Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit Heemstede

Jaarverslag 2021

De voorzitter spreekt

De geschiedenis van Heemstede toont aan dat mensen zich al lang geleden aangetrokken voelden tot het aanwezige landschap en zich daar vestigden. Het heeft geleid tot een nog altijd zeer aantrekkelijk weefsel, met respect voor het aanwezige, aandacht voor de natuur en een doordachte ruimtelijke aanleg met zorgvuldige architectuur. Dat herkent de Heemsteder dagelijks en vormt een van de belangrijkste redenen voor mensen om er te komen wonen. Juist in tijden van een overspannen vraag naar aangename en passende woonruimte, neemt de druk op die bijzondere omgeving toe. Dat kan leiden tot botsende belangen. Waar iedereen de aantrekkelijkheid van de historische en ruimtelijke kwaliteiten van Heemstede erkent, kunnen die juist door particuliere woonwensen onevenredig aangetast worden. Gelukkig hebben de welstandsnota nog! Lang geleden al werd in Nederland bedacht dat de ruimte van iedereen is en het dus in ieders belang is als daar zorgvuldig en duurzaam mee wordt omgegaan. Zelfs de meest dynamische mensen houden niet van snelle veranderingen in hun biotoop, omdat zij daaraan een deel van hun bestaanszekerheid en hun identiteit aan ontlenen en zich er thuis voelen. Die dagelijkse leefomgeving wordt voor een belangrijk deel gevormd door gebouwen en andere bouwwerken, zo staat het in de welstandsnota. Hoewel wij nu liever ruimtelijke kwaliteit zeggen dan welstand of schoonheid, is de opdracht van de commissie nog altijd gelegen in het beschermen van dat gemeenschappelijke belang, zegt de nota: ‘Doel van de welstandstoets is het behartigen van het publieke belang door de lokale overheid, waarbij de individuele vrijheid van de burger of ondernemer wordt afgewogen tegen het aanzien van hun omgeving als algemene waarde.’ Ook in tijden van toenemende druk zou dat niet anders mogen zijn.

Freek Schmidt, voorzitter ARK Heemstede

Actueel

De Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Heemstede werkt in opdracht van de gemeente en op basis van de door de gemeente vastgestelde beleidskaders aan het behoud en de totstandkoming van een goed functionerende, aantrekkelijke en toekomstbestendige leefomgeving. Daarbij wordt respectvol omgegaan met de goede kwaliteiten uit het verleden.

Met het jaarverslag legt de commissie verantwoording af aan de gemeenteraad over de onafhankelijke advisering. We lichten niet alleen de werkwijze en de cijfers toe, maar we proberen vooral ook te beschrijven en illustreren wat het maatschappelijke effect is van onze inspanningen.

Eerder in de planontwikkeling

We hechten eraan te vermelden dat we in vrijwel alle gevallen in staat zijn om in één of meerdere besprekingen te komen tot een positieve advisering. Niet zelden wordt onze inbreng, ook door initiatiefnemers, zeer op prijs gesteld. Uiteraard lukt dit niet altijd.

De commissie waardeert het zeer dat in de afgelopen jaren het gesprek over omgevingskwaliteit en de afstemming met stedenbouw en ruimtelijke ordening in een eerder stadium van de planontwikkeling op gang worden gebracht. De komende periode staan er binnen de gemeente ook wat betreft de begeleiding van initiatieven grote veranderingen op stapel.

 

Sfeerbeeld Heemstede. Beeld: MOOI Noord-Holland.

Adviseren en inspireren

De invoering van de Omgevingswet is aanstaande, en of deze nu op 1 juli 2022 wordt ingevoerd of niet, de voorbereidingen in uw en andere gemeenten zijn in volle gang. Of het nu gaat om de inrichting van de omgevingsvisie of om de geleidelijke voorbereidingen op de ombouw naar het omgevingsplan; duidelijk is dat dit voor de gemeente een flinke kluif is, zelfs als de gemeente besluit de meeste zaken beleidsneutraal over te zetten naar het tijdelijke omgevingsplan.

