Welstandscommissie Heemskerk
Jaarverslag 2021
De voorzitter spreekt
Heemskerk is een groene gemeente. Dit geldt voor het buitengebied, maar zeker ook voor de verschillende wijken. Groen wordt in de bebouwde omgeving steeds belangrijker als onderdeel van klimaatadaptatie. Dit betekent bijvoorbeeld een zeer zorgvuldige omgang met bestaande bomen bij bouwopgaven. Juist bestaande bomen slaan CO2 op, kunnen zorgen voor een natuurlijke airco en zo hittestress in de bebouwde kom verminderen en daarmee de kwaliteit van de directe leefomgeving sterk verbeteren. Het zou goed zijn als de gemeente Heemskerk – vooraf aan de beoordeling door de commissie – een check uitvoert op perceelsniveau op de aanwezigheid van vitale en waardevolle bomen en daar een waardering aankoppelt, zodat we die beoordeling kunnen meewegen in de integrale afweging door de commissie. Maar ook de hoofdgroenstructuur in wijken en als verbinding tussen wijken onderling vraagt zorg en aandacht.
In 2021 kregen we als commissie twee grotere plannen (Duitslandlaan en Geelvinckstraat) te beoordelen die elk een directe relatie hadden met de hoofdgroenstructuur van Heemskerk. Om dergelijke plannen met appartementengebouwen en een grote ruimtelijke impact op het groen beter te kunnen beoordelen en waarderen zou het goed zijn als de gemeente een totaalvisie ontwikkelt op het bestaande en nog te ontwikkelen groen en dan met name de hoofdgroenstructuur. Dit als groen raamwerk voor stedenbouwkundige ontwikkelingen, maar zeker ook als drager van biodiversitieit, klimaatadaptatie en groene belevingswaarde dicht bij huis. Als deze coronaperiode iets duidelijk maakt is het dat juist de ommetjes dicht bij huis, door het groen, steeds betekenisvoller zijn geworden. Laten we daar zuinig op zijn.
Er is in 2021 sprake geweest van een goede en prettige samenwerking met de plantoelichters, de heer Cairo en de heer Backer. Het zou prettig zijn als er op korte termijn weer continuïteit is in de stedenbouwkundige bezetting op het gemeentehuis als gesprekspartner voor onze commissie.
Ir. Peter de Ruyter, voorzitter welstandscommissie Heemskerk
Actueel
De Welstandscommissie Heemskerk werkt in opdracht van de gemeente en op basis van de door de gemeente vastgestelde beleidskaders aan het behoud en de totstandkoming van een goed functionerende, aantrekkelijke en toekomstbestendige leefomgeving. Daarbij wordt respectvol omgegaan met de goede kwaliteiten uit het verleden.
Met het jaarverslag legt de commissie verantwoording af aan de gemeenteraad over de onafhankelijke advisering. We lichten niet alleen de werkwijze en de cijfers toe, maar we proberen vooral ook te beschrijven en illustreren wat het maatschappelijke effect is van onze inspanningen.
Eerder in de planontwikkeling
We hechten eraan te vermelden dat we in vrijwel alle gevallen in staat zijn om in één of meerdere besprekingen te komen tot een positieve advisering. Niet zelden wordt onze inbreng, ook door initiatiefnemers, zeer op prijs gesteld. Uiteraard lukt dit niet altijd.
De commissie waardeert het zeer dat in de afgelopen jaren het gesprek over omgevingskwaliteit en de afstemming met stedenbouw en ruimtelijke ordening in een eerder stadium van de planontwikkeling op gang worden gebracht. De komende periode staan er binnen de gemeente ook wat betreft de begeleiding van initiatieven grote veranderingen op stapel.
Adviseren en inspireren
De invoering van de Omgevingswet is aanstaande, en of deze nu op 1 januari 2023 wordt ingevoerd of niet, de voorbereidingen in uw en andere gemeenten zijn in volle gang. Of het nu gaat om de inrichting van de omgevingsvisie of om de geleidelijke voorbereidingen op de ombouw naar het omgevingsplan; duidelijk is dat dit voor de gemeente een flinke kluif is, zelfs als de gemeente besluit de meeste zaken beleidsneutraal over te zetten naar het tijdelijke omgevingsplan.
