Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) a.i. voor de gemeente Haarlem
Jaarverslag 2021
De voorzitter spreekt
De voorzitter spreekt…op video! Bekijk Haarlem door de ogen van ARK-voorzitter Dorine van Hoogstraten. Een geschreven weergave lees je hieronder.
Het aanzien van Haarlem ondergaat een ware metamorfose, want er gebeurt veel in en om de stad. Het is bijzonder om daar als Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) een bijdrage aan te mogen leveren. Vanuit onze onafhankelijke adviesrol zetten we in op de kwaliteit van de openbare ruimte, de haalbaarheid van ambitieuze plannen en de aansluiting van nieuwe ontwikkelingen op de (cultuurhistorische) kernkwaliteiten van de bestaande stad. We vragen aandacht voor de mensen die er gaan wonen of werken of die er langs zullen fietsen: hoe gaan de Haarlemmers van de toekomst hun leefomgeving ervaren?
De ARK krijgt heel diverse plannen voorgelegd. Soms doen we een stap terug en bespreken we welke opgave er eigenlijk aan de orde is in een gebied, zoals bij de OV-hub Haarlem Nieuw Zuid. Natuurlijk moet daar een infrastructurele knoop worden opgelost, maar de leden van de ARK kijken integraal naar het vraagstuk; hoe leg je de verbinding met omliggende buurten, het sportpark en het Spaarne? Een andere keer wordt een innovatief beleidsstuk aan de ARK voorgelegd; daarna gaat het over een plan dat in het ontwerpstadium verkeert en vervolgens bespreken we heel concreet de detaillering van een groendak. Deze variatie maakt elke vergadering een avontuur.
Jarenlang werd de ARK daarbij trouw ondersteund door Ronald Algra. Hoewel we ook uitstekend samenwerken met zijn opvolger, is het toch goed om zijn tomeloze inzet, encyclopedische kennis van de stad en bloemrijk geformuleerde adviezen hier te memoreren. De stad heeft veel aan Ronald te danken.
Voor 2022 staat weer van alles op stapel. Ik hoop van harte dat we het stadhuis ooit nog eens van binnen te zien krijgen, maar corona of niet: Haarlem blijft ontwikkelen en wij houden het in de gaten.
Dorine van Hoogstraten
Voorzitter Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit Haarlem
Actueel
De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) werkt in opdracht van de gemeente en op basis van de door de gemeente vastgestelde beleidskaders aan het behoud en de totstandkoming van een goed functionerende, aantrekkelijke en toekomstbestendige leefomgeving. Daarbij wordt respectvol omgegaan met de goede kwaliteiten uit het verleden.
Met het jaarverslag legt de commissie verantwoording af aan de gemeenteraad over de onafhankelijke advisering. We lichten niet alleen de werkwijze en de cijfers toe, maar we proberen vooral ook te beschrijven en illustreren wat het maatschappelijke effect is van onze inspanningen.
Eerder in de planontwikkeling
We hechten eraan te vermelden dat we in vrijwel alle gevallen in staat zijn om in één of meerdere besprekingen te komen tot een positieve advisering. Niet zelden wordt onze inbreng, ook door initiatiefnemers, zeer op prijs gesteld. Uiteraard lukt dit niet altijd.
De commissie waardeert het zeer dat in de afgelopen jaren het gesprek over omgevingskwaliteit en de afstemming met stedenbouw en ruimtelijke ordening in een eerder stadium van de planontwikkeling op gang worden gebracht. De komende periode staan er binnen de gemeente ook wat betreft de begeleiding van initiatieven grote veranderingen op stapel.
Adviseren en inspireren
De invoering van de Omgevingswet is aanstaande, en of deze nu op 1 januari 2023 wordt ingevoerd of niet, de voorbereidingen in uw en andere gemeenten zijn in volle gang.. Of het nu gaat om de inrichting van de omgevingsvisie of om de geleidelijke voorbereidingen op de ombouw naar het omgevingsplan; duidelijk is dat dit voor de gemeente een flinke kluif is, zelfs als de gemeente besluit de meeste zaken beleidsneutraal over te zetten naar het tijdelijke omgevingsplan.
Het goede nieuws is dat de beoogde cultuurverandering, die voor de invoering van het nieuwe stelsel nodig zou zijn, langzaam maar zeker op gang komt. Dit heeft met name betrekking op een meer faciliterende inzet van de lokale overheid, die met een ‘ja mits’-houding zo constructief mogelijk aan de totstandkoming van plannen gaat werken. Adviseren en inspireren aan de voorkant komt in de plaats van louter toetsen achteraf.