Het goede nieuws is dat de beoogde cultuurverandering, die voor de invoering van het nieuwe stelsel nodig zou zijn, langzaam maar zeker op gang komt. Dit heeft met name betrekking op een meer faciliterende inzet van de lokale overheid, die met een ‘ja mits’-houding zo constructief mogelijk aan de totstandkoming van plannen gaat werken. Adviseren en inspireren aan de voorkant komt in de plaats van louter toetsen achteraf.

Instellingsbesluit en verordening

Er is de afgelopen periode door de gemeente, samen met MOOI Noord-Holland, intensief gewerkt aan de voorbereiding op de nieuwe gemeentelijke adviescommissie. U heeft daar in de vorige jaarverslagen al uitgebreid over kunnen lezen. Voor invoeringsdatum van de Omgevingswet moet de  gemeenteraad deze commissie bij verordening instellen. Er is in de wet terecht een belangrijke plaats ingeruimd voor de cultuurhistorische aspecten. Daarnaast kiezen vrijwel alle gemeenten ervoor om de commissie een bredere taakomschrijving te geven om een goede omgevingskwaliteit te bereiken (zoals het in de wet is genoemd).

In de vast te stellen verordening, gebaseerd op de modelverordening die door de VNG is uitgebracht, wordt, in lijn met de wensen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Tweede Kamer, ingezet op een bredere, integrale, en meer vroegtijdige advisering. Hoe vroegtijdiger de betrokkenheid van de commissie, hoe constructiever haar advies wordt ervaren. De advisering zal oplossingsgerichter zijn en meer voelen als hulp.

VNG handreiking

In de VNG handreiking is het volgende schema opgenomen waarin wordt geïllustreerd in welke fasen de advisering kan plaatsvinden. Veel van de advisering is de laatste jaren geleidelijk verschoven van het beoordelingsgerichte (toetsende) aan het eind – in de donkerblauwe kolom – naar meer opgave- en ontwerpgerichte advisering – in de lichtblauwe kolommen.

 

Kennis maken

De nieuwe gemeenteraad zal in 2022 de gemeentelijke adviescommissie instellen. Wellicht een mooie gelegenheid om met de adviseurs in deze commissie kennis te maken. Bijvoorbeeld via een bezoek aan de vergadering of een werkbezoek aan één of meer inspirerende locaties.

Arie Keppler Prijs 2022

In het komende jaar vragen we ook uw aandacht voor de Arie Keppler Prijs 2022, dé Noord-Hollandse prijs voor omgevingskwaliteit. Hopelijk mogen we ook uit uw gemeente inzendingen voor deze editie ontvangen.

Bijzonder/groot plan

Boomgaardhuis op landgoed Berkenrode

In januari wordt een nieuwbouwwoning op de monumentale buitenplaats Berkenrode voorgelegd. De nieuwe woning, ‘het Boomgaardhuis’, vervangt een jaren zestig bungalow en komt nabij de boomgaard en moestuin te liggen, die van tuin-historisch belang zijn. Het Boomgaardhuis bestaat uit één bouwlaag met kap en wordt aan de voorzijde voorzien van een mansardekap, geïnspireerd op een boerderijwoning elders op het landgoed. In de lengte van de woning transformeert de kap. Duurzaamheid is een belangrijk thema; de woning zal energieneutraal worden opgeleverd.

De commissie is enthousiast, met name over de kap en de ruimtelijkheid van de woning. Ook de eigentijdse ontwikkeling naar de achterzijde kan op haar waardering rekenen. Het advies is dan ook om dit door te trekken naar de achterzijde van de woning.. Om beter te kunnen begrijpen hoe het gebouw zich in het landschap zal gaan verhouden vraagt de commissie om beelden van de directe omgeving. Omdat het ontwerp in vroeg stadium ter preadvies is voorgelegd is er ruimte voor discussie tussen de ontwerpers en de commissie.

Gedurende de verschillende behandelingen worden gewijzigde ontwerpen getoond waarna de commissie adviseert akkoord te gaan. Gezien er gebouwd wordt in de nabijheid van een rijksmonument vraagt de commissie uiterste zorgvuldigheid bij de realisatie.

