Commissie voor Welstand en Monumenten Ouder-Amstel
Jaarverslag 2021
De voorzitter spreekt
Wat is goede ruimtelijke kwaliteit? Hoe kun je oude gebouwen intact laten, en ze tegelijkertijd een nieuwe rol geven in een snel veranderende wereld? Het zijn vragen die gemeenten zich massaal stellen in het kader van de aanstaande Omgevingswet, en die vraagt om het opstellen van nieuwe omgevingsvisies.
Het is ook de vraag die wij als (nu nog geheten) Commissie voor Welstand en Monumenten doorlopend stellen. Het antwoord daarop ligt enerzijds vast in helder afgebakende criteria, zoals ze zijn geformuleerd in de welstandsnota, het kader waarop wij ons als commissie baseren. Maar vaak genoeg is sprake van een grijs gebied. Ruimtelijke kwaliteit is immers niet te vangen in vierkante meters, of wat voor criterium dan ook, maar gaat over belevingswaarde, gevoel, de identiteit van de plek. Hoewel we ons advies altijd baseren op de richtlijnen in de welstandsnota, is elke aanvraag uniek, afhankelijk van de context, en van de wijze waarop het desbetreffende plan zich daarin voegt. Daarbij vragen we ons steevast af: hoe maakt het ontwerp een verbinding met de openbare ruimte, de buurt, het omringende landschap? Hoe zullen zij die er omheen wonen, of dagelijks langslopen dit ervaren? En – met de precedentwerking in het achterhoofd – wat zal op termijn het beeld zijn als veel meer mensen dit zullen doen?
Overleg is daarbij van grote waarde. Het met elkaar verkennen van wensen en ambities, en hoe die te verenigen met de al aanwezige kwaliteiten, maakt elk ontwerp beter. Daarom zijn we blij dat in het afgelopen jaar meer mensen hun plannen zelf kwamen toelichten. Dat was weliswaar, in het eerste volle jaar van de pandemie, volledig digitaal, maar werkte eigenlijk heel goed. We hebben gemerkt dat de aanvragers dit ook zo hebben ervaren.
We danken de gemeente wederom voor het vertrouwen en kijken met veel belangstelling naar komend jaar.
Sophie van Ginneken
Voorzitter Commissie voor Welstand en Monumenten Ouder-Amstel
Actueel
De Commissie Welstand en Monumenten Ouder-Amstel werkt in opdracht van de gemeente en op basis van de door de gemeente vastgestelde beleidskaders aan het behoud en de totstandkoming van een goed functionerende, aantrekkelijke en toekomstbestendige leefomgeving. Daarbij wordt respectvol omgegaan met de goede kwaliteiten uit het verleden.
Met het jaarverslag legt de commissie verantwoording af aan de gemeenteraad over de onafhankelijke advisering. We lichten niet alleen de werkwijze en de cijfers toe, maar we proberen vooral ook te beschrijven en illustreren wat het maatschappelijke effect is van onze inspanningen.
Eerder in de planontwikkeling
We hechten eraan te vermelden dat we in vrijwel alle gevallen in staat zijn om in één of meerdere besprekingen te komen tot een positieve advisering. Niet zelden wordt onze inbreng, ook door initiatiefnemers, op prijs gesteld. Uiteraard lukt dit niet altijd.
De commissie waardeert het zeer dat in de afgelopen jaren het gesprek over omgevingskwaliteit en de afstemming met stedenbouw en ruimtelijke ordening in een eerder stadium van de planontwikkeling op gang worden gebracht. De komende periode staan er binnen de gemeente ook wat betreft de begeleiding van initiatieven grote veranderingen op stapel.

Doorzicht Ouderkerk. MOOI Noord-Holland
Adviseren en inspireren
De invoering van de Omgevingswet is aanstaande, en of deze nu op 1 juli 2023 wordt ingevoerd of niet, de voorbereidingen in uw en andere gemeenten zijn in volle gang. Of het nu gaat om de inrichting van de omgevingsvisie of om de geleidelijke voorbereidingen op de ombouw naar het omgevingsplan; duidelijk is dat dit voor de gemeente een flinke kluif is, zelfs als de gemeente besluit de meeste zaken beleidsneutraal over te zetten naar het tijdelijke omgevingsplan.