Monumentenadvisering
Voor de monumentenadvisering doet uw gemeente op dit moment nog een beroep op onze MOOI Noord Holland Erfgoedcommissie. Die erfgoedadvisering wordt straks overgeheveld naar de gemeentelijke adviescommissie. De MOOI Noord Holland Erfgoedcommissie gaat dan binnen onze organisatie functioneren als het centrale orgaan dat de erfgoedadvisering in de gemeentelijke adviescommissies ondersteunt. De gemeentelijke adviescommissie kan – indien nodig – altijd een beroep doen op één of meerdere specialisten, verenigd binnen de MOOI Noord-Holland erfgoedcommissie.
Instellingsbesluit en verordening
Er is de afgelopen periode door de gemeente, samen met MOOI Noord-Holland, intensief gewerkt aan de voorbereiding op de nieuwe gemeentelijke adviescommissie. U heeft daar in de vorige jaarverslagen al uitgebreid over kunnen lezen. Voor invoeringsdatum van de Omgevingswet moet de gemeenteraad deze commissie bij verordening instellen. Er is in de wet terecht een belangrijke plaats ingeruimd voor de cultuurhistorische aspecten. Daarnaast kiezen vrijwel alle gemeenten ervoor om de commissie een bredere taakomschrijving te geven om een goede omgevingskwaliteit te bereiken (zoals het in de wet is genoemd).
In de vast te stellen verordening, gebaseerd op de modelverordening die door de VNG is uitgebracht, wordt, in lijn met de wensen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Tweede Kamer, ingezet op een bredere, integrale, en meer vroegtijdige advisering. Hoe vroegtijdiger de betrokkenheid van de commissie, hoe constructiever haar advies wordt ervaren. De advisering zal oplossingsgerichter zijn en meer voelen als hulp.
VNG handreiking
In de VNG handreiking is het volgende schema opgenomen waarin wordt geïllustreerd in welke fasen de advisering kan plaatsvinden. Veel van de advisering is de laatste jaren geleidelijk verschoven van het beoordelingsgerichte (toetsende) aan het eind – in de donkerblauwe kolom – naar meer opgave- en ontwerpgerichte advisering – in de lichtblauwe kolommen.
Kennis maken
De nieuwe gemeenteraad zal in 2022 de gemeentelijke adviescommissie instellen. Wellicht een mooie gelegenheid om met de adviseurs in deze commissie kennis te maken. Bijvoorbeeld via een bezoek aan de vergadering of een werkbezoek aan één of meer inspirerende locaties.
Arie Keppler Prijs 2022
In het komende jaar vragen we ook uw aandacht voor de Arie Keppler Prijs 2022, dé Noord-Hollandse prijs voor omgevingskwaliteit. Hopelijk mogen we ook uit uw gemeente inzendingen voor deze editie ontvangen.
1828 Haarlem
De opgave betrof een stedenbouwkundig plan ten behoeve van een gebouw voor jongerenhuisvesting aan de Spaarndamseweg 13 als onderdeel van de ontwikkelzone Spaarndamseweg.
Door de prominente ligging aan twee hoofdverkeersaders èn aan het Spaarne moet het gebouw zich alzijdig manifesteren. In eerste instantie vond de commissie het volume en de referenties voor beeldkwaliteit onsamenhangend en te druk. Bij het ontwerp van de openbare ruimte zag ze versnippering en sociaal onveilig ruimtes ontstaan. Het advies leidde tot een aanpassing van het ontwerp dat rust bracht, zowel in het stedenbouwkundig ontwerp als in de beeldkwaliteit en de openbare ruimte.
De drie belangrijkste aanpassingen richtten zich op vormgeving van de plint, die nu de routing op maaiveld volgt. Vervolgens op de afronding van de hoeken van het gebouw, waardoor het een rustig en autonoom karakter krijgt naar de hoofdwegen met de getrapte opbouw van de verdiepingen, waardoor het zich opent naar het water. En tenslotte op de aansluiting aan de Schoterbrug – een overbrugging met collectieve buitenruimte. Met name de noordgevel en de verbinding van het gebouw met de Schoterbrug hebben aan kracht gewonnen door de inbreng van de stadsarchitect.
“In een kritische dialoog met de ARK is scherpte ontstaan in de gewenste stedenbouwkundige betekenis van het gebouw. In creatieve interactie met de stadsarchitect is een voorstel ontwikkeld voor een gebouw dat in één beweging de plek organiseert. Met name de noordgevel en de verbinding van het gebouw met de aanlanding van de Schoterbrug hebben daardoor aan kracht gewonnen.”
– Mark van der Heide (Urban Design)
“Mark van der Heide en Joeri van Ommeren hebben in opdracht van 1828 Groep een bijzonder ontwerp gemaakt op een stedenbouwkundig complexe kavel aan het Spaarne. Op basis van de bezwaren van de ARK kon ik in een tweetal gesprekken, mede dankzij de open en professionele houding van Van der Heide en Van Ommeren, een kleine maar welkome bijdrage leveren aan de inpassing van het volume en programma op het kavel.”