 

Maquette Boomgaardhuis. Beeld: Earthbound coaching & architecture/ Namelok.

Zo werkt het

Even voorstellen

De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit Heemstede is benoemd door de gemeenteraad en samengesteld uit ervaren en vakbekwame adviseurs met kennis die nodig is binnen de gemeente Heemstede.

Het goed beoordelen van alle ruimtelijke aspecten van een initiatief of plan vraagt kennis, ervaring en vakmanschap. De adviseurs zijn specialisten op het terrein van landschap, stedenbouw, cultuurhistorie en architectuur en zij zijn onafhankelijk ten opzichte van de gemeentelijke organisatie en het gemeentebestuur. In 2021 bestond de commissie uit de volgende adviseurs:

  • Freek Schmidt, voorzitter en monumentendeskundige
  • Anke Zeinstra, architectlid
  • Egon Kuchlein, architectlid
  • Eddo Carels, architectlid
  • Daan Knijnenburg, architectlid
  • Hans van Zoest, burgerlid

De commissie werd ondersteund door:

  • Bo Jonk, coördinator
  • Willy Meekes, coördinator
  • John van Wanum, zaaktoelichter
  • Charich Hendricks, zaaktoelichter
  • Ben Spee, zaaktoelichter
  • Pascale Weidema, ondersteuning
  • Bob ter Haak, stedenbouwkundige

 

“In 2021 afscheid genomen van een groot deel van de oude commissie en met hetzelfde plezier weer aan de slag met de nieuwe commissie.”

John van Wanum

Werkwijze

De gemeente legt de plannen aan de commissie voor in een openbaar toegankelijke vergadering. De vergaderingen vonden in 2021 voornamelijk digitaal plaats vanwege de coronacrisis. Niettemin is al het mogelijke gedaan om het openbare karakter van de vergadering in stand te houden. Initiatiefnemers en eventueel hun adviseur en/of ontwerper worden in de gelegenheid gesteld om via een videoverbinding het initiatief toe te lichten. Belanghebbenden en geïnteresseerden kunnen bij de gemeente verzoeken om de behandeling van de plannen te volgen en worden dan toegelaten. De vergaderdata voor uw gemeente vindt u via deze link: link.

De commissie kan in verschillende samenstellingen adviseren. Zo is het mogelijk om een zo geheten preadvies aan te vragen. Er vindt dan vooroverleg plaats met de commissie op een vroeg(er) moment in het planproces en zo kan haar inbreng nog relatief eenvoudig worden meegenomen door de initiatiefnemer of ontwerper. Bij de grotere plannen is Bob ter Haak, de stedenbouwkundige van de gemeente, aanwezig om de commissie te informeren.

Van elke planbehandeling, of dit nu gaat om een vergunningaanvraag of om een vooroverleg, stelt de commissie een advies op. We streven ernaar dat het advies begrijpelijk is voor iedereen; helder geschreven en zonder gebruik van onnodig jargon. Bovendien moet het advies juridisch houdbaar zijn. De gemeentelijke plantoelichter zorgt voor het openbaar maken en versturen van de adviezen naar het college, de aanvrager en eventuele andere belanghebbenden.

Beoordelingskaders

Er zijn meerdere gemeentelijke beoordelingskaders waar de commissie rekening mee houdt. De Welstandsnota Heemstede,vastgesteld in 2016 door de gemeenteraad, is het belangrijkste. Via deze link kunt u de welstandsnota voor uw gemeente inzien. In veel gevallen is ook het bestemmingsplan en ander ruimtelijke ordeningsbeleid voor de commissie relevant. Deze beleidsstukken kunt u via deze link vinden.

De beoordelingskaders zijn naar onze mening over het algemeen goed toepasbaar en dragen bij aan de constructieve dialoog die we voeren met initiatiefnemers. De kaders maken duidelijk wat de gemeente wil bereiken met het kwaliteitsbeleid en bieden houvast bij de begeleiding en de beoordeling van plannen.

