Monumenten- en Welstandscommissie Waterland
Jaarverslag 2021
De voorzitter spreekt
De voorzitter spreekt
De vergaderingen van de Monumenten- en Welstandscommissie Waterland vonden in 2021 geheel online plaats en verliepen over het algemeen soepel. Aandachtspunt blijft de communicatie met de bezoekers, waarbij de opgave is om de standpunten en adviezen van de commissieleden via het beeldscherm duidelijk over te brengen. Het online-vergaderen heeft ook voordelen. Het is voor aanvragers makkelijker om online bij de vergaderingen aanwezig te zijn. In 2021 steeg het aantal aanvragers dat aanwezig is bij planbehandelingen tot 79%.
Het aantal aanvragen was in 2021 20% hoger dan vorig jaar. Deze significante groei is in lijn met de enorme vraag naar woonruimte in de hele regio Amsterdam. De enorme woningvraag wordt onder meer beantwoord in het grote herontwikkelingsproject Galgeriet, maar wordt ook weerspiegeld in het grote aantal aanvragen voor verbouwing- en vergroting van bestaande woningen.
Naast de grote woningbehoefte is een overkoepelend thema dat in 2021 nadrukkelijk in de commissie naar voren kwam ‘wonen en waterveiligheid’. De identiteit van de gemeente Waterland is onlosmakelijk verbonden met het vele water en haar (lage) ligging aan het IJsselmeer. Die sterke relatie met het water zag de commissie in 2021 onder meer in de woningbouwplannen op het eiland Marken, maar ook in de projecten voor dijkversterking- en de vernieuwing van sluizen. In al deze plannen draait het om de vraag hoe op een veilige manier gewoond kan worden met het water. De commissie vraagt aan het gemeentebestuur dan ook in de komende periode speciale aandacht voor een integrale benadering van deze opgave.
Als altijd heeft de commissie ook dit jaar haar taak met veel plezier vervult en ziet zij uit naar de voortzetting van de prettige en vruchtbare samenwerking met de gemeentelijke medewerkers en het bestuur van Waterland in 2022.
Bastiaan Gribling,
Voorzitter Monumenten- en Welstandscommissie Waterland.
Actueel
De Monumenten- en Welstandscommissie werkt in opdracht van de gemeente en op basis van de door de gemeente vastgestelde beleidskaders aan het behoud en de totstandkoming van een goed functionerende, aantrekkelijke en toekomstbestendige leefomgeving. Daarbij wordt respectvol omgegaan met de goede kwaliteiten uit het verleden.
Met het jaarverslag legt de commissie verantwoording af aan de gemeenteraad over de onafhankelijke advisering. We lichten niet alleen de werkwijze en de cijfers toe, maar we proberen vooral ook te beschrijven en illustreren wat het maatschappelijke effect is van onze inspanningen.
Eerder in de planontwikkeling
We hechten eraan te vermelden dat we in vrijwel alle gevallen in staat zijn om in één of meerdere besprekingen te komen tot een positieve advisering. Niet zelden wordt onze inbreng, ook door initiatiefnemers, zeer op prijs gesteld. Uiteraard lukt dit niet altijd.
De commissie waardeert het zeer dat in de afgelopen jaren het gesprek over omgevingskwaliteit en de afstemming met stedenbouw en ruimtelijke ordening in een eerder stadium van de planontwikkeling op gang worden gebracht. De komende periode staan er binnen de gemeente ook wat betreft de begeleiding van initiatieven grote veranderingen op stapel.
Adviseren en inspireren
De invoering van de Omgevingswet is aanstaande, en of deze nu op 1 juli 2022 wordt ingevoerd of niet, de voorbereidingen in uw en andere gemeenten zijn in volle gang. Of het nu gaat om de inrichting van de omgevingsvisie of om de geleidelijke voorbereidingen op de ombouw naar het omgevingsplan; duidelijk is dat dit voor de gemeente een flinke kluif is, zelfs als de gemeente besluit de meeste zaken beleidsneutraal over te zetten naar het tijdelijke omgevingsplan.
Het goede nieuws is dat de beoogde cultuurverandering, die voor de invoering van het nieuwe stelsel nodig zou zijn, langzaam maar zeker op gang komt. Dit heeft met name betrekking op een meer faciliterende inzet van de lokale overheid, die met een ‘ja mits’-houding zo constructief mogelijk aan de totstandkoming van plannen gaat werken. Adviseren en inspireren aan de voorkant komt in de plaats van louter toetsen achteraf.