– Willem Hein Schenk (Stadsarchitect)
Zo werkt het
Even voorstellen
De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit is samengesteld uit ervaren en vakbekwame adviseurs met kennis die nodig is binnen de gemeente Haarlem.
Het goed beoordelen van alle ruimtelijke aspecten van een initiatief of plan vraagt kennis, ervaring en vakmanschap. De adviseurs zijn specialisten op het terrein van stedenbouw, cultuurhistorie en architectuur en zij zijn onafhankelijk ten opzichte van de gemeentelijke organisatie en het gemeentebestuur. In 2021 bestond de commissie uit de volgende adviseurs:
- Dorine van Hoogstraten, voorzitter, architectuurhistoricus
- Miranda Reitsma, stedenbouw
- Anouk Vermeulen, architect
- Rob de Vries, architect en bouwhistoricus
- Debby Alferink, gemandateerd architect
De commissie werd ondersteund door:
- Sander van Alphen, commissie coördinator
- Annamaria van Enk, secretaris
- Ronald Algra, secretaris
“De tweewekelijkse ARK-vergaderingen gingen veel verder dan de platte plantoets: het louter afvinken van de relevante ruimtelijke kwaliteitscriteria.”
Ronald Algra
Werkwijze
De gemeente legt de plannen aan de commissie voor in een openbaar toegankelijke vergadering. De vergaderingen vonden in 2021 digitaal plaats vanwege de coronacrisis. Niettemin is al het mogelijke gedaan om het openbare karakter van de vergadering in stand te houden. Initiatiefnemers en eventueel hun adviseur en/of ontwerper worden in de gelegenheid gesteld om via een videoverbinding het initiatief toe te lichten. Belanghebbenden en geïnteresseerden kunnen bij de gemeente verzoeken om de behandeling van de plannen te volgen en worden dan toegelaten. De vergaderdata voor uw gemeente vindt u via deze link.
De commissie kan in verschillende samenstellingen adviseren. Zo is het mogelijk om een zogeheten preadvies aan te vragen. Er vindt dan vooroverleg plaats met de commissie op een vroeg(er) moment in het planproces en zo kan haar inbreng nog relatief eenvoudig worden meegenomen door de initiatiefnemer of ontwerper. Daarnaast worden niet alle plannen door de voltallige commissie behandeld. Plannen kunnen namelijk ook behandeld worden door de gemandateerde architect.
De welstandsadvisering van de ondergeschikte en/of niet complexe aanvragen vallen expliciet onder het ambtelijk mandaat (en dus niet onder verantwoordelijkheid van de commissie). Voor het ondersteunen bij het ambtelijk afhandelen van vergunningaanvragen wordt tijdelijk gemandateerd commissielid, Debby Alferink, op afroep ingeschakeld. Zij is daarnaast ook het eerste aanspreekpunt voor stedenbouwkundigen en erfgoedadviseurs van de gemeente met betrekking tot kleinschalige vragen over ruimtelijke kwaliteit.
Van elke planbehandeling, of dit nu gaat om een vergunningaanvraag, een beleidsstuk of om een vooroverleg, stelt de commissie een advies op. We streven ernaar dat het advies begrijpelijk is voor iedereen; helder geschreven en zonder gebruik van onnodig jargon. Bovendien moet het advies juridisch houdbaar zijn. De gemeentelijke secretaris zorgt voor het openbaar maken en versturen van de adviezen naar het college, de aanvrager en eventuele andere belanghebbenden.
Beoordelingskaders
Er zijn meerdere gemeentelijke beoordelingskaders waar de commissie rekening mee houdt. De Nota Ruimtelijke Kwaliteit deel 1 en 2, vastgesteld in 2012 door de gemeenteraad, is het belangrijkste. Via deze link kunt u de Nota Ruimtelijke Kwaliteit voor uw gemeente inzien. Ook bestaat er erfgoedbeleid. Via deze link kunt u lezen welk erfgoedbeleid uw gemeente voert. Naast de Nota Ruimtelijke Kwaliteit zijn er ook welstandscriteria opgenomen in de Nota Dak, visie daklandschappen Haarlem. In veel gevallen is ook het bestemmingsplan en ander ruimtelijke ordeningsbeleid voor de commissie relevant. Deze beleidsstukken kunt u via deze link vinden.
De beoordelingskaders zijn naar onze mening over het algemeen goed toepasbaar en dragen bij aan de constructieve dialoog die we voeren met initiatiefnemers. De kaders maken duidelijk wat de gemeente wil bereiken met het kwaliteitsbeleid en bieden houvast bij de begeleiding en de beoordeling van plannen. Wel raden wij aan de Nota Ruimtelijke Kwaliteit op enig moment te actualiseren.