Het goede nieuws is dat de beoogde cultuurverandering, die voor de invoering van het nieuwe stelsel nodig zou zijn, langzaam maar zeker op gang komt. Dit heeft met name betrekking op een meer faciliterende inzet van de lokale overheid, die met een ‘ja mits’-houding zo constructief mogelijk aan de totstandkoming van plannen gaat werken. Adviseren en inspireren aan de voorkant komt in de plaats van louter toetsen achteraf.
Monumentenadvisering
Voor de monumentenadvisering doet uw gemeente op dit moment al een beroep op onze commissie. Die erfgoedadvisering wordt straks overgeheveld naar de gemeentelijke adviescommissie en is zo goed geborgd. Bij MOOI Noord-Holland is daarnaast een centrale Erfgoedcommissie beschikbaar die binnen de organisatie functioneert als centraal orgaan dat de erfgoedadvisering in de gemeentelijke adviescommissies ondersteunt. De toekomstige gemeentelijke adviescommissie kan daarnaast – indien nodig – altijd een beroep doen op één of meerdere specialisten, verenigd binnen MOOI Noord-Holland.
Instellingsbesluit en verordening
Er is de afgelopen periode door de gemeente, samen met MOOI Noord-Holland, intensief gewerkt aan de voorbereiding op de nieuwe gemeentelijke adviescommissie. U heeft daar in de vorige jaarverslagen al uitgebreid over kunnen lezen. Voor invoeringsdatum van de Omgevingswet moet de gemeenteraad deze commissie bij verordening instellen. Er is in de wet terecht een belangrijke plaats ingeruimd voor de cultuurhistorische aspecten. Daarnaast kiezen vrijwel alle gemeenten ervoor om de commissie een bredere taakomschrijving te geven om een goede omgevingskwaliteit te bereiken (zoals het in de wet is genoemd).
In de vast te stellen verordening, gebaseerd op de modelverordening die door de VNG is uitgebracht, wordt, in lijn met de wensen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Tweede Kamer, ingezet op een bredere, integrale, en meer vroegtijdige advisering. Hoe vroegtijdiger de betrokkenheid van de commissie, hoe constructiever haar advies wordt ervaren. De advisering zal oplossingsgerichter zijn en meer voelen als hulp.
VNG handreiking
In de VNG handreiking is het volgende schema opgenomen waarin wordt geïllustreerd in welke fasen de advisering kan plaatsvinden. Veel van de advisering is de laatste jaren geleidelijk verschoven van het beoordelingsgerichte (toetsende) aan het eind – in de donkerblauwe kolom – naar meer opgave- en ontwerpgerichte advisering – in de lichtblauwe kolommen.
Kennis maken
De nieuwe gemeenteraad zal in 2022 de gemeentelijke adviescommissie instellen. Wellicht een mooie gelegenheid om met de adviseurs in deze commissie kennis te maken. Bijvoorbeeld via een bezoek aan de vergadering of een werkbezoek aan één of meer inspirerende locaties.
The Antonian, kantoorgebouw aan de Spaklerweg, Ouder-Amstel
Een bedrijfsgebouw op een zeer zichtbare locatie, langs de Amsterdamse ringweg A10, wordt verbouwd. Het betreft een complex dat bestaat uit een hoger en een lager deel. De gevels van het hoofdgebouw worden gewijzigd in een donkergrijze antraciet kleur. De lagergelegen aanbouw wordt bekleed met plaatmateriaal.
De commissie heeft waardering voor het voorstel, maar mist nog helderheid en eenheid in het ontwerp. Ze wijst op de kantoorgebouwen in de omgeving met een sterk eenduidig ontwerp. Daar steekt dit gebouw nog te karig bij af. Daarbij wordt geadviseerd te zoeken naar een plan dat aansluit bij de bestaande architectuur. Met subtiele ingrepen, zoals overeenstemming in materiaal en kleur, wijziging in gevelcompositie, kan meer eenheid worden gecreëerd. Andere punten waarop is geadviseerd zijn de detaillering en de reclames, met name hoe deze aansluiten op de gevel. Het huidige aantal verschillende uitingen geeft een erg rommelig beeld, het zou goed zijn hiervoor een geïntegreerde oplossing te bedenken.