Instellingsbesluit en verordening
Er is de afgelopen periode door de gemeente, samen met MOOI Noord-Holland, intensief gewerkt aan de voorbereiding op de nieuwe gemeentelijke adviescommissie. U heeft daar in de vorige jaarverslagen al uitgebreid over kunnen lezen. Voor invoeringsdatum van de Omgevingswet moet de gemeenteraad deze commissie bij verordening instellen. Er is in de wet terecht een belangrijke plaats ingeruimd voor de cultuurhistorische aspecten. Daarnaast kiezen vrijwel alle gemeenten ervoor om de commissie een bredere taakomschrijving te geven om een goede omgevingskwaliteit te bereiken (zoals het in de wet is genoemd).
In de vast te stellen verordening, gebaseerd op de modelverordening die door de VNG is uitgebracht, wordt, in lijn met de wensen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Tweede Kamer, ingezet op een bredere, integrale, en meer vroegtijdige advisering. Hoe vroegtijdiger de betrokkenheid van de commissie, hoe constructiever haar advies wordt ervaren. De advisering zal oplossingsgerichter zijn en meer voelen als hulp.
VNG handreiking
In de VNG handreiking is het volgende schema opgenomen waarin wordt geïllustreerd in welke fasen de advisering kan plaatsvinden. Veel van de advisering is de laatste jaren geleidelijk verschoven van het beoordelingsgerichte (toetsende) aan het eind – in de donkerblauwe kolom – naar meer opgave- en ontwerpgerichte advisering – in de lichtblauwe kolommen.
Kennis maken
De nieuwe gemeenteraad zal in 2022 de gemeentelijke adviescommissie instellen. Wellicht een mooie gelegenheid om met de adviseurs in deze commissie kennis te maken. Bijvoorbeeld via een bezoek aan de vergadering of een werkbezoek aan één of meer inspirerende locaties.
Arie Keppler Prijs 2022
In het komende jaar vragen we ook uw aandacht voor de Arie Keppler Prijs 2022, dé Noord-Hollandse prijs voor omgevingskwaliteit. Hopelijk mogen we ook uit uw gemeente inzendingen voor deze editie ontvangen.
Galgeriet, Monnickendam
Het Galgeriet is nu nog een bedrijventerrein, maar wordt getransformeerd tot nieuwe woonwijk met circa 700 woningen. De bouw van fase 1, die bestaat uit 195 wooneenheden, staat gepland in 2022. Ook in 2021 is Bastiaan Gribling als gemandateerde vanuit de commissie in het Kwaliteitsteam Galgeriet intensief betrokken geweest bij de planvorming voor fase 1 van het Galgeriet. Er is een uitgebreid beeldkwaliteitplan opgesteld voor Galgeriet dat tot stand is gekomen op basis van een analyse van de (beeld)kenmerken van de binnenstad en de haven van Monnickendam. Elementen uit de analyse worden als inspiratie gebruikt voor de architectuur van Galgeriet en de inrichting van het openbaar gebied.
De commissie heeft in 2021 de aanvraag omgevingsvergunning voor deelfase 1 met veel belangstelling bekeken. Fase 1 ligt aan de zuidzijde van het plangebied, langs de Waterlandse Zeedijk. Aan het plan voor fase 1hebben vier architectenbureaus gewerkt, hetgeen een gevarieerd beeld heeft opgeleverd. De bebouwing wordt georganiseerd in gesloten bouwblokken met (groene) binnenhoven, bovenop een ondergrondse parkeergarage. De bebouwing wordt geparcelleerd door verschillen in korrelgrootte en individuele architectonische expressie. De commissie uit haar complimenten en is onder de indruk van de ambitie en de grote verscheidenheid van de bouwplannen die een aantrekkelijk, divers en organisch nieuw stadsbeeld opleveren. Het plan voegt door de bouwhoogte en hedendaagse architectuur een nieuwe stedelijke dimensie toe aan Monnickendam, maar sluit tegelijkertijd in korrelgrote, architectuur en kleur- en materiaalgebruik goed aan bij de karakteristiek van de Monnickendamse binnenstad.
Zo werkt het
Even voorstellen
De Monumenten- en Welstandscommissie Waterland is benoemd door de gemeenteraad en samengesteld uit ervaren en vakbekwame adviseurs met kennis die nodig is binnen de gemeente Waterland.