“De constructieve en semi-ontspannen sfeer was de beste benadering om de maximale ontwerpkracht van een plan naar boven te halen.”
Ronald Algra
MOOI DARS
In 2021 is het nieuwe door MOOI Noord-Holland ontwikkelde planregistratiesysteem MOOI DARS (Digitaal Advies Registratie Systeem) in gebruik genomen. Deze nieuwe online applicatie vervangt ons oude systeem wCorsys, dat bijna vijftien jaar een trouwe partner is gebleken. MOOI DARS is onder andere voorbereid op de volledige automatisering van adviesaanvraag en -terugkoppeling en krijgt een kaartfunctie, waarmee ons advieswerk en de ontwikkelingen binnen uw gemeente inzichtelijker worden gemaakt.
In fases zijn alle klantgemeenten overgegaan op het nieuwe systeem. Uw gemeente werkt sinds 22 november 2021 met MOOI DARS.
Hotel Palazzo
Op de hoek van de Wilhelminastraat, de Prins Hendrikstraat en de Leidsevaart ligt de voormalige Openbare Meisjesschool uit 1883. Het rijksmonumentale pand is te kenschetsen als een gangschool met atrium, ontworpen in neoclassicistische stijl. In 2021/2022 wordt het gebouw verbouwd tot hotel met 46 hotelkamers door Kentie en Partners Architekten BV, in opdracht van BV Nederlands Monumenten Bezit (Cobraspen).
Rond de zomer is het plan twee keer besproken in de ARK. De commissie stond in principe positief tegenover het initiatief maar had een aantal opmerkingen bij het ontwerp voor de herbestemming. Zo werd de 6,5 meter hoge vogelkooi niet passend gevonden bij de grandeur van het atrium en afbreuk doen aan het ontwerp en de afleesbaarheid van het oorspronkelijke gebruik en de hoofdstructuur van het gebouw. Op advies van de commissie is deze daarom komen te vervallen.
Na de laatste vergadering heeft er correspondentie plaatsgevonden tussen de architect en de ARK over de Franse luiken aan zijde van de Wilhelminastraat. De commissie had haar bedenkingen bij de toepassing van verlengde scharnieren omdat dat te sterk afwijkt van de oorspronkelijke uitvoering van de luiken. Bovendien zouden de beoogde luiken niet functioneel worden. Uiteindelijk is besloten om af te zien van de luiken. Een verbetering, omdat zo het zicht op de decoratieve raamomlijstingen is behouden en tevens het trottoir vrij gehouden voor voetgangers.
Cijfers
In de onderstaande tabellen is onze advisering in 2021 weergegeven in cijfers. Op hoofdlijnen kunnen we concluderen dat er door de ARK bijna evenveel plannen zijn behandeld in 2021 als 2020. Het jaarverslag van 2020 beslaat echter geen volledig kalenderjaar omdat de interim ARK in april 2020 is aangesteld. De cijfers van 2020 zijn daarom grotendeels buiten beschouwing gelaten om geen vertekend beeld te geven. Hier onder worden de deeltabellen nog apart toegelicht.
Aantal planbehandelingen
Soort aanvraag | Aantal behandelingen |
Omgevingsvergunning | 81 |
Waarvan een monument | 21 |
Waarvan nieuwbouw | 35 |
Waarvan verbouwing | 25 |
Preadvies | 34 |
Handhaving | 81 |
Overige vergaderonderwerpen | 47 |
Totaal | 170 |
Circa de helft van de behandelingen betreft een preadvies of overig vergaderonderwerp (meestal ruimtelijke plannen). Daaruit blijkt de brede adviestaak van de ARK, zowel voor in het proces als ruimtelijke kwaliteit in de ruime zin van het woord (stedenbouw, inrichting openbare ruimte). Daarmee loopt de ARK vooruit op de komst van de gemeentelijke adviescommissie, zoals de rijksoverheid heeft bedoeld onder de Omgevingswet (motie Veldman en Albert de Vries).
Aantal planbehandelingen ten opzichte voorgaande jaren
Ook het aantal herhalingen is vergelijkbaar met 2020. In 2021 is een plan gemiddeld 2,4 keer besproken in de ARK, ten opzichte van 2,1 keer in 2020. De gemiddelde snelheid waarmee ingediende plannen worden behandeld is daarmee nagenoeg gelijk gebleven.
Soort aanvraag |
2020 (vanaf 1 april)
|
2021 |
Nieuwe aanvragen | 77 | 72 |
Herhalingen | 88 | 98 |
Totaal behandelingen | 165 | 170 |
Vorm van behandelingen
In 2021 zijn er meer dan 500 plannen afgedaan door de gemandateerde architect van de ARK. De gemandateerde plannen bestonden uit kleine plannen in beschermd stadsgezicht, kleine wijzigingen aan Orde 2 of monumenten, trends en plannen waar extra begeleiding gewenst is vanuit de gemeente.