In het uiteindelijke resultaat zijn deze en andere adviespunten succesvol meegenomen. Het ontwerp toont als een eigentijdse eyecatcher langs de ring.

Reclame-uiting The Antonian. Beeld: MOKA Architecten
Zo werkt het
Even voorstellen
De Commissie Welstand en Monumenten Ouder-Amstel is benoemd door de gemeenteraad en samengesteld uit ervaren en vakbekwame adviseurs met kennis die nodig is binnen de gemeente Ouder-Amstel.
Het goed beoordelen van alle ruimtelijke aspecten van een initiatief of plan vraagt kennis, ervaring en vakmanschap. De adviseurs zijn specialisten op het terrein van landschap, stedenbouw, cultuurhistorie en architectuur en zij zijn onafhankelijk ten opzichte van de gemeentelijke organisatie en het gemeentebestuur. In 2021 bestond de commissie uit de volgende adviseurs:
-
Sophie van Ginneken, voorzitter
-
Egon Kuchlein, architectlid
-
Jeroen Hooyschuur, architectlid, monumentendeskundige
-
Amke Homan, burgerlid
De commissie werd ondersteund door:
-
Sebas Baggelaar, commissiecoördinator
-
Aqeel Saghir, zaaktoelichter gemeente Ouder-Amstel
“Het belangrijkst vind ik dat een nieuw plan past binnen het karakter van de omgeving.” Amke Homan, burgerlid Commissie Welstand en Monumenten Ouder-Amstel
Werkwijze
De gemeente legt de plannen aan de commissie voor in een openbaar toegankelijke vergadering. De vergaderingen vonden in 2021 voornamelijk digitaal plaats vanwege de coronacrisis. Niettemin is al het mogelijke gedaan om het openbare karakter van de vergadering in stand te houden. Initiatiefnemers en eventueel hun adviseur en/of ontwerper worden in de gelegenheid gesteld om via een videoverbinding het initiatief toe te lichten. Belanghebbenden en geïnteresseerden kunnen bij de gemeente verzoeken om de behandeling van de plannen te volgen en worden dan toegelaten. De vergaderdata voor uw gemeente vindt u via deze link.
De commissie kan in verschillende samenstellingen adviseren. Zo is het mogelijk om een zogeheten preadvies aan te vragen. Er vindt dan vooroverleg plaats met de commissie op een vroeg(er) moment in het planproces en zo kan haar inbreng nog relatief eenvoudig worden meegenomen door de initiatiefnemer of ontwerper. Daarnaast worden niet alle plannen door de voltallige commissie behandeld. Plannen kunnen namelijk ook op gemandateerde basis behandeld worden door een commissielid.
Van elke planbehandeling, of dit nu gaat om een vergunningaanvraag of om een vooroverleg, stelt de commissie een advies op. We streven ernaar dat het advies begrijpelijk is voor iedereen; helder geschreven en zonder gebruik van onnodig jargon. Bovendien moet het advies juridisch houdbaar zijn. De gemeentelijke plantoelichter zorgt voor het openbaar maken en versturen van de adviezen naar het college, de aanvrager en eventuele andere belanghebbenden.
Beoordelingskaders
Er zijn meerdere gemeentelijke beoordelingskaders waar de commissie rekening mee houdt. De welstandsnota vastgesteld in 2003 door de gemeenteraad, was de belangrijkste. Eind 2020 is de nieuwe nota omgevingskwaliteit in werking getreden als nieuw beoordelingskader. Dit document kunt u via deze link inzien. Ook bestaat er erfgoedbeleid. Via deze link kunt u lezen welk erfgoedbeleid uw gemeente voert.
De beoordelingskaders zijn naar onze mening over het algemeen goed toepasbaar en dragen bij aan de constructieve dialoog die we voeren met initiatiefnemers. De kaders maken duidelijk wat de gemeente wil bereiken met het kwaliteitsbeleid en bieden houvast bij de begeleiding en de beoordeling van plannen.