Het goed beoordelen van alle ruimtelijke aspecten van een initiatief of plan vraagt kennis, ervaring en vakmanschap. De adviseurs zijn specialisten op het terrein van landschap, stedenbouw, cultuurhistorie en architectuur en zij zijn onafhankelijk ten opzichte van de gemeentelijke organisatie en het gemeentebestuur. In 2021 bestond de commissie uit de volgende adviseurs:
- Bastiaan Gribling, voorzitter
- Nico Zimmermann, architectlid
- Hans Boonstra, monumentendeskundige
- Sjef Kwakman, burgerlid
- Lo Duymaer van Twist, burgerlid
De commissie werd ondersteund door:
- Renee Stroomer MA, commissiecoördinator
- Marieke Leeverink, plantoelichter Beschermde Stads- en Dorpsgezichten
- Sybren Bruinsma, plantoelichter
‘Ruimtelijke kwaliteit ontstaat niet vanzelf. Sterker nog: als je niets doet, verdwijnt ze vanzelf. Het kost inspanning om bestaande ruimtelijke kwaliteit te behouden. De ‘rust en ruimte’ van het bos en van het balkon worden op vele manieren bedreigd. Zonder zorg verwatert ruimtelijke kwaliteit.’
Federatie Ruimtelijke Kwaliteit
Werkwijze
De gemeente legt de plannen aan de commissie voor in een openbaar toegankelijke vergadering. De vergaderingen vonden in 2021 voornamelijk digitaal plaats vanwege de coronacrisis. Niettemin is al het mogelijke gedaan om het openbare karakter van de vergadering in stand te houden. Initiatiefnemers en eventueel hun adviseur en/of ontwerper worden in de gelegenheid gesteld om via een videoverbinding het initiatief toe te lichten. Belanghebbenden en geïnteresseerden kunnen bij de gemeente verzoeken om de behandeling van de plannen te volgen en worden dan toegelaten. De vergaderdata voor uw gemeente vindt u via deze link
De commissie kan in verschillende samenstellingen adviseren. Zo is het mogelijk om een zo geheten preadvies aan te vragen. Er vindt dan vooroverleg plaats met de commissie op een vroeg(er) moment in het planproces en zo kan haar inbreng nog relatief eenvoudig worden meegenomen door de initiatiefnemer of ontwerper. Daarnaast worden niet alle plannen door de voltallige commissie behandeld. Plannen kunnen namelijk ook behandeld worden door de gemandateerde commissie of kleine commissie. Bij de grotere plannen is de stedenbouwkundige van de gemeente aanwezig om de commissie te informeren.
Van elke planbehandeling, of dit nu gaat om een vergunningaanvraag of om een vooroverleg, stelt de commissie een advies op. We streven ernaar dat het advies begrijpelijk is voor iedereen; helder geschreven en zonder gebruik van onnodig jargon. Bovendien moet het advies juridisch houdbaar zijn. De gemeentelijke plantoelichter zorgt voor het openbaar maken en versturen van de adviezen naar het college, de aanvrager en eventuele andere belanghebbenden.
Beoordelingskaders
Er zijn meerdere gemeentelijke beoordelingskaders waar de commissie rekening mee houdt. De Nota uiterlijk van bouwwerken vastgesteld in 2018 door de gemeenteraad, is daarvan de belangrijkste. Via deze link kunt u de welstandsnota voor uw gemeente inzien. Ook bestaat er erfgoedbeleid. Via deze link kunt u lezen welk erfgoedbeleid uw gemeente voert. De Nota uiterlijk van bouwwerken kan, door nieuwe ontwikkelingen of inzichten worden aangevuld. De gemeente kan bij grotere ontwikkelingen een beeldkwaliteitplan, een aparte welstandsparagraaf of vergelijkbaar op laten stellen. Door de gemeenteraad vastgestelde beeldkwaliteitplannen, welstandscriteria of vergelijkbare visiedocumenten maken onderdeel uit van de welstandsnota en kunnen door de commissie worden gebruikt als beoordelingskaders. De beoordelingskaders zijn naar onze mening over het algemeen goed toepasbaar en dragen bij aan de constructieve dialoog die we voeren met initiatiefnemers. De kaders maken duidelijk wat de gemeente wil bereiken met het kwaliteitsbeleid en bieden houvast bij de begeleiding en de beoordeling van plannen.