Verdeling aanvragen | 2021 |
Gemandateerd behandeld | 506 plannen |
In de geïntegreerde commissie met monumentenleden behandeld | 170 |
Totaal behandelingen | 676 |
Wat is er geadviseerd?
De collegiale overleggen bestonden uit 34 preadviezen en 18 interne overleggen met de gemeente. De medewerkers van de gemeente weten dus de weg te vinden naar de ARK en haar expertise te benutten.
Adviezen aan B&W | 2021 |
Akkoord | 30 |
Akkoord op hoofdlijnen | 14 |
Niet akkoord tenzij | 6 |
Aanhouden | 57 |
Niet akkoord, nader overleg | 11 |
Collegiaal overleg | 52 |
Totaal | 170 |
Erfgoedaanvragen
Van de 36 monumenten ging het in vier gevallen om een legalisatie. De ARK maakt zich zorgen om het verlies van monumentale waarden in historische interieurs. Eigenaren zijn vaak niet op de hoogte dat hun interieur onderdeel uitmaakt van de bescherming. Daar ligt een gezamenlijke taak voor de gemeente, architecten en makelaars. In december heeft het Steunpunt een bijeenkomst aan dit onderwerp gewijd. Naast de 36 erfgoedaanvragen in de ARK zijn er gemandateerd ook een groot aantal behandeld.
Erfgoedaanvragen | 2021 |
Rijksmonumenten | 27 |
Gemeentelijke monumenten | 9 |
Totaal aantal | 36 |
Op de gemeentepagina van Haarlem op onze website zijn meer cijfers te vinden: https://www.mooinoord-holland.nl/gemeenten/haarlem.
Het Veerkwartier
Het Veerkwartier is in 2015 gestart als een tijdelijk paviljoen aan de Veerplas. De Veerplas is een openbaar recreatiegebied aan de rand van de Waarderpolder en maakt onderdeel uit van de ontwikkelzone Oostpoort (ca. 1100 woningen). Omdat de vergunning van het Veerkwartier in 2020 afliep, heeft het recreatieschap Spaarnwoude een onderhandse werving uitgeschreven voor een permanente horecaonderneming met aanvullende activiteiten.
Het winnende ontwerp van Her architecten is een natuurinclusief paviljoen dat in vormgeving en materialisering ondergeschikt is aan het landschap. In een landschappelijk aangelegde heuvel komt een snede waar het gebouw tegenaan wordt gezet. De gevel aan de Veerplas is bijna volledig open en aanpasbaar in de toekomst. Het paviljoen wordt opgebouwd uit een groot aantal biobased materialen en voorziet grotendeels in de eigen energiebehoefte.
De commissie had vanaf begin af aan grote waardering voor de hoge duurzaamheidambities van het plan. Zij heeft aandacht gevraagd voor het creëren van meer schaduwplekken. Naar aanleiding van deze opmerking is de watertuin vervangen door een boomgaard. Ook heeft zij haar zorgen geuit over spelende kinderen op het groendak. Dit bleek eenvoudig op te lossen. Al met al vormt het paviljoen een voorbeeld voor andere toekomstige plannen.
“Samen met alle stakeholders in het gebied is gezocht om het paviljoen zo goed mogelijk in te passen in het landschap aan de Veerplas. In het modulaire en energieneutrale ontwerp wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biobased materialen, om de footprint zo klein mogelijk te houden. Zo is het gebouw net als de bezoeker te gast in de natuur.”
– Hans van Eeden (Her architecten)
De advisering
De adviezen zijn openbaar en worden uitgebracht aan het college van B&W. In het jaar 2021 zijn alle adviezen van de commissie overgenomen door het college van B&W.
Grote Houtstraat 52-60
Kleine plannen in beschermd stadsgezicht, kleine wijzigingen aan Orde 2 of monumenten, trends en plannen waar extra begeleiding gewenst is vanuit de gemeente werden dit jaar door het gemandateerde lid van de commissie behandeld. In augustus werd een plan voorgelegd voor het verbouwen van een winkelruimte op de begane grond aan de Grote Houtstraat 52-60, een Rijksmonument en een Orde II pand. De commissie constateerde dat er met name bij de panden 54-60 veel kwaliteit verloren ging ten opzichte van de bestaande situatie en verwees naar het bouwhistorisch rapport (situatie voor 1960). Na twee behandelingen in de ARK en nader overleg met de gemandateerd architect is het plan fors verbeterd en uiteindelijk is er positief geadviseerd.