Het goede nieuws is dat de beoogde cultuurverandering, die voor de invoering van het nieuwe stelsel nodig zou zijn, langzaam maar zeker op gang komt. Dit heeft met name betrekking op een meer faciliterende inzet van de lokale overheid, die met een ‘ja mits’-houding zo constructief mogelijk aan de totstandkoming van plannen gaat werken. Adviseren en inspireren aan de voorkant komt in de plaats van louter toetsen achteraf.
Monumentenadvisering
Voor de monumentenadvisering doet uw gemeente op dit moment nog een beroep op onze MOOI Noord Holland Erfgoedcommissie. Die erfgoedadvisering wordt straks overgeheveld naar de gemeentelijke adviescommissie. De MOOI Noord Holland Erfgoedcommissie gaat dan binnen onze organisatie functioneren als het centrale orgaan dat de erfgoedadvisering in de gemeentelijke adviescommissies ondersteunt. De gemeentelijke adviescommissie kan – indien nodig – altijd een beroep doen op één of meerdere specialisten, verenigd binnen de MOOI Noord-Holland erfgoedcommissie.
Instellingsbesluit en verordening
Er is de afgelopen periode door de gemeente, samen met MOOI Noord-Holland, intensief gewerkt aan de voorbereiding op de nieuwe gemeentelijke adviescommissie. U heeft daar in de vorige jaarverslagen al uitgebreid over kunnen lezen. Voor invoeringsdatum van de Omgevingswet moet de gemeenteraad deze commissie bij verordening instellen. Er is in de wet terecht een belangrijke plaats ingeruimd voor de cultuurhistorische aspecten. Daarnaast kiezen vrijwel alle gemeenten ervoor om de commissie een bredere taakomschrijving te geven om een goede omgevingskwaliteit te bereiken (zoals het in de wet is genoemd).
In de vast te stellen verordening, gebaseerd op de modelverordening die door de VNG is uitgebracht, wordt, in lijn met de wensen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Tweede Kamer, ingezet op een bredere, integrale, en meer vroegtijdige advisering. Hoe vroegtijdiger de betrokkenheid van de commissie, hoe constructiever haar advies wordt ervaren. De advisering zal oplossingsgerichter zijn en meer voelen als hulp.
VNG handreiking
In de VNG handreiking is het volgende schema opgenomen waarin wordt geïllustreerd in welke fasen de advisering kan plaatsvinden. Veel van de advisering is de laatste jaren geleidelijk verschoven van het beoordelingsgerichte (toetsende) aan het eind – in de donkerblauwe kolom – naar meer opgave- en ontwerpgerichte advisering – in de lichtblauwe kolommen.
Kennis maken
De nieuwe gemeenteraad zal in 2022 de gemeentelijke adviescommissie instellen. Wellicht een mooie gelegenheid om met de adviseurs in deze commissie kennis te maken. Bijvoorbeeld via een bezoek aan de vergadering of een werkbezoek aan één of meer inspirerende locaties.
Arie Keppler Prijs 2022
In het komende jaar vragen we ook uw aandacht voor de Arie Keppler Prijs 2022, dé Noord-Hollandse prijs voor omgevingskwaliteit. Intussen is de inzendingstermijn voor de prijs voorbij, maar het zou mooi zijn als er ook inzendingen vanuit uw gemeente zijn gekomen
Inbreilocatie Kleine Houtweg
Op een voormalig agrarisch gebied vindt woningbouw plaats. Een deel bestaat uit twee onder een kapwoningen en rijwoningen. Aan de Kleine Houtweg gaat het om tien vrije kavels.
Er is een beeldkwaliteitsplan voor het gebied gemaakt. Hierin staat dat een landelijk beeld wordt beoogd, dat zich kenmerkt door kleinschaligheid en diversiteit. Echter, het bestemmingsplan geeft de mogelijkheid tot een grootschaliger volume. De commissie is van mening dat het gebied een vrij vol programma heeft en vraagt de gemeentelijke stedenbouwkundige om de uitgangspunten nader toe te lichten. Stedenbouwkundig voldoet het plan. Het gebied ligt tussen een meer landelijk/agrarisch gebied in het westen en in het oosten lintbebouwing. In het zuiden gaat het om een meer industrieel karakter met een bedrijventerrein.