‘Bij nieuwbouw of schaalvergroting aan de dorpslinten van Waterland wordt het door de commissie altijd zeer op prijs gesteld als er een ruimtelijke studie wordt aangeleverd zodat de invloed van de nieuwe ontwikkeling op de omgeving zichtbaar wordt.’
MOOI DARS
In 2021 is het nieuwe door MOOI Noord-Holland ontwikkelde planregistratiesysteem MOOI DARS (Digitaal Advies Registratie Systeem) in gebruik genomen. Deze nieuwe online applicatie vervangt ons oude systeem wCorsys, dat bijna vijftien jaar een trouwe partner is gebleken. Inmiddels is wCorsys op enkele onderdelen aan verbetering toe, zodat we kunnen voldoen aan nieuwe regelgeving en kunnen inspelen op nieuwe online mogelijkheden. Een mooie gelegenheid om ook een slag te maken in gebruiksvriendelijkheid en inzetbaarheid. Daarom kiezen we voor een nieuwe applicatie, die het werk veiliger en makkelijker maakt en klaar is voor de toekomst. Er ligt veel moois in het verschiet. MOOI DARS is onder andere voorbereid op de volledige automatisering van adviesaanvraag en -terugkoppeling en krijgt een kaartfunctie, waarmee ons advieswerk en de ontwikkelingen binnen uw gemeente inzichtelijker worden gemaakt.
In fases zijn alle klantgemeenten overgegaan op het nieuwe systeem. Uw gemeente werkt sinds 9 december 2021 met MOOI DARS.
Een nieuwe sluis in Monnickendam – een voorbeeld van de ‘historische strijd’ tegen het water
Langs de kusten van de voormalige Zuiderzee is een gigantisch dijkversterkingsproject bezig. De dijk is aangewezen als provinciaal monument en wordt tussen Hoorn en Amsterdam versterkt. Ter hoogte van Katwoude wordt de oude dijk naar buiten geplaatst. Ook worden er nieuwe waterwerken gerealiseerd zoals gemaal De Poel die in het jaarverslag 2021 aan bod kwam. Dit jaar heeft de commissie met veel belangstelling kennisgenomen van de aanvraag voor het realiseren van een gemaal onder de N247 ten noorden van Monnickendam. Het gemaal is niet alleen een civieltechnisch huzarenstukje, maar krijgt ook een recreatieve kant door het halfronde uitkragende balkon aan de zijde van de Gouwzee. De bouw is reeds begonnen en tijdens de graafwerkzaamheden is een bijna complete 16e eeuwse uitwateringssluis gevonden. Een unieke archeologische vondst die van groot historisch belang is voor de waterstaatkundige geschiedenis van Waterland en Noord-Holland.
De sluis ligt in de dam die vroeger de scheiding vormde tussen de Purmer Ee en de Zuiderzee. Deze dam is op dit moment de basis van de provinciale weg N247 en precies op de locatie waar 400 jaar gelegen een sluis werd aangelegd bouwt het hoogheemraadschap op dit moment aan een nieuwe sluis. De gekozen positie van het nieuwe gemaal op de positie van de oude sluis illustreert goed de eeuwenoude strijd tegen het water. Het is dan ook opmerking dat na eeuwen er weer op precies dezelfde plek in de monumentale dijk een civiel kunstwerk komt.
Cijfers
In de onderstaande tabellen is onze advisering in 2021 weergegeven in cijfers. Op hoofdlijnen kunnen we concluderen dat het aantal nieuwe aanvragen met circa 20% is gestegen ten opzichte van 2020. Het aantal planbehandelingen steeg ook, met circa 12% ten opzichte van vorige jaar. Hier onder worden de deeltabellen ook nog apart toegelicht.
2021 | 2020 | 2019 | ||||
Soort behandeling | Aantal | % | Aantal | % | Aantal | % |
Nieuwe aanvraag | 157 | 62,06% | 125 | 55,56% | 86 | 56,95% |
Herhalingen | 96 | 37,94% | 100 | 44,44% | 65 | 43,05% |
Eindtotaal | 253 | 100,00% | 225 | 100,00% | 151 | 100,00% |
Aantal planbehandelingen
In 2021 heeft de Monumenten- en Welstandscommissie Waterland 157 nieuwe aanvragen behandeld ten opzichte van 125 nieuwe aanvragen in 2020. In verband met plannen die meerdere behandelingen nodig hadden, was het totaal aantal planbehandelingen 253 ten opzichte van 225 in 2020. De stijging van het aantal nieuwe aanvragen is in 2020 al ingezet. Bij 79 procent van de planbehandelingen was de initiatiefnemer of ontwerper aanwezig. In 2021 waren er 30 preadviezen ten opzichte van 34 preadviezen in 2020. In 2021 zijn er 10 nieuwe aanvragen in het stedenbouwkundig vooroverleg aan de commissie voorgelegd met in totaal 15 planbehandelingen.