“Het verrast mij toch iedere keer weer hoe bouwplannen tot wasdom komen door de inbreng van de adviescommissie.” John van Wanum

MOOI DARS

In 2021 is het nieuwe door MOOI Noord-Holland ontwikkelde planregistratiesysteem MOOI DARS (Digitaal Advies Registratie Systeem) in gebruik genomen. Deze nieuwe online applicatie vervangt ons oude systeem wCorsys, dat bijna vijftien jaar een trouwe partner is gebleken. Inmiddels is wCorsys op enkele onderdelen aan verbetering toe, zodat we kunnen voldoen aan nieuwe regelgeving en kunnen inspelen op nieuwe online mogelijkheden. Een mooie gelegenheid om ook een slag te maken in gebruiksvriendelijkheid en inzetbaarheid. Daarom kiezen we voor een nieuwe applicatie, die het werk veiliger en makkelijker maakt en klaar is voor de toekomst. Er ligt veel moois in het verschiet. MOOI DARS is onder andere voorbereid op de volledige automatisering van adviesaanvraag en -terugkoppeling en krijgt een kaartfunctie, waarmee ons advieswerk en de ontwikkelingen binnen uw gemeente inzichtelijker worden gemaakt.

In fases zijn alle klantgemeenten overgegaan op het nieuwe systeem. Uw gemeente werkt sinds maart 2021 met MOOI DARS.

Erfgoedplan

Station Heemstede-Aerdenhout aan de Zandvoortselaan

Met betrekking tot station Heemstede-Aerdenhout zijn er door de jaren heen diverse aanvragen aan de commissie voorgelegd. Het station werd in 1958 gebouwd en is aangewezen als gemeentelijk monument. In 2021 wordt het vervangen van de liften en aanpassen van een deel van liftschaft aangevraagd. De liften behoren niet tot de monumentenstatus. Toch zijn deze onlosmakelijk verbonden met het station en van invloed op het aanzicht ervan.

Een belangrijk aandachtspunt van de commissie is dat transparantie een essentieel onderdeel is van de architectuur van de lift. De commissie adviseert de aanvrager om te overleggen met de – bij andere wijzigingen in het station betrokken-  restauratiearchitect. In reactie op het advies wordt er een beeldrapportage aangeleverd en is inzichtelijk gemaakt hoe de bestaande plunjerlift, met een hydraulisch systeem onder de grond wordt vervangen door en tractielift met contragewicht. Het gehele systeem wordt inpandig ondergebracht en bevestigd aan de bestaande staalconstructie. De aangeleverde informatie overtuigt de commissie ervan dat het transparante karakter van de liften behouden zal blijven en dat de wijzigingen geen afbreuk doen aan het aanzicht van het monumentale station.

Station Heemstede-Aerdenhout (op rechts de lift). Beeld: Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek.

Cijfers

In de onderstaande tabellen is onze advisering in 2021 weergegeven in cijfers. Op hoofdlijnen kunnen we concluderen dat het aantal aanvragen en behandelingen is toegenomen. De Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Heemstede heeft in 2021 advies uitgebracht over 125 aanvragen voor een omgevingsvergunning, tijdens 226 behandelingen. In 2020 waren er 114 aanvragen en 198 behandelingen. Hier onder worden de deeltabellen ook nog apart toegelicht.

Aantal planbehandelingen

In 2021 heeft de Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Heemstede 125 vergunningaanvragen behandeld. In verband met plannen die meerdere behandelingen nodig hadden, was het totaal aantal planbehandelingen 226. In 2020 was het totale aantal plannen 114 en het aantal behandelingen 198. Het aantal nieuwe plannen is met ca 10% gestegen ten opzichte van 2020. Het aantal behandelingen steeg met ca 14% ten opzichte van het vorige jaar.

