingsplan worden nieuwe kaders, doelen en regels ontwikkeld. Uw commissieleden – onze adviseurs – worden graag betrokken bij de ontwikkeling van deze kaders. We hebben inmiddels ruime ervaring opgedaan bij het ontwikkelen van nieuwe minder gedetailleerde en op maatschappelijke doelen en rendement gebaseerde kaders. Deze knowhow stellen we graag ter beschikking.
- Vóór de invoeringsdatum van de Omgevingswet zal de gemeenteraad een gemeentelijke adviescommissie moeten instellen. Deze gemeentelijke adviescommissie zal de opvolger worden van de bestaande adviescommissies voor welstand en monumenten. Wij kunnen ons voorstellen dat deze commissie voorlopig min of meer dezelfde taakomschrijving meekrijgt als de voorgaande commissie, ook omdat veel van het huidige beleid ook min of meer beleidsneutraal wordt overgezet. Toch raden wij u aan de inzet op een vroegtijdige en brede advisering verder door te zetten.
- Bovendien zien wij dat er belangrijke aspecten kunnen meeliften bij de advisering. Een belangrijke factor voor ruimtelijke kwaliteit is de toekomstwaarde. Het belang hiervan zal de komende jaren uiting krijgen in een grotere aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie, natuur inclusief bouwen, respect voor landschap, water en bodem, en op het sociale vlak toename van de aandacht voor participatie en kansengelijkheid. Het zijn onderwerpen die onze adviseurs zich als specialisten eigen maken om als vanzelfsprekend bij de advisering te betrekken.
- Er speelt op dit moment veel als het gaat om de verankering van erfgoed in het toekomstige omgevingsbeleid en dit vergt veel van de erfgoedspecialisten bij gemeenten. Onze ervaring is dat er op veel plekken tekort aan capaciteit is. Bovendien is menskracht moeilijk te vinden. Met het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland proberen we waar het kan binnen bepaalde grenzen ondersteuning te bieden. Laat vooral weten wanneer hulp gewenst is.
Tot slot
Met dit jaarverslag geven we inzicht in de manier waarop de Commissie Stedelijk Schoon Velsen aan de hand van de geldende beleidskaders adviseert over goede omgevingskwaliteit binnen uw gemeente. Dit is een doel waar wij ons graag voor inzetten en aan bijdragen. We doen dat zoveel mogelijk in het openbaar en in dialoog met betrokkenen.
De plannen in dit jaarverslag zijn slechts een greep uit de vele uiteenlopende plannen waarover de commissie dit jaar heeft mogen adviseren. Wij nodigen u van harte uit om in 2022 (digitaal) bij ons binnen te lopen en zelf te ervaren hoe boeiend en genuanceerd de advisering over omgevingskwaliteit is.
Colofon
Auteur
Kees van Hoek, architect-secretaris Commissie Stedelijk Schoon Velsen
Met bijdragen van
Jef Mühren, directeur MOOI Noord-Holland
Sanne van Zoest, communicatiemedewerker MOOI Noord-Holland
Alkmaar, mei 2022
Basisontwerp
Funcke Creatieve Partners
MOOI Noord-Holland adviseurs omgevingskwaliteit
Emmastraat 111
1814 DP Alkmaar
072-520 44 59
info@mooinoord-holland.nl
www.mooinoord-holland.nl
@MOOI_NH
Beeldverantwoording
Loek Buter, Marchitectuur, Mulleners & Mulleners