Soort aanvraagsoort | Aantal aanvragen | Herhaling | Aantal behandelingen |
Omgevingsvergunning | 110 | 66 | 176 |
Omgevingsvergunning monument | 5 | 3 | 8 |
Preadvies | 26 | 19 | 45 |
Preadvies monument | 4 | 2 | 6 |
Beleidsadvisering | 9 | 6 | 15 |
Handhaving en excessen | 1 | 1 | |
Informele advisering | 1 | 1 | |
Reclame | 1 | 1 | |
Aantal behandelingen | 157 | 96 | 253 |
Soort adviezen
In 2021 kon de commissie bij 53 procent van de gevallen na één of twee keer een positief advies geven, in 2020 bedroeg dit 45% van de gevallen.
2021 | 2020 | 2019 | ||||
Adviezen aan B&W | Aantal | % | Aantal | % | Aantal | % |
Akkoord | 81 | 32,02% | 67 | 29,78% | 37 | 24,50% |
Akkoord op hoofdlijnen | 22 | 8,70% | 26 | 11,56% | 29 | 19,21% |
Aanhouden | 20 | 7,91% | 25 | 11,11% | 31 | 20,53% |
Collegiaal overleg | 1 | 0,40% | 0,00% | 0,00% | ||
Niet akkoord | 2 | 0,79% | 0,00% | 0,00% | ||
Niet akkoord, nader overleg | 44 | 17,39% | 35 | 15,56% | 5 | 3,31% |
Niet akkoord, tenzij | 54 | 21,34% | 44 | 19,56% | 31 | 20,53% |
Niet behandeld | 29 | 11,46% | 28 | 12,44% | 18 | 11,92% |
Eindtotaal | 253 | 100,00% | 225 | 100,00% | 151 | 100,00% |
Erfgoedaanvragen
In 2021 zijn 103 erfgoedaanvragen aan de commissie voorgelegd, dat is zijn er net iets meer dan in 2020.
2021 | 2020 | 2019 | ||||
Erfgoedstatus | Aantal | % | Aantal | % | Aantal | % |
Rijksmonument | 14 | 13,59% | 24 | 24,49% | 16 | 26,23% |
Provinciaal monument | 2 | 1,94% | 6 | 6,12% | 0,00% | |
Gemeentelijk monument | 4 | 3,88% | 8 | 8,16% | 4 | 6,56% |
Beeldbepalend of karakteristiek pand | 15 | 14,56% | 6 | 6,12% | 10 | 16,39% |
Beschermd dorps- of stadsgezicht | 68 | 66,02% | 54 | 55,10% | 30 | 49,18% |
Gebied met cultuurhistorische waarde | 0,00% | 0,00% | 1 | 1,64% | ||
Eindtotaal | 103 | 100,00% | 98 | 100,00% | 61 | 100,00% |
Het uitbreiden van een woning in Zuiderwoude
Het dorpslint Zuiderwoude is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. De verwevenheid van dorpslinten met het omliggende landschap is kenmerkend. De ruimere kavels, de doorzichten en het vaak agrarische straatbeeld versterken het landelijke karakter. De lintbebouwing van Zuiderwoude is klein van schaal en bestaat overwegend uit arbeidershuisjes en stolpboerderijen. De ambitie is om de bestaande doorzichten, verkavelingsstructuur, korrelgrootte en schaal te behouden. Dit jaar heeft de commissie tamelijk veel plannen voorbij zien komen die betrekking hadden op het vernieuwen en/of vergroten van woningen aan het dorpslint van Zuiderwoude. Vaak benadrukte zij dan het belang van de korrelgrootte, de schaal en de ritmiek van de woningen en vroeg zo nu en dan aan de architect om een massastudie aan te leveren zodat duidelijk wordt wat de invloed van de nieuwe woning op de omgeving is en daarmee te onderzoeken wat ruimtelijk gezien het maximaal haalbare is op een betreffende locatie. Aan de Aandammergouw wordt een jaren ’70 twee-onder-één-kapwoning uitgebreid. De uitbreiding op deze bijzondere locatie bij het entree van het dorpslint wordt door de commissie te fors geacht en veroorzaakt daarmee een ongewenste verdere verdichting van het beschermde dorpsgezicht Zuiderwoude. Het plan wordt aangepast waarbij aan de achterzijde een nieuwe aanbouw wordt gerealiseerd en de bestaande uitbouwen aan de rechterzijde worden gesloopt. Daarbij blijven de bestaande doorzichten in tact en is ook het volume ondergeschikt aan het hoofdgebouw.