Adviezen ruimtelijke plannen, kwaliteitsgesprekken, procesbegeleiding, beleidsontwikkeling
In 2021 is de commissie betrokken geweest bij grootschalige ruimtelijke plannen, zoals het Beeldkwaliteitsplan en Stedenbouwkundig Plan van Eisen voor de Schipholweg. In september heeft een fietstocht plaatsgevonden door de Europaweg-zone met de leden van het supervisieteam. Na afloop is een aantal varianten van een nieuwe Openbaar Vervoer Hub besproken rondom een maquette op het stadskantoor. Vervolgens heeft de commissie (ongevraagd) advies uitgebracht aan het college van B&W.
Naar aanleiding van de planbehandeling van woongebouw Schipholpoort is een gesprek gevoerd met de supervisor over zowel proces als inhoud. De commissie was met name kritisch over de schaal en het functioneren van de openbare ruimte en de routing in relatie tot de omgeving en de semiopenbare functies in het plan. Vanwege de grote dichtheid had het plan volgens de commissie een te massaal, hard karakter en mistte het een zekere lichtheid, variantie en aandacht voor de menselijke maat. Inmiddels wordt gewerkt aan planaanpassingen om aan de bezwaren van de commissie tegemoet te komen.
In het algemeen kan over grote woningbouwontwikkelingen in Schalkwijk, maar bijvoorbeeld ook over de nieuwbouwplannen langs de Spaarndamseweg, nog gezegd worden dat het strategisch inzetten van groen op daken en balkons zeker een bijdrage kan leveren aan de gevraagde verzachting. Dit is echter zeker niet zaligmakend, want inzetten van groen op daken staat behoorlijk onder druk doordat deze ook nodig zijn voor het plaatsen van installaties en zonnepanelen. Groenvoorzieningen op balkons zijn niet altijd levensvatbaar en realistisch, zeker als het huurwoningen betreft, maar ook vanwege het klimaat met veel wind op grote hoogte en beperkte bezonning. Dergelijke beeldbepalende, hoge woongebouwen zullen in zichzelf dan ook voldoende kwaliteit en detaillering moeten hebben, ook zonder groene daken en groene balkons. Met name is een goede inbedding in de openbare ruimte met veel groen op straatniveau cruciaal.
Naar aanleiding van plannen voor nieuwbouw en verbouwing van bedrijfspanden in de Waarderpolder, waaronder een Datacenter en een bedrijfspand aan de Maus Gatsonidesweg adviseert de commissie de gemeente om meer ontwerp-ambitie te verlangen van aanvragers. Wellicht kan er een toekomstvisie voor de Waarderpolder geformuleerd worden, als aanvulling op het nu geldende beleid uit de Welstandsnota. Vergroening en verduurzaming van bestaande panden kan worden gestimuleerd en ongewenste ontwikkelingen, zoals nog meer self-storage gebouwen en datacenters, kan worden ontmoedigd.
Een van de zorgen van de commissie is de groei van het aantal bedrijfsverzamelpanden met rijen verhuurbare units, die anonimiteit en ondermijnende activiteiten in de hand kunnen werken. Opvallend is daarbij ook hoe weinig ruimte er is voor parkeren en manoeuvreren in de vaak smalle tussenruimte tussen de stroken bedrijfsunits. Ook dat is een aspect van ruimtelijke kwaliteit.
Zeker nu er ook woningbouwplannen in de maak zijn voor het gebied rond het station Haarlemmerliede-Spaarnwoude en de Waarderpolder een belangrijke entree naar de binnenstad geworden is voor autoverkeer, is kwaliteit van de openbare ruimte en de bebouwing van groot belang.
Ondersteunende activiteiten
De adviseurs van MOOI Noord-Holland doen meer dan hun werk in de gemeentelijke adviescommissies. Wij ondersteunen vrijwel alle gemeenten in Noord-Holland bij het behoud en de ontwikkeling van omgevingskwaliteit. Voor de gemeente Haarlem hebben wij de volgende ondersteunende activiteiten uitgevoerd:
- Procesbegeleiding: advisering ten behoeve van de ambtelijke toetsing en verbeteren samenwerking tussen erfgoed, OMB en de ARK door de gemandateerde architect, Debby Alferink
- Voorbereiding Omgevingswet: inhoudelijke input leveren voor de gemeentelijke omgevingsvisie en deelname aan pilot omgevingstafel Sint Jacob door de adviseur stedenbouw, Dorine van Hoogstraten en Miranda Reitsma
- Beleidsadvisering: advisering over ruimtelijk beleid ten aanzien van zonnepanelen in beschermd stadsgezicht (Zaanenlaan) en richtlijnen muurschilderingen en assisteren bij nieuwe richtlijnen voor dakopbouwen door de gemandateerde architect, Debby Alferink en de ARK
Het Koepelterrein
Het Beeldkwaliteitsplan en Stedenbouwkundig Plan van Eisen voor het Koepelterrein dateren uit 2019, vóór de aanstelling van de interim-ARK. Het afgelopen jaar zijn de plannen echter in een stroomversnelling geraakt en meermaals in de ARK besproken.