In de loop van 2021 krijgt de commissie de plannen voor de vrije kavels te beoordelen. Er bestaat een grote diversiteit aan ontwerpen. De plannen worden aan de hand van het beeldkwaliteitsplan beoordeeld.
De beoordeling is niet zo gelopen als commissie graag had gewenst. Voor haar is het beeldkwaliteitsplan het belangrijkst. De beeldkwaliteit werd echter beïnvloed door de bepalingen uit het bestemmingsplan die meer grootschaligheid mogelijk maakte.
Zo werkt het
Even voorstellen
De Welstandscommissie Heemskerk is benoemd door de gemeenteraad en samengesteld uit ervaren en vakbekwame adviseurs met kennis die nodig is binnen de gemeente Heemskerk.
Het goed beoordelen van alle ruimtelijke aspecten van een initiatief of plan vraagt kennis, ervaring en vakmanschap. De adviseurs zijn specialisten op het terrein van landschap, stedenbouw, cultuurhistorie en architectuur en zij zijn onafhankelijk ten opzichte van de gemeentelijke organisatie en het gemeentebestuur. In 2021 bestond de commissie uit de volgende adviseurs:
- Peter de Ruyter, voorzitter
- Ron Baltussen, (gemandateerd) architectlid
- Willemien van Duijn, architectlid
De commissie werd ondersteund door:
- Emmy Kanon, coördinator
- Peter Backer, plantoelichter gemeente Heemskerk
- Kevin Cairo, plantoelichter gemeente Heemskerk
“… .achteraf blij met het advies, yes, wat fijn eigenlijk”
Ontwerper woning aan Rendorppark
Werkwijze
De gemeente legt de plannen aan de commissie voor in een openbaar toegankelijke vergadering. De vergaderingen vonden in 2021 voornamelijk digitaal plaats vanwege de coronacrisis. Niettemin is al het mogelijke gedaan om het openbare karakter van de vergadering in stand te houden. Initiatiefnemers en eventueel hun adviseur en/of ontwerper worden in de gelegenheid gesteld om via een videoverbinding het initiatief toe te lichten. In 2021 was bij 21% van de planbehandelingen de aanvrager en /of ontwerper aanwezig. In 2020 was dit nog 16%. Belanghebbenden en geïnteresseerden kunnen bij de gemeente verzoeken om de behandeling van de plannen te volgen en worden dan toegelaten. De vergaderdata voor uw gemeente vindt u via de link
De commissie kan in verschillende samenstellingen adviseren. Zo is het mogelijk om een zo geheten preadvies aan te vragen. Er vindt dan vooroverleg plaats met de commissie op een vroeg(er) moment in het planproces en zo kan haar inbreng nog relatief eenvoudig worden meegenomen door de initiatiefnemer of ontwerper. Daarnaast worden niet alle plannen door de voltallige commissie behandeld. Plannen kunnen namelijk ook behandeld worden door de gemandateerde commissie. Dit gebeurt in Heemskerk voor het overgrote deel van de aanvragen, namelijk 94%. Er zijn maar 10 behandelingen geweest in de grote commissievergadering. Verder vindt ook een ambtelijke afhandeling plaats van aanvragen. Dit betreft kleinere bouwplannen die voldoen aan de criteria uit de welstandsnota. Het plan kan bij afwijking of bij twijfel alsnog door de Welstandscommissie worden beoordeeld.
Bij de grotere plannen is de stedenbouwkundige van de gemeente meestal aanwezig om de commissie te informeren. De commissie is blij dat er bij de gemeente weer een vaste stedenbouwkundige is aangesteld. Het komt de continuïteit en efficiëntie bij de planbeoordeling zeer ten goede.
Van elke planbehandeling, of dit nu gaat om een vergunningaanvraag of om een vooroverleg, stelt de commissie een advies op. We streven ernaar dat het advies begrijpelijk is voor iedereen; helder geschreven en zonder gebruik van onnodig jargon. Bovendien moet het advies juridisch houdbaar zijn. De gemeentelijke plantoelichter zorgt voor het openbaar maken en versturen van de adviezen naar het college, de aanvrager en eventuele andere belanghebbenden.