De advisering
De adviezen zijn openbaar en worden uitgebracht aan het college van B&W. In het jaar 2021 zijn alle adviezen van de commissie overgenomen door het college van B&W.
Een positief effect van welstand aan de Jaagweg in Ilpendam. Aan de Jaagweg staat stolpboerderij ‘De Hoop’ uit de jaren’ 20 van de vorige eeuw. Karakteristiek is de representatieve voorgevel met verbijzonderingen in het metselwerk, de Vlaamse gevel en de gesloten en sober vormgegeven zijgevels. De aanvraag betrof de sloop/nieuwbouw van de stolpboerderij waarbij enerzijds gerefereerd werd naar het bestaande beeld door een Vlaamse gevel en anderzijds eigentijdse invullingen in de vorm van horizontale en verticale daklichten werden voorgesteld. Het ontwerp hinkte daardoor en op twee gedachten en de commissie adviseerde meer van de bestaande karakteristieken in de nieuwe stolp terug te laten komen. Een nieuw plan liet in grote lijnen de keuze voor een meer traditionele vormgeving zien, waarbij de commissie nog extra aandacht vroeg voor de uitwerking van de detaillering waarbij zoveel mogelijk de detaillering van de bestaande boerderij gevolgd dient te worden op basis van maatvoering en profilering. Het uiteindelijk ontwerp laat een nieuwe stolpboerderij zien die recht doet aan zijn voorganger.
Adviezen ruimtelijke plannen, kwaliteitsgesprekken, procesbegeleiding, beleidsontwikkeling
In 2021 is de commissie betrokken geweest bij verschillende ruimtelijke plannen, zoals de dijkversterkingen binnen de gemeente Waterland en de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk op Marken.
De commissie heeft in 2021 het stedenbouwkundig plan voor de westelijke en oostelijke nieuwe werf op Marken met veel belangstelling bekeken. De traditionele werven op Marken vormen een krachtige familie van dorpsstructuren; in basis lijken ze op elkaar maar door kleine verschillen hebben ze iets eigens. De bestaande werven zijn afgeronde eenheden op een terp en manifesteren zich daardoor als individueel cluster in het open landschap. Het nieuwe ontwerp bestaat uit gefragmenteerde woonblokjes met zoveel mogelijk een individuele positie in het stedelijk weefsel, een zekere speelsheid en aandacht voor zichtlijnen, doorkijkjes en aandacht voor de algehele skyline vanuit de omgeving. De commissie kan zich vinden in de keuze voor het stedenbouwkundig concept van de werven. De bestaande werven op Marken kenmerken zich door een amorfe structuur die organisch gegroeid is. Kenmerkend zijn de subtiele verschillen in rooilijnen, het verspringen van de nok- en goothoogte, het verschuiven en verspringen van de kappen en het stratenpatroon (steegjes die bijvoorbeeld net niet tegenover elkaar liggen). Dit is een belangrijk aandachtspunt van de commissie, zij vraagt deze subtiele verschillen op te nemen in het plan. De heer Nico Zimmermann is vanuit de commissie in het Kwaliteitsteam gemandateerd om mee te denken en is intensief betrokken bij de planvorming.
Ondersteunende activiteiten
De adviseurs van MOOI Noord-Holland doen meer dan hun werk in de gemeentelijke adviescommissies. Wij ondersteunen vrijwel alle gemeenten in Noord-Holland bij het behoud en de ontwikkeling van omgevingskwaliteit. Voor Waterland hebben wij de volgende ondersteunende activiteiten uitgevoerd:
- Procesbegeleiding: in de gemeente Waterland is in het jaar 2021 voor de volgende projecten een commissielid aangewezen om als gemandateerde van de commissie deel te nemen in het Kwaliteitsteam. Dit is het Kwaliteitsteam Galgeriet, het Kwaliteitsteam voor de twee nieuwe werven op Marken (SV Marken) en het Kwaliteitsteam voor de Dijkversterking van Marken.