Soort aanvraagsoort Aantal aanvragen Aantal behandelingen
Omgevingsvergunning 73 133
Omgevingsvergunning monument 7 28
Preadvies 33 49
Preadvies monument 2 5
Beleidsadvisering 1 1
Handhaving en excessen 3 3
Informele advisering 4 5
Reclame 2 2
Aantal behandelingen 125 226

 

Aantal planbehandelingen ten opzichte van voorgaande jaren

2021 2020 2019
Soort behandeling Aantal Aantal Aantal
Nieuwe aanvraag 125 114 109
Herhalingen 101 84 83
Eindtotaal 226 198 192

 

Hoe vaak behandeld?

2021 2020 2019
Aantal behandelingen Aantal Aantal Aantal
1 62 57 54
Akkoord 27 33 33
Niet akkoord, tenzij 35 24 21
2 26 22 24
Akkoord 13 17 17
Niet akkoord, tenzij 13 5 7
3 14 8 8
Akkoord 7 6 8
Niet akkoord, tenzij 7 2
4 8 3 8
Akkoord 4 3 6
Niet akkoord, tenzij 4 2
5 5 3 3
Akkoord 2 3 2
Niet akkoord, tenzij 3 1
6 3 1 2
Akkoord 2 1 2
Niet akkoord, tenzij 1
7 2 1
Akkoord 2 1
11 1
Akkoord 1
12 1
Akkoord 1
13 1
Akkoord 1
15 1
Akkoord 1
16 1
Akkoord 1
Eindtotaal 120 100 99

 

Erfgoedaanvragen

2021 2020 2019
Erfgoedstatus Aantal Aantal Aantal
Rijksmonument 24 16 26
Provinciaal monument 3 4
Gemeentelijk monument 19 13 13
Eindtotaal 46 33 39

Op de gemeentepagina van gemeente Heemstede op onze website zijn meer cijfers te vinden.

Klein plan

Herenboerderij, Heemstede

In maart wordt het voorstel gedaan voor het wijzigen van een agrarisch bedrijf naar een herenboerderij, het realiseren van een boomgaard, het plaatsen van een tunnelkas en een mobiel bouwwerk dat dient als nacht-/schuilhok voor kippen. De reeds aanwezige koeienstal en mestsilo blijven behouden.

De commissie ziet het voorstel als een sympathiek plan en is enthousiast over de zorgvuldige bestemming van het terrein. De aandachtspunten die zij meegeeft hebben betrekking op de hoeveelheid fietsparkeerplaatsen, de zichtlijnen over het terrein en het bestaande bomenbestand. Ook is de vraag hoe het terrein zich gaat verhouden tot het naastgelegen recreatiegebied.

In het definitieve ontwerp is de locatie van de boomgaard in overleg met de gemeente bepaald. Deze zal aansluiten op de bestaande bosrand en windsingel om het doorzicht zoveel mogelijk te handhaven. De bestaande fietspaden langs de windsingels blijven behouden voor passanten. Voor de stalling van fietsen wordt een terrein afgebakend. Er worden duurzame, hoogwaardige, en natuurlijke materialen toegepast. Op deze manier wordt het concept op een zorgvuldige manier in het landschap ingepast.

“De Stichting Herenboeren is begonnen met de transformatie van enkele hectaren weiland naar een bio-diverse boerderij. De gemeente en de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit zijn positief over dit sympathieke, toekomstgerichte initiatief.”

B. ter Haak, stedenbouwkundige van gemeente Heemstede

 

Uitsnede flyer Herenboeren. Beeld: Herenboeren.nl

 

Landschappelijke inrichting herenboerderij. Herenboeren.nl

Impressie herenboerderij. Beeld: Herenboeren.nl

De advisering

De adviezen zijn openbaar en worden uitgebracht aan het college van B&W. In het jaar 2021 zijn vrijwel alle adviezen van de commissie overgenomen door het college van B&W. (Over het exacte aantal is geen informatie bekend).

Adviezen ruimtelijke plannen, kwaliteitsgesprekken, procesbegeleiding, beleidsontwikkeling

In 2021 is de commissie betrokken geweest bij diverse ruimtelijke initiatieven, zoals de ontwikkeling van woonwijk de Glip, een traject dat al geruime tijd loopt, en is zij gevraagd om advies aangaande verlichting en reclame in de openbare ruimte.