Beoordelingskaders
Er zijn meerdere gemeentelijke beoordelingskaders waar de commissie rekening mee houdt. De welstandsnota vastgesteld in 2018 door de gemeenteraad, is het belangrijkste. Via de link kunt u de welstandsnota voor uw gemeente inzien. Naast de welstandsnota zijn er ook welstandscriteria opgenomen in. In veel gevallen is ook het bestemmingsplan en ander ruimtelijke ordeningsbeleid voor de commissie relevant.
De beoordelingskaders zijn naar onze mening over het algemeen goed toepasbaar en dragen bij aan de constructieve dialoog die we voeren met initiatiefnemers. De kaders maken duidelijk wat de gemeente wil bereiken met het kwaliteitsbeleid en bieden houvast bij de begeleiding en de beoordeling van plannen.
“kijk eens op de site van MOOI Noord-Holland”
MOOI DARS
In 2021 is het nieuwe door MOOI Noord-Holland ontwikkelde planregistratiesysteem MOOI DARS (Digitaal Advies Registratie Systeem) in gebruik genomen. Deze nieuwe online applicatie vervangt ons oude systeem wCorsys, dat bijna vijftien jaar een trouwe partner is gebleken. We hebben gekozen voor een nieuwe applicatie, die het werk veiliger en makkelijker maakt en klaar is voor de toekomst. Er ligt veel moois in het verschiet. MOOI DARS is onder andere voorbereid op de volledige automatisering van adviesaanvraag en -terugkoppeling en heeft een kaartfunctie, waarmee ons advieswerk en de ontwikkelingen binnen uw gemeente inzichtelijker worden gemaakt.
In fases zijn alle klantgemeenten overgegaan op het nieuwe systeem. Uw gemeente werkt sinds december 2021 met MOOI DARS.
Twee woontorens Duitslandlaan
Er bestaat al hoogbouw aan de Duitslandlaan, maar dit is voornamelijk aan de overzijde van het park en de straat. Het feit dat het tuincentrum verdwijnt biedt kansen om het parkachtige te versterken. De commissie was graag eerder bij het proces betrokken geweest. Het gaat om een kwetsbare locatie; de groene zonering van de gemeente. In het collegiale overleg heeft de commissie daarom eerst wat vragen over de situering. Naar aanleiding van haar opmerkingen wordt het plan aangepast. Beide woontorens zijn lager geworden. Het gaat nu om 50 appartementen in plaats van 56. Het parkeren is ook minder geworden. De gebouwen zijn iets verdraaid ten opzichte van elkaar en een stuk de grond ingezakt door de bergingen onder het maaiveld te plaatsen. Hierdoor zijn er geen blinde muren meer op het maaiveldniveau. Daar te plaatsen groen zal zorgen voor privacy voor de onderste laag. De volumes kunnen meebewegen met de verdraaiing van het park. Een landschapsarchitect heeft de woontorens in het groen geïntegreerd.
Cijfers
In de onderstaande tabellen is onze advisering in 2021 weergegeven in cijfers. Op hoofdlijnen kunnen we concluderen dat het aantal nieuwe plannen met ca 12 % gedaald is ten opzichte van 2020. Het aantal behandelingen daalde met ca 35 % ten opzichte van het vorige jaar.
Hier onder worden de deeltabellen ook nog apart toegelicht.
Aantal planbehandelingen
2021 | 2020 | 2019 | ||||
Soort behandeling | Aantal | % | Aantal | % | Aantal | % |
Nieuwe aanvraag | 136 | 80,47% | 154 | 75,12% | 90 | 73,17% |
Herhalingen | 33 | 19,53% | 51 | 24,88% | 33 | 26,83% |
Eindtotaal | 169 | 100,00% | 205 | 100,00% | 33 | 100,00% |
In 2021 heeft de Welstandscommissie Heemskerk 136 nieuwe aanvragen behandeld. In verband met plannen die meerdere behandelingen nodig hadden, was het totaal aantal planbehandelingen 169.
Het aantal nieuwe aanvragen is gedaald. Het jaar 2020 was dan ook uitzonderlijk met een toename van 70%. Het aantal aanvragen is bij de gemeente niet gedaald. Waarschijnlijk zijn er meer plannen ambtelijk beoordeeld. Het overgrote deel van de aanvragen gaat namelijk om kleinere zaken.