MOOI DARS
In 2021 is het nieuwe door MOOI Noord-Holland ontwikkelde planregistratiesysteem MOOI DARS (Digitaal Advies Registratie Systeem) in gebruik genomen. Deze nieuwe online applicatie vervangt ons oude systeem wCorsys, dat bijna vijftien jaar een trouwe partner is gebleken. Inmiddels is wCorsys op enkele onderdelen aan verbetering toe, zodat we kunnen voldoen aan nieuwe regelgeving en kunnen inspelen op nieuwe online mogelijkheden. Een mooie gelegenheid om ook een slag te maken in gebruiksvriendelijkheid en inzetbaarheid. Daarom kiezen we voor een nieuwe applicatie, die het werk veiliger en makkelijker maakt en klaar is voor de toekomst. Er ligt veel moois in het verschiet. MOOI DARS is onder andere voorbereid op de volledige automatisering van adviesaanvraag en -terugkoppeling en krijgt een kaartfunctie, waarmee ons advieswerk en de ontwikkelingen binnen uw gemeente inzichtelijker worden gemaakt.
In fases zijn alle klantgemeenten overgegaan op het nieuwe systeem. Uw gemeente is in april 2022 overgegaan op MOOI DARS.
Centrumplan Ouderkerk
DELVA Landscape and Urbanism heeft opdracht gekregen om het centrum van Ouderkerk om te vormen tot een plek waar de levendigheid en de historie worden benadrukt. De uitzonderlijke situatie, waarbij het historische centrum grenst aan het open en lagergelegen landschap, en aansluit op het historisch groen van De Joodse Begraafplaats en de hervormde Kerk, is als uitgangspunt genomen in het ontwerp. Het ontwerp toont een verhoogd gedeelte waar de terrassen komen en de auto te gast is. Dit gaat over in een parklandschap dat aansluit op het historisch groen van De Joodse Begraafplaats en de hervormde Kerk.
De commissie uit haar complimenten voor het onderzoek en het plan, dat aanhaakt op de karakteristieken van het dorpscentrum en het parkeren minder nadrukkelijk aanwezig is. Ook is het Rabobankgebouw vormgegeven als een verzameling huisjes met een schijnbaar willekeurig formaat. Daarentegen tonen de toegevoegde volumes op het Graskeienveld en het Schapenveld zich te dominant ten opzichte van het geopende plein en daarmee van grote impact is op de beleving van het historische centrum. De commissie heeft tijdens het locatiebezoek in maart 2021 dan ook meegegeven om de korrelgrootte in de omgeving te gebruiken als leidraad.
De adviezen van de commissie zijn in het plan verwerkt. Het gehele proces heeft geleid tot een ontwerp met een bijzondere ruimtelijke kwaliteit op een unieke locatie.

Vogelvluchtperspectief Centrumplan. Beeld: DELVA Landscape Architecture & Urbanism

Render Centrumplan. Beeld: DELVA Landscape Architecture & Urbanism
Cijfers
In de onderstaande tabellen is onze advisering in 2021 weergegeven in cijfers. Op hoofdlijnen kunnen we concluderen dat het aantal nieuwe aanvragen aanzienlijk is gestegen, maar dat er per plan minder herhalingen nodig waren ten opzichte van 2020. Hieronder worden de deeltabellen ook nog apart toegelicht.
Type aanvragen
SOORT AANVRAAG | AANTAL AANVRAGEN | AANTAL BEHANDELINGEN |
Omgevingsvergunning | 51 | 86 |
waarvan nieuwbouw | 7 | 14 |
waarvan verbouwing | 44 | 72 |
Preadvies* | 20 | 25 |
Reclameaanvraag | 1 | 1 |
Adviesaanvraag handhaving | 1 | 3 |
Advies ruimtelijke plannen | 3 | 10 |
Overige vergaderonderwerpen | 1 | 1 |
Totaal | 77 | 126 |
In 2021 heeft de Commissie voor Welstand en Monumenten Ouder-Amstel 77 plannen behandeld. Sommige van deze plannen hadden meerdere behandelingen nodig, waardoor het totaal aantal behandelingen op 126 is uitgekomen.