Het Koepelterrein is een ensemble dat bestaat uit verschillende gevangenisgebouwen, omgeven door een veelhoekige buitenmuur. In De Koepel komen een University college, filmhuis en horeca. In het Administratiegebouw zal zich een hotel vestigen en op het terrein komen verder 350 studenten-/jongerenwoningen.
Het eigendom is in verschillende handen, wat de samenwerking complex maakt. De ARK heeft haar zorgen uitgesproken over de inrichting van het binnenterrein en heeft, ten behoeve van overzicht en samenhang, aangestuurd op het maken van een overkoepelend plan in de vorm van een maquette. Een ander punt van aandacht was het voorplein en de aanhechting op de binnenstad. De commissie waarschuwt ervoor om het voorplein niet op te offeren aan fietsparkeren.
Aan het begin van de zomer heeft erfgoedvereniging Heemschut een verzoek ingediend om het voormalige Huis van Bewaring De Vest aan te wijzen als gemeentelijk monument. De ARK onderschrijft dit initiatief en heeft geadviseerd over de redengevende omschrijving, met de komst van de Omgevingswet in het achterhoofd.
Vanaf 2022 kan men hopelijk genieten van deze nieuwe aanwinst voor de stad.
Evaluatie en aanbevelingen
Als onafhankelijk adviseur dragen wij bij aan een goede omgevingskwaliteit in uw gemeente. Die zorg delen we samen met de initiatiefnemers en met u. Elk jaar bespreken we tijdens een evaluatiegesprek met de portefeuillehouder de belangrijkste ontwikkelingen binnen uw gemeente en formuleren we aandachtspunten voor de toekomst.
Op maandag 28 februari 2022 vond dit jaarlijkse evaluatiegesprek plaats over het jaar 2020 en 2021. De belangrijkste uitkomsten van dat gesprek zijn: In het gesprek met de wethouder is gesproken over ruimtelijke kwaliteit in de brede zin des woords, dus naast het uiterlijk van bouwwerken ging het ook over de kwaliteit van de openbare ruimte, de behoefte aan nieuwe groenvoorzieningen en de toekomst van de Waarderpolder. Ook blijft het grote aantal dakopbouwen een aandachtspunt. De locatiebezoeken werken verhelderd en blijven terugkeren. De wethouder spreekt zijn waardering uit voor het werk van de ARK en de ARK doet haar werk met veel plezier.
Overige aanbevelingen door de commissie
De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit doet – vanuit haar ervaringen en inzichten – nog de volgende aanbevelingen:
- Door de toenemende stedelijke verdichting staat de kwaliteit van de openbare ruimte onder druk en dreigt te versnipperen. Ook voor klimaatadaptatie is dit een belangrijk thema. De ARK kan (nog) vaker en eerder worden betrokken bij de inrichting van de openbare ruimte om dit onderwerp te agenderen bij ontwerpers en te helpen voorkomen dat het een sluitstuk wordt in de planvorming.
- Als onderdeel van de verdichtingsopgave is er behoefte aan nieuwe groenvoorzieningen. De ARK constateert dat de groenvoorzieningen op en om het gebouw, zoals die op de aangeleverde renders worden weergegeven, niet altijd worden waargemaakt. Een belangrijke oorzaak daarvoor lijkt te liggen bij het later (alsnog) toevoegen van installaties en dakdoorvoeren. Dit had dan al in een eerder stadium opgelost moeten zijn. De ARK vraagt de gemeente hier aandacht voor te hebben en vaker op te handhaven.
- Een ander punt van zorg door de stedelijke verdichting is het waarborgen van de woonkwaliteit van de nieuwe woningen, met name de hoeveelheid daglichtinval. Een terugkerend fenomeen zijn slaapkamers in het souterrain. De ARK adviseert de gemeente om meer aandacht te besteden aan woonkwaliteit bij het opstellen van de ruimtelijke kaders.
- De ARK maakt zich zorgen om het verlies van monumentale waarden in historische interieurs en doet de aanbeveling om eigenaren, architecten, makelaars beter te informeren over de betekenis van een monumentenstatus. Eigenaren lijken niet op de hoogte te zijn van het feit dat het interieur ook beschermd is.
- Ontwikkel beleid voor kleine bouwwerken in de openbare ruimte, zoals kiosken, stalletjes, nutsgebouwtjes etc. Het gaat dan om locaties in de stad waar deze bouwwerken al dan niet gewenst zijn en waar een minimaal vereiste ontwerpkwaliteit wordt nagestreefd. Ook is het zinvol om daarbij af te wegen waar maatwerk wordt gevraagd en waar juist meer standaardisatie gewenst zou kunnen zijn.