Vorm van behandelingen
2021 | 2020 | 2019 | ||||
Behandelwijze | Aantal | % | Aantal | % | Aantal | % |
Grote commissie | 10 | 5,92% | 30 | 14,63% | 34 | 27,64% |
Gemandateerd | 159 | 94,08% | 175 | 85,37% | 89 | 72,36% |
Eindtotaal | 169 | 100,00% | 205 | 100,00% | 123 | 100,00% |
Een gemandateerde behandeling is een plan dat beoordeeld wordt door het commissielid dat gemachtigd is om vanuit de grote welstandscommissie te adviseren. Het betreft kleinere, duidelijke plannen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een geringe afwijking van de sneltoetscriteria uit de nota. Dit betreft dus het overgrote deel van de aanvragen. Er zijn namelijk maar tien behandelingen geweest in de grote commissievergadering voor grotere en meer complexe plannen.
De Geelvinck, Heemskerk
De meeste aanvragen worden gemandateerd beoordeeld. In 2021 waren er echter een paar wat grotere projecten. Een daarvan was het plan voor twee woontorens aan de Geelvinckstraat. De gemeentelijke projectleider vertelt dat de gemeente Heemskerk en WoonopMaat werken aan een reconstructie van het gebied. Er stonden 52 grondgebonden woningen. Deze komen voor een deel als grondgebonden woningen (30) en een deel als appartementen (45) terug. De gemeente draagt zorg voor de openbare ruimte (klimaat adaptief is belangrijk uitgangspunt). Er is een stedenbouwkundige verkenning gemaakt en verschillende modellen voorgesteld. Deze zijn door een gemeentelijke projectgroep en een klankbordgroep bekeken. Er is gekozen voor één van de modellen. De analyse en de diverse modellen worden in een collegiaal overleg aan de welstandscommissie voorgesteld.
Een visie op het parkgebied ontbreekt jammer genoeg. In antwoord op de opmerkingen van de commissie is in een verdere uitwerking meer relatie gezocht met het park door de positie van de torens en het vormgeven van de openbare ruimte. Door het gehele gebied wordt een parkpad aangelegd dat de verbinding met het park vormt. De vier grondgebonden woonblokken krijgen de entree aan het parkpad en dienen te worden ontworpen met een representatieve kopgevel.
De advisering
De adviezen zijn openbaar en worden uitgebracht aan het college van B&W. In het jaar 2021 zijn alle adviezen van de commissie overgenomen door het college van B&W.
Adviezen ruimtelijke plannen, kwaliteitsgesprekken, procesbegeleiding, beleidsontwikkeling
In 2021 is de commissie betrokken geweest bij een aantal ruimtelijke plannen, zoals De Geelvinck en de ontwikkeling aan de Duitslandlaan. De commissie zou echter graag willen dat ze in een eerder stadium wordt betrokken bij dergelijke projecten. De gemeente heeft in de afgelopen jaren vele wisselingen gehad op de afdeling stedenbouw. De commissie kan inmiddels de continuïteit waarborgen.
Als commissie begrijpen we dat het contact met de stedenbouwkundigen de afgelopen tijd iets minder stabiel was. De commissie hoopt met een definitieve invulling van de bemensing van de afdeling tot een intensiever en vooral ook vroeger contact te komen. De commissie wil in de aanloop graag meedenken over de kansen en mogelijkheden van de diverse inbreidingslocatie in de gemeente. De openbare ruimte, groen en landschap maar ook alternatieve energieopwekking zijn daarbij thema’s waarover gesproken kan worden.