Aantal planbehandelingen ten opzichte voorgaande jaren
SOORT AANVRAAG | 2021 | 2020 | 2019 |
Nieuwe aanvragen | 81 | 48 | 54 |
Aanvragen van voorgaande jaren | 3 | 13 | 8 |
Herhalingen | 55 | 48 | 50 |
Totaal behandelingen | 139 | 109 | 112 |
Het aantal nieuwe plannen is met ca 69 % gestegen ten opzichte van 2020. Het aantal behandelingen steeg niet even hard als het aantal nieuwe plannen; er was sprake van een stijging van ca 28 % ten opzichte van het vorige jaar. Een voor de hand liggende verklaring voor de stijging van het aantal aanvragen is de pandemie, een periode waarin mensen duidelijk meer zijn gaan verbouwen. Veel aanvragen betroffen particuliere verbouwingen. Maar ook het aantal ruimtelijke plannen geïnitieerd door de gemeente en/of het rijk was in 2021 opvallend hoog (zie paragraaf ‘advisering’ verderop in dit jaarverslag).
In 2021 zijn verbeteringen aangebracht in de samenwerking tussen welstandscommissie en de gemeentelijke planbehandelaars. Verder is beter gecontroleerd op volledigheid van de aanvragen, waardoor plannen niet onnodig hoefden te worden aangehouden. Hierdoor verloopt de afstemming soepeler en is de werkwijze efficiënter. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen, waardoor het aantal behandelingen per plan relatief kleiner is.
VERDELING AANVRAGEN | 2021 | 2020 | 2019 |
Totaal behandelingen | 139 | 109 | 112 |
Gemandateerd behandeld | 3 % | 0 % | 2 % |
In de welstandscommissie behandeld | 89 % | 92 % | 87 % |
In de geïntegreerde commissie met monumentenleden behandeld | 8 % | 8 % | 11 % |
De vorm van de behandelingen is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van 2020. In een enkel geval werden plannen gemandateerd afgehandeld door een commissielid.
Waterinlaat Ronde Hoep
In de Ronde Hoep komt een nieuwe Waterinlaat om bij extreme weersomstandigheden gecontroleerd boezemwater uit de Amstel in het noodoverloopgebied te laten lopen. Het project bestaat uit een aantal utilitaire onderdelen en kenmerkt zich aan een grote plas, ook wel de woelkom genoemd, omringd door taluds en een watergang. Het omliggende maaiveld is ten opzichte van de waterinlaat lager gelegen.
Het is een kwetsbaar gebied en de commissie heeft vooral geadviseerd over de landschappelijke inpassing van het ontwerp. In een aantal sessies is samen met de aanvrager op een prettige manier gekeken hoe de utilitaire onderdelen zo neutraal mogelijk vormgegeven kunnen worden en met respect voor het lint langs de dijk.
In eerste instantie adviseerde de commissie om de woelkom in de richting van het landschap te plaatsen. Dit was echter niet mogelijk gezien de ligging van de kavels en de positie van de inlaat in het dijklichaam. Daarop is vervolgens gezocht naar een natuurlijke overgang van de woelkom naar de polder en de landschappelijke inpassing van het Inlaatwerk. Dit is volgens de commissie goed gelukt!
De advisering
De adviezen zijn openbaar en worden uitgebracht aan het college van B&W. In het jaar 2021 zijn alle adviezen van de commissie overgenomen door het college van B&W.
Adviezen ruimtelijke plannen, kwaliteitsgesprekken, procesbegeleiding, beleidsontwikkeling
In 2021 is de commissie betrokken geweest bij een groot aantal ruimtelijke plannen. De commissie juicht het van harte toe dat zij in een vroeg stadium wordt betrokken, omdat ze de ruimtelijke kwaliteit in deze gebieden veel beter kan waarborgen (in een later stadium is dat veel lastiger). Enkele van die complexe ruimtelijke plannen zijn:
- Amstel Design District
- Beeldkwaliteitsplan Werkstad
- A9 grondkering (Rijkswaterstaat)
- Centrumplan Ouderkerk
- Herinrichting openbare ruimte stationsgebied Duivendrecht
- De Nieuwe Kern
- Busterminal De Nieuwe Kern
- Smart Mobility Hub
- Waterinlaat Ronde Hoep West
Ook de herinrichting van het Ajax terrein (Borchland) is een ruimtelijk plan. De behandeling daarvan wordt in de loop van 2022 voortgezet.