De oude molenstomp aan de Monnickenmeer
In 2019 wordt aan de commissie het plan voorgelegd om de oude molenstomp van de in 1863 gebouwde Dijksbrug Watermolen te slopen en daar een recreatieverblijf te bouwen in de vorm van een hooikaakberg. De commissie betreurt dat. De oude molenstomp is van cultuurhistorische en landschappelijke waarde voor de Monnickenmeer. De molenstomp vormt een herkenbaar element uit de geschiedenis van de waterhuishouding.
Het advies is dan ook om een eigentijds ontwerp te maken dat de herinnering aan de molen levend houdt.
Inmiddels is de molenstomp getransformeerd tot een eigentijds recreatieverblijf waarbij het volume en de kenmerkende hoekige vorm refereert naar de plastiek van een molen en het object door zijn atypische vorm duidelijk aanwezig is in het landschap. Net zoals molens bakens vormen in het Noord-Hollandse vlakke landschap.
Het ontwerp is van bijzondere kwaliteit en draagt bij aan de cultuurhistorische betekenis van de locatie waar de oorspronkelijke molen voor de droogmakerij heeft gestaan.
Evaluatie en aanbevelingen
Als onafhankelijk adviseur dragen wij bij aan een goede omgevingskwaliteit in uw gemeente. Die zorg delen we samen met de initiatiefnemers en met u. Elk jaar bespreken we tijdens een evaluatiegesprek met de portefeuillehouder de belangrijkste ontwikkelingen binnen uw gemeente en formuleren we aandachtspunten voor de toekomst. Op 2 juni 2022 vond dit jaarlijkse evaluatiegesprek plaats over het jaar 2021. De belangrijkste uitkomsten van dat gesprek zijn:
- Het Galgeriet wordt besproken. Dit betreft een bijzonder ruimtelijke plan in Monnickendam. Dhr. Bastiaan Gribling (voorzitter van de commissie) is lid van het Kwaliteitsteam. Het Kwaliteitsteam heeft regelmatig bijeenkomsten om de plannen in een vroegtijdig stadium te bekijken en te bespreken.
- Er is gesproken over het organiseren van de Monumenten- en Welstandsvergadering in de avond voor de grootschalige projecten. Dit om meerdere belanghebbende de gelegenheid te geven bij de vergadering aanwezig te zijn, maar ook voor de transparantie van de vergadering. De commissie zal dit meenemen naar de toekomst.
- De Nota Uiterlijk van Bouwwerken wordt besproken. Bij een eventuele update van de nota geeft de commissie mee om natuur inclusief bouwen in de criteria op te nemen. MOOI Noord-Holland werkt momenteel aan een handreiking over natuurinclusief bouwen om met name de ecologie en de energietransitie nog wat verder te operationaliseren in het beleid. De infrastructuur voor energie gaat veranderen en dat vraagt ook wat van welstand.
- De commissie geeft aan dat zij graag vanuit de Eilandraad Marken een burgerlid in de commissie zou willen hebben.
- De onafhankelijkheid van de commissie wordt besproken. Te vaak wordt nog gedacht dat de commissie een onderdeel is van de gemeente terwijl zij een onafhankelijke adviescommissie is. Het idee wordt geopperd om ‘de boer op te gaan’. Vergaderen op verschillende locaties in de gemeente Waterland aan een grote tafel zodat belangstellenden langs kunnen komen en uitleg kunnen krijgen over de Monumenten- en Welstandscommissie. Dit zou met name bij grootschalige projecten goed kunnen werken en tegelijkertijd laat de commissie haar onafhankelijkheid daarmee zien.
- Er is gesproken over het aanhalen van het contact met de communicatieafdeling om een mooi project in de etalage te zetten, de inwoners van de gemeente Waterland proactief informeren over de adviezen van de commissie en successen te delen.
- Tot slot is er kort gesproken over de Omgevingswet. De gemeente Waterland werkt aan de instelling van een integrale gemeentelijke adviescommissie met een breed takenpakket, in lijn met letter en geest van de omgevingswet. Er wordt gekeken naar samenstelling en takenpakket van de commissie, meer gericht op de advisering bij complexe, controversiële, ingrijpende en/of omvangrijke plannen, in een wat vroeger stadium van planontwikkeling. Dit als aanvulling op de ambtelijke toetsing en waar mogelijk ook in samenhang met de omgevingstafel. De modelverordening ligt klaar en is opgenomen in de Verordening voor de Fysieke Leefomgeving. De VFL is in maart door de gemeenteraad goedgekeurd.