Ondersteunende activiteiten
De adviseurs van MOOI Noord-Holland doen meer dan hun werk in de gemeentelijke adviescommissies. Wij ondersteunen vrijwel alle gemeenten in Noord-Holland bij het behoud en de ontwikkeling van omgevingskwaliteit. Te denken valt aan:
- Procesbegeleiding: supervisie, deelname aan een kwaliteitsteam, deelname aan een projectteam of werkgroep, ervenconsulent en stolpenconsulent
- Beleidsontwikkeling: ondersteuning in verschillende fasen van beleidsontwikkeling: agenderen, stimuleren, (ontwerpend) onderzoek, visievorming, regelgeving, beleidsnota’s, opstellen van procedures, evaluatie en actualisatie
Brafoer, Heemskerk
De commissie kent de horecagelegenheid als “In de Kas”. In 2019 is voorgesteld om het pand te verwijderen en om een nieuwe horecagelegenheid te realiseren. De doelstellingen die namelijk met het bestaande, transparante gebouw waren beoogd, zijn niet gerealiseerd. Het gebouw blijkt niet zo transparant te zijn. Delen ervan zijn dicht gezet of dichtgeplakt. Het paviljoen is alleen gericht op het plein waardoor er een achterkant naar de rotonde en de Deutzstraat is ontstaan. In een aantal overleggen is uiteindelijk een ontwerp gerealiseerd dat voldoet aan de uitgangspunten van de gemeente. Het is nu een alzijdig paviljoenachtig gebouw met de nodige transparantie. Voor het terras wordt gedacht aan een transparant scherm dat in hoogte verstelbaar is. Het terras is intussen dichtgezet. Het is onbekend of het mogelijk is om het terras te openen. Dit zou wel jammer zijn, want hierdoor is de eenduidigheid van het gebouw enigszins aangetast. Er wordt nog steeds wel tegemoet gekomen aan het stedenbouwkundig uitgangspunt om het burgemeester van Nielenplein een duidelijke afbakening te geven. Naar de rotonde toe is er nog voldoende transparantie om het niet tot een achterkant te maken.
Evaluatie en aanbevelingen
Als onafhankelijk adviseur dragen wij bij aan een goede omgevingskwaliteit in uw gemeente. Die zorg delen we samen met de initiatiefnemers en met u. Elk jaar bespreken we tijdens een evaluatiegesprek met de portefeuillehouder de belangrijkste ontwikkelingen binnen uw gemeente en formuleren we aandachtspunten voor de toekomst. Op 20 juni 2022 vond dit jaarlijkse evaluatiegesprek plaats over het jaar 2021. De belangrijkste uitkomsten van dat gesprek zijn:
Aangezien de Welstandscommissie een nieuwe wethouder heeft, wordt het gesprek ook gebruikt als kennismakingsgesprek. De gemeente heeft het jaarverslag doorgenomen. Een aantal vragen en opmerkingen van haar kant worden beantwoord. Het contact met de zaaktoelichters is prettig. Er is intussen een vaste stedenbouwkundige, hetgeen het planproces ten goede komt. In de opgave voor klimaatadaptie is groen cruciaal. Er bestaan al diverse beleidsdocumenten die het onderwerp agenderen, maar er kan nog gekeken worden naar de integratie van de parkstructuur van Heemskerk hierin. De commissie zou graag deze documenten bij de beoordeling van plannen willen meenemen. De gemeente geeft aan dat het mogelijk is om groen mee te nemen in de advisering door de commissie, vooruitlopend op de Omgevingswet. In de gemeenteraad is intussen de verordening voor de instelling van een adviescommissie vastgesteld. Het mandaat voor het benoemen en ontslaan op eigen verzoek is bij het college gekomen. Na invoering van de wet zal eerst het bestaand beleid worden voortgezet. In 2026 zal er een nieuw omgevingsplan worden opgeleverd. De gemeente werkt al met de omgevingstafel. In het laatste half jaar ging het om vijf zaken. Grote ontwikkelingen zijn de komende tijd niet te verwachten. Het gaat voornamelijk om inbreidingslocaties. De omgevingstafel werkt nu nog intern, maar het is een goed idee om binnenkort vanuit de Welstandscommissie een adviseur te laten aanschuiven.
Overige aanbevelingen door de commissie
De Welstandscommissie Heemskerk doet – vanuit haar ervaringen en inzichten – nog de volgende aanbevelingen:
- De commissie ontvangt graag grotere projecten al in een zo vroeg mogelijk stadium. Dit komt een integrale afweging en een snellere afhandeling ten goede.