Ondersteunende activiteiten
De adviseurs van MOOI Noord-Holland doen meer dan hun werk in de gemeentelijke adviescommissies. Wij ondersteunen vrijwel alle gemeenten in Noord-Holland bij het behoud en de ontwikkeling van omgevingskwaliteit. Voor de gemeente Ouder-Amstel was de commissie in 2021 betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe Nota Ruimtelijke Kwaliteit die de Welstandsnota uit 2003 in 2022 vervangt. De commissie heeft in een uitgebreid interview haar visie gegeven op de bestaande nota en op toekomstig beleid. Vanaf 2022 werkt de commissie met de nieuwe nota.

Karakteristieke panden in Ouderkerk aan de Amstel. Beeld: Piet de Boer
Plannen A9
Een veelbesproken plan in de gemeente is de aanpassing van de A9. Het tracé ligt al vast, maar aan de uitwerking van zaken als het ontwerp van de ondergrond, de kolommen, keerwanden en geluidsschermen wordt nu gewerkt. De bruggen worden bijvoorbeeld gewijzigd en daarmee de onderdoorgangen. Het zijn onderdelen met een impact op de ruimtelijke kwaliteit. Het is belangrijk dat al die onderdelen passend in de omgeving worden ontworpen. Een lid van de commissie neemt als gemandateerde deel aan het periodieke overleg van het kwaliteitsteam van de A9. Tijdens het vooroverleg in het team kunnen opmerkingen en adviezen over de ruimtelijke kwaliteit tijdig worden geïntegreerd in het definitief ontwerp.

Inpassingsplan A9. Beeld: wUrck | Architectuur, stedenbouw, landschap & infrastructuur

Beleving weggebruiker A9. Beeld: wUrck | Architectuur, stedenbouw, landschap & infrastructuur
Evaluatie en aanbevelingen
Als onafhankelijk adviseur dragen wij bij aan een goede omgevingskwaliteit in uw gemeente. Die zorg delen we samen met de initiatiefnemers en met u. Elk jaar bespreken we tijdens een evaluatiegesprek met de portefeuillehouder de belangrijkste ontwikkelingen binnen uw gemeente en formuleren we aandachtspunten voor de toekomst. Op 2 november vond dit jaarlijkse evaluatiegesprek plaats over het jaar 2021.
Op 2 november 2022 vond het jaarlijkse evaluatiegesprek met wethouder De Rijke, dhr. Jurisic en dhr. Saghir plaats. Tijdens het gesprek werd door beide partijen waardering voor de prettige samenwerking uitgesproken. Er werden een paar complexe casussen besproken, waarbij zowel de gemeente als de commissie haar standpunten heeft kunnen onderbouwen. Ook gaf de gemeente aan dat het voor bewoners vaak lastig te begrijpen is aan welke specifieke criteria de commissie een plan toetst. Zij vraagt dit duidelijk te noteren, zodat de bewoners precies weten waarom een plan akkoord of niet akkoord wordt bevonden.
De komende periode staat in het teken van de Omgevingswet. Gemeente Ouder-Amstel heeft een initiatieventafel, waar een planologische en beleidsmatige afweging voor (bouw)plannen wordt gemaakt. Ook wordt een omgevingstafel in het leven geroepen. De commissie wordt hier graag bij betrokken en vanuit de gemeente gaf aan dat hier gesprekken over gevoerd zullen worden.
Naast de Omgevingswet zullen de woonopgave en de urgentie om te verduurzamen belangrijke thema’s blijven. Hierbinnen blijven beide partijen zich inzetten voor de realisatie van goede omgevingskwaliteit.