Overige aanbevelingen door de commissie
De Monumenten- en Welstandscommissie Waterland doet – vanuit haar ervaringen en inzichten – nog de volgende aanbevelingen:
- De commissie constateerde in 2021bij verschillende aanvragen het belang van het thema ‘wonen en waterveiligheid’ en doet de aanbeveling om op dit onderwerp een integrale visie te ontwikkelen, mogelijk ook in samenwerking met andere gemeenten aan het IJsselmeer. Een interessant aanknopingspunt hierbij is de campagne ‘Kusten van het IJsselmeer’ die in 2022 rondtrekt langs de IJsselmeerkust.
- In het nieuwe gemeentelijke instrumentarium en met name in de omgevingsvisie en het omgevingsplan worden nieuwe kaders, doelen en regels ontwikkeld. Uw commissieleden – onze adviseurs – worden graag betrokken bij de ontwikkeling van deze kaders. We hebben inmiddels ruime ervaring opgedaan bij het ontwikkelen van nieuwe minder gedetailleerde en op maatschappelijke doelen en rendement gebaseerde kaders. Deze knowhow stellen we graag ter beschikking.
- Vóór de invoeringsdatum van de Omgevingswet zal de gemeenteraad een gemeentelijke adviescommissie moeten instellen. Deze gemeentelijke adviescommissie zal de opvolger worden van de bestaande adviescommissies voor welstand en monumenten. Wij kunnen ons voorstellen dat deze commissie voorlopig min of meer dezelfde taakomschrijving meekrijgt als de voorgaande commissie, ook omdat veel van het huidige beleid ook min of meer beleidsneutraal wordt overgezet. Toch raden wij u aan de inzet op een vroegtijdige en brede advisering verder door te zetten.
- Bovendien zien wij dat er belangrijke aspecten kunnen meeliften bij de advisering. Een belangrijke factor voor ruimtelijke kwaliteit is de toekomstwaarde. Het belang hiervan zal de komende jaren uiting krijgen in een grotere aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie, natuur inclusief bouwen, respect voor landschap, water en bodem, en op het sociale vlak toename van de aandacht voor participatie en kansengelijkheid. Het zijn onderwerpen die onze adviseurs zich als specialisten eigen maken om als vanzelfsprekend bij de advisering te betrekken.
- Er speelt op dit moment veel als het gaat om de verankering van erfgoed in het toekomstige omgevingsbeleid en dit vergt veel van de erfgoedspecialisten bij gemeenten. Onze ervaring is dat er op veel plekken tekort aan capaciteit is. Bovendien is menskracht moeilijk te vinden. Met het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland proberen we waar het kan binnen bepaalde grenzen ondersteuning te bieden. Laat vooral weten wanneer hulp gewenst is.
Tot slot
Met dit jaarverslag geven we inzicht in de manier waarop de Monumenten- en Welstandscommissie aan de hand van de geldende beleidskaders adviseert over goede omgevingskwaliteit binnen uw gemeente. Dit is een doel waar wij ons graag voor inzetten en aan bijdragen. We doen dat zoveel mogelijk in het openbaar en in dialoog met betrokkenen.
De plannen in dit jaarverslag zijn slechts een greep uit de vele uiteenlopende plannen waarover de commissie dit jaar heeft mogen adviseren. Wij nodigen u van harte uit om in 2022 (digitaal) bij ons binnen te lopen en zelf te ervaren hoe boeiend en genuanceerd de advisering over omgevingskwaliteit is.
Colofon
Auteur
Renee Stroomer, coördinator Monumenten- en Welstandscommissie Waterland
Met bijdragen van
Jef Mühren, directeur MOOI Noord-Holland
Sanne van Zoest, communicatiemedewerker MOOI Noord-Holland
Bastiaan Gribling, voorzitter Monumenten- en Welstandscommissie Waterland.
Alkmaar, juni 2022
Basisontwerp
Funcke Creatieve Partners
MOOI Noord-Holland adviseurs omgevingskwaliteit
Emmastraat 111
1814 DP Alkmaar
072-520 44 59
info@mooinoord-holland.nl
www.mooinoord-holland.nl
@MOOI_NH
Beeldverantwoording
Karel Tomei , MOOI Noord-Holland, Loek Buter, Format Architecten