- Groen wordt in de bebouwde omgeving steeds belangrijker als onderdeel van klimaatadaptatie. Hittestress komt steeds vaker voor in de gebouwde omgeving. Het valt aan te bevelen dat richtlijnen hiervoor op te stellen, bijv op de aanwezigheid van vitale en waardevolle bomen en daar een waardering aan te koppelen, zodat de commissie deze mee kan nemen in een integrale afweging
- Naar aanleiding van de projecten aan de Geelvinckstraat en de Duitslandlaan adviseert de commissie aan de gemeente om een totaalvisie voor het parkgebied op te stellen waarbij het groen kan worden geïntegreerd in het wonen.
- In het nieuwe gemeentelijke instrumentarium en met name in de omgevingsvisie en het omgevingsplan worden nieuwe kaders, doelen en regels ontwikkeld. Uw commissieleden – onze adviseurs – worden graag betrokken bij de ontwikkeling van deze kaders. We hebben inmiddels ruime ervaring opgedaan bij het ontwikkelen van nieuwe minder gedetailleerde en op maatschappelijke doelen en rendement gebaseerde kaders. Deze knowhow stellen we graag ter beschikking.
- Vóór de invoeringsdatum van de Omgevingswet zal de gemeenteraad een gemeentelijke adviescommissie moeten instellen. Deze gemeentelijke adviescommissie zal de opvolger worden van de bestaande adviescommissies voor welstand en monumenten. Wij kunnen ons voorstellen dat deze commissie voorlopig min of meer dezelfde taakomschrijving meekrijgt als de voorgaande commissie, ook omdat veel van het huidige beleid ook min of meer beleidsneutraal wordt overgezet. Toch raden wij u aan de inzet op een vroegtijdige en brede advisering verder door te zetten.
- Bovendien zien wij dat er belangrijke aspecten kunnen meeliften bij de advisering. Een belangrijke factor voor ruimtelijke kwaliteit is de toekomstwaarde. Het belang hiervan zal de komende jaren uiting krijgen in een grotere aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie, natuur inclusief bouwen, respect voor landschap, water en bodem, en op het sociale vlak toename van de aandacht voor participatie en kansengelijkheid. Het zijn onderwerpen die onze adviseurs zich als specialisten eigen maken om als vanzelfsprekend bij de advisering te betrekken.
- Er speelt op dit moment veel als het gaat om de verankering van erfgoed in het toekomstige omgevingsbeleid en dit vergt veel van de erfgoedspecialisten bij gemeenten. Onze ervaring is dat er op veel plekken tekort aan capaciteit is. Bovendien is menskracht moeilijk te vinden. Met het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland proberen we waar het kan binnen bepaalde grenzen ondersteuning te bieden. Laat vooral weten wanneer hulp gewenst is.
Tot slot
Met dit jaarverslag geven we inzicht in de manier waarop de Welstandscommissie Heemskerk aan de hand van de geldende beleidskaders adviseert over goede omgevingskwaliteit binnen uw gemeente. Dit is een doel waar wij ons graag voor inzetten en aan bijdragen. We doen dat zoveel mogelijk in het openbaar en in dialoog met betrokkenen.
De plannen in dit jaarverslag zijn slechts een greep uit de vele uiteenlopende plannen waarover de commissie dit jaar heeft mogen adviseren. Wij nodigen u van harte uit om in 2022 (digitaal) bij ons binnen te lopen en zelf te ervaren hoe boeiend en genuanceerd de advisering over omgevingskwaliteit is.
Colofon
Auteur
Emmy Kanon, coördinator Welstandscommissie Heemskerk
Met bijdragen van
Peter de Ruyter, voorzitter Welstandscommissie Heemskerk
Ron Baltussen, architectlid Welstandscommissie Heemskerk
Jef Mühren, directeur MOOI Noord-Holland
Sanne van Zoest, communicatiemedewerker MOOI Noord-Holland
Sanne van Zoest, communicatiemedewerker MOOI Noord-Holland
Alkmaar, april 2022
Basisontwerp
Funcke Creatieve Partners
MOOI Noord-Holland adviseurs omgevingskwaliteit
Emmastraat 111
1814 DP Alkmaar
072-520 44 59
info@mooinoord-holland.nl
www.mooinoord-holland.nl
@MOOI_NH
Beeldverantwoording
Loek Buter, RROG stedenbouw en landschap, MOOI Noord-Holland, Livingstone B.V.