De commissie op locatiebezoek. Beeld: MOOI Noord-Holland
De Commissie voor Welstand en Monumenten Ouder-Amstel doet – vanuit haar ervaringen en inzichten – nog de volgende aanbevelingen:
- In het nieuwe gemeentelijke instrumentarium en met name in de omgevingsvisie en het omgevingsplan worden nieuwe kaders, doelen en regels ontwikkeld. Uw commissieleden – onze adviseurs – worden graag betrokken bij de ontwikkeling van deze kaders. We hebben inmiddels ruime ervaring opgedaan bij het ontwikkelen van nieuwe minder gedetailleerde en op maatschappelijke doelen en rendement gebaseerde kaders. Deze knowhow stellen we graag ter beschikking.
- Aan de inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt een nieuw adviesstelsel gekoppeld met een omgevingstafel, waar onze adviseurs ook graag betrokken bij worden. In gemeente Ouder-Amstel is momenteel al een intaketafel in het leven geroepen. Ook hier kan de gemeente een beroep doen op (een van) onze adviseurs. In de vorm van een mandaat kan bijvoorbeeld een bepaald type specialisme worden toegevoegd, en zodoende maatwerk worden geleverd, aan de planbehandeling van een complexe casus.
- Wij zien dat er belangrijke aspecten kunnen meeliften bij de advisering. Een belangrijke factor voor ruimtelijke kwaliteit is de toekomstwaarde. Het belang hiervan zal de komende jaren uiting krijgen in een grotere aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie, natuur inclusief bouwen, respect voor landschap, water en bodem, en op het sociale vlak toename van de aandacht voor participatie en kansengelijkheid. Het zijn onderwerpen die onze adviseurs zich als specialisten eigen maken om als vanzelfsprekend bij de advisering te betrekken.
- Er speelt op dit moment veel als het gaat om de verankering van erfgoed in het toekomstige omgevingsbeleid en dit vergt veel van de erfgoedspecialisten bij gemeenten. Onze ervaring is dat er op veel plekken tekort aan capaciteit is. Bovendien is menskracht moeilijk te vinden. Met het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland proberen we waar het kan binnen bepaalde grenzen ondersteuning te bieden. Laat vooral weten wanneer hulp gewenst is.

Karakteristiek straatbeeld. Beeld: MOOI Noord-Holland
Tot slot
Met dit jaarverslag geven we inzicht in de manier waarop de Commissie voor Welstand en Monumenten Ouder-Amstel doet aan de hand van de geldende beleidskaders adviseert over goede omgevingskwaliteit binnen uw gemeente. Dit is een doel waar wij ons graag voor inzetten en aan bijdragen. We doen dat zoveel mogelijk in het openbaar en in dialoog met betrokkenen.
De plannen in dit jaarverslag zijn slechts een greep uit de vele uiteenlopende plannen waarover de commissie dit jaar heeft mogen adviseren. Wij nodigen u van harte uit om in 2022 (digitaal) bij ons binnen te lopen en zelf te ervaren hoe boeiend en genuanceerd de advisering over omgevingskwaliteit is.
Colofon
Auteur
Sebas Baggelaar, coördinator Commissie voor Welstand en Monumenten Ouder-Amstel
Met bijdragen van
Sophie van Ginneken, voorzitter Commissie voor Welstand en Monumenten Ouder-Amstel
Jeroen Hooyschuur, architectlid en erfgoeddeskundige Commissie voor Welstand en Monumenten Ouder-Amstel
Egon Kuchlein, architectlid Commissie voor Welstand en Monumenten Ouder-Amstel
Jef Mühren, directeur MOOI Noord-Holland
Romy Schuit, plaatsvervangend coördinator Commissie voor Welstand en Monumenten Ouder-Amstel
Sanne van Zoest, communicatiemedewerker MOOI Noord-Holland
Alkmaar, november 2022
Basisontwerp
Funcke Creatieve Partners
MOOI Noord-Holland adviseurs omgevingskwaliteit
Emmastraat 111
1814 DP Alkmaar
072-520 44 59
info@mooinoord-holland.nl
www.mooinoord-holland.nl
@MOOI_NH
Beeldverantwoording
MOOI Noord-Holland, Loek Buter, DELVA Landscape Architecture & Urbanism, M3H Architecten, wUrck | Architectuur, stedenbouw, landschap & infrastructuur, MOKA Architecten