Hieronder ziet u de commissie in actie op diverse locaties in Heemstede en tijdens een digitale vergadering. Beeld: MOOI Noord-Holland.

De commissie in actie tijdens de digitale vergadering. Beeld: MOOI Noord-Holland.

Hoe is het met?

Renovatie van een villa aan de Glipperweg, Heemstede

In 2020 adviseerde de commissie akkoord te gaan met het uitbreiden van een vrijstaande, karakteristieke woning, gelegen op een hoek aan de Glipperweg. Inmiddels is het plan gerealiseerd. De asymmetrische kap is komen te vervallen en op het linker, tweelaagse, deel van de woning is een plat afgedekt volume geplaatst waarbij de bakstenen gevels zijn doorgetrokken. Het rechter deel van de woning is tevens voorzien van een platte afdekking. De terugliggende entree, de verbinding tussen het hoge en lage deel, is zowel in gevel als dak uitgevoerd in glas. De bakstenen gevels zijn voorzien van stucwerk.

De commissie ziet in de uitvoering een eigentijdse en passende toevoeging aan de buurt. De woning vormt samen met het naastgelegen pand een passend voorbeeld van een wijk in ontwikkeling.  Het gebouw past dan ook in zijn omgeving. De commissie is te spreken over het eindbeeld.

 

Vooraanzicht oude situatie, gezien vanaf de Glipperweg. Beeld: Googlemaps afbeelding.

 

Vooraanzicht nieuwe situatie, gezien vanaf de Glipperweg. Beeld: MOOI Noord-Holland.

 

Evaluatie en aanbevelingen

Als onafhankelijk adviseur dragen wij bij aan een goede omgevingskwaliteit in uw gemeente. Die zorg delen we samen met de initiatiefnemers en met u. Elk jaar bespreken we tijdens een evaluatiegesprek met de portefeuillehouder de belangrijkste ontwikkelingen binnen uw gemeente en formuleren we aandachtspunten voor de toekomst. Het jaarlijkse evaluatiegesprek vond plaats op 18 augustus 2021

Samenvatting gesprek:

De commissie heeft kennis gemaakt met de nieuwe wethouder Eveline Stam.

Er wordt gesproken over de rol van de ‘welstand’commissie nu en in de toekomst. De bewustwording van ruimtelijke kwaliteit neemt toe in Heemstede. Ruimtelijke kwaliteit is een manier waarop gemeenten zich kunnen onderscheiden. De omgevingswet streeft naar meer omgevingskwaliteit. In het kader van de omgevingswet worden gemeenten geprikkeld om anders te kiezen en integraal te werken.

Identiteit is een belangrijk begrip voor de gemeente. In toekomstig (ruimtelijk) beleid vraagt zij aandacht voor wie je bent en wat je wilt zijn. Bij nieuw beleid is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat de identiteit van de gemeente is, als basis voor de toekomst.  Een gebiedsbiografie kan een goede start bieden voor beleid. De welstandsnota van de gemeente Heemstede komt uit 2016, het kan waardevol zijn na te denken over een nieuwe nota omgevingskwaliteit, een meer integraal beleidsdocument.

De commissie praat graag nog eens verder over ruimtelijke kwaliteit in de gemeente Heemstede met de wethouder.

 

Sfeerbeeld Heemstede. Beeld: MOOI Noord-Holland.

 

Overige aanbevelingen door de commissie

De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit Heemstede doet – vanuit haar ervaringen en inzichten – nog de volgende aanbevelingen:

  • De commissie heeft opgemerkt dat na de realisatie van een totaalontwerp de bestemmingsplannen vaak nog uitgaan van de oude situatie, vóór uitvoering van het plan. Wanneer er na de realisatie wijzigingen worden aangevraagd zorgt dit soms voor vreemde situaties en bouwmogelijkheden die niet wenselijk zijn. De commissie dringt daarom aan op het verscherpen/herijken van het bestemmingsplan bij realisatie van totaalontwerpen.
  • Gezien de ontwikkelingen en noodzaak voor verduurzaming en de interesse van de inwoners van Heemstede in het verduurzamen van hun woonomgeving doet de commissie de aanbeveling om aanvullend op de welstandnota criteria op te stellen voor verduurzamingsmaatregelen en installaties.
  • Heemstede bevat een groot aantal kenmerkende en waardevolle panden. De commissie adviseert de gemeente actief gemeentelijke monumenten aan te wijzen om de waarborging van deze panden te verzekeren.
  • In het nieuwe gemeentelijke instrumentarium en met name in de omgevingsvisie en het omgevingsplan worden nieuwe kaders, doelen en regels ontwikkeld. Uw commissieleden – onze adviseurs – worden graag betrokken bij de ontwikkeling van deze kaders. We hebben inmiddels ruime ervaring opgedaan bij het ontwikkelen van nieuwe minder gedetailleerde en op maatschappelijke doelen en rendement gebaseerde kaders. Deze knowhow stellen we graag ter beschikking.
  • Vóór de invoeringsdatum van de Omgevingswet zal de gemeenteraad een gemeentelijke adviescommissie moeten instellen. Deze gemeentelijke adviescommissie zal de opvolger worden van de bestaande adviescommissies voor welstand en monumenten. Wij kunnen ons voorstellen dat deze commissie voorlopig min of meer dezelfde taakomschrijving meekrijgt als de voorgaande commissie, ook omdat veel van het huidige beleid ook min of meer beleidsneutraal wordt overgezet. Toch raden wij u aan de inzet op een vroegtijdige en brede advisering verder door te zetten.
  • Bovendien zien wij dat er belangrijke aspecten kunnen meeliften bij de advisering. Een belangrijke factor voor ruimtelijke kwaliteit is de toekomstwaarde. Het belang hiervan zal de komende jaren uiting krijgen in een grotere aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie, natuur inclusief bouwen, respect voor landschap, water en bodem, en op het sociale vlak toename van de aandacht voor participatie en kansengelijkheid. Het zijn onderwerpen die onze adviseurs zich als specialisten eigen maken om als vanzelfsprekend bij de advisering te betrekken.
  • Er speelt op dit moment veel als het gaat om de verankering van erfgoed in het toekomstige omgevingsbeleid en dit vergt veel van de erfgoedspecialisten bij gemeenten. Onze ervaring is dat er op veel plekken tekort aan capaciteit is. Bovendien is menskracht moeilijk te vinden. Met het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland proberen we waar het kan binnen bepaalde grenzen ondersteuning te bieden. Laat vooral weten wanneer hulp gewenst is.

 

Sfeerbeeld Heemstede. Beeld: MOOI Noord-Holland.

 

Tot slot

Met dit jaarverslag geven we inzicht in de manier waarop de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit Heemstede aan de hand van de geldende beleidskaders adviseert over goede omgevingskwaliteit binnen uw gemeente. Dit is een doel waar wij ons graag voor inzetten en aan bijdragen. We doen dat zoveel mogelijk in het openbaar en in dialoog met betrokkenen.

De plannen in dit jaarverslag zijn slechts een greep uit de vele uiteenlopende plannen waarover de commissie dit jaar heeft mogen adviseren. Wij nodigen u van harte uit om in 2022 (digitaal) bij ons binnen te lopen en zelf te ervaren hoe boeiend en genuanceerd de advisering over omgevingskwaliteit is.

Colofon

Auteur

Bo Jonk, coördinator Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit Heemstede

Met bijdragen van

Jef Mühren, directeur MOOI Noord-Holland

Sanne van Zoest, communicatiemedewerker MOOI Noord-Holland

Alkmaar, april 2022

Basisontwerp
Funcke Creatieve Partners

MOOI Noord-Holland adviseurs omgevingskwaliteit
Emmastraat 111
1814 DP Alkmaar
072-520 44 59
info@mooinoord-holland.nl
www.mooinoord-holland.nl
@MOOI_NH

Beeldverantwoording
MOOI Noord-Holland, Loek Buter, Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek, Herenboeren.nl, Googlemaps afbeelding , Earthbound coaching & architecture/ Namelok