- De commissie raadt de gemeente aan om de criteria voor dakkapellen uit de NRK te herzien, conform haar advies op 13 september 2021. Bovendien merkt de commissie op dat er op dit moment geen criteria zijn voor de hoogte van dakkapellen.
- De commissie ziet een toename van het aantal aanvragen in de Waarderpolder. Daarnaast constateert zij een gebrek aan kwaliteit en ambitie tegen de achtergrond van een grote verduurzamingsopgave. De commissie heeft in oktober daarom een oproep gedaan aan de gemeente om ruimtelijk beleid te ontwikkelen.
- De commissie spreekt de gemeente aan op haar voorbeeldrol als het gaat om zorgvuldige verduurzaming van erfgoed en klimaatadaptatie in de openbare ruimte op en rondom gemeentelijke eigendommen. De gemeente heeft bij haar eigen vastgoed de kans om te laten zien wat er mogelijk is op dat gebied, en kan op die manier inwoners en ondernemers nog vaker inspireren.
- In het nieuwe gemeentelijke instrumentarium en met name in de omgevingsvisie en het omgevingsplan worden nieuwe kaders, doelen en regels ontwikkeld. Uw commissieleden – onze adviseurs – worden graag betrokken bij de ontwikkeling van deze kaders. We hebben inmiddels ruime ervaring opgedaan bij het ontwikkelen van nieuwe minder gedetailleerde en op maatschappelijke doelen en rendement gebaseerde kaders. Deze knowhow stellen we graag ter beschikking.
- Vóór de invoeringsdatum van de Omgevingswet zal de gemeenteraad een gemeentelijke adviescommissie moeten instellen. Deze gemeentelijke adviescommissie zal de opvolger worden van de bestaande adviescommissies voor welstand en monumenten. Wij kunnen ons voorstellen dat deze commissie voorlopig min of meer dezelfde taakomschrijving meekrijgt als de voorgaande commissie, ook omdat veel van het huidige beleid ook min of meer beleidsneutraal wordt overgezet. Toch raden wij u aan de inzet op een vroegtijdige en brede advisering verder door te zetten.
- Bovendien zien wij dat er belangrijke aspecten kunnen meeliften bij de advisering. Een belangrijke factor voor ruimtelijke kwaliteit is de toekomstwaarde. Het belang hiervan zal de komende jaren uiting krijgen in een grotere aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie, natuur inclusief bouwen, respect voor landschap, water en bodem, en op het sociale vlak toename van de aandacht voor participatie en kansengelijkheid. Het zijn onderwerpen die onze adviseurs zich als specialisten eigen maken om als vanzelfsprekend bij de advisering te betrekken.
- Er speelt op dit moment veel als het gaat om de verankering van erfgoed in het toekomstige omgevingsbeleid en dit vergt veel van de erfgoedspecialisten bij gemeenten. Toch pleiten we er voor de erfgoedspecialisten ook in te zetten bij ontwikkelingen waar dat niet direct evident is, zoals gebiedsontwikkelingen in naoorlogse wijken, waar wel degelijk cultuurhistorische waarden in het geding zijn. Met het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland proberen we waar het kan binnen bepaalde grenzen ondersteuning te bieden. Laat vooral weten wanneer hulp gewenst is.
Tot slot
Met dit jaarverslag geven we inzicht in de manier waarop de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit aan de hand van de geldende beleidskaders adviseert over goede omgevingskwaliteit binnen uw gemeente. Dit is een doel waar wij ons graag voor inzetten en aan bijdragen. We doen dat zoveel mogelijk in het openbaar en in dialoog met betrokkenen.
De plannen in dit jaarverslag zijn slechts een greep uit de vele uiteenlopende plannen waarover de commissie dit jaar heeft mogen adviseren. Wij nodigen u van harte uit om in 2022 (digitaal) bij ons binnen te lopen en zelf te ervaren hoe boeiend en genuanceerd de advisering over omgevingskwaliteit is.
Colofon
Auteur
Sander van Alphen, coördinator ARK Haarlem a.i.
Met bijdragen van
Jef Mühren, directeur MOOI Noord-Holland
Sanne van Zoest, communicatiemedewerker MOOI Noord-Holland
Dorine van Hoogstraten, voorzitter en architectuurhistoricus ARK Haarlem a.i.
Miranda Reitsma, stedenbouwkundige ARK Haarlem a.i.
Alkmaar, februari 2022
Basisontwerp
Funcke Creatieve Partners
MOOI Noord-Holland adviseurs omgevingskwaliteit
Emmastraat 111
1814 DP Alkmaar
072-520 44 59
info@mooinoord-holland.nl
www.mooinoord-holland.nl
@MOOI_NH
Beeldverantwoording
André Russcher, MOOI Noord-Holland, Loek Buter, HER architecten, Koen Spaansen, Mark van der Heide Urban Design en Van Ommeren architecten