Welstands- en Monumentencommissie Diemen

Jaarverslag 2021

De voorzitter spreekt

Wat is goede ruimtelijke kwaliteit? Het is de vraag die gemeenten zich massaal stellen in het kader van de aanstaande Omgevingswet, en die vraagt om het opstellen van nieuwe omgevingsvisies.

Het is ook de vraag die wij als (nu nog geheten) welstandscommissie doorlopend stellen. Het antwoord daarop ligt enerzijds vast in helder afgebakende criteria, zoals ze zijn geformuleerd in de welstandsnota, het kader waarop wij ons als commissie op baseren. Maar vaak genoeg is sprake van een grijs gebied. Ruimtelijke kwaliteit is immers niet te vangen in vierkante meters, of wat voor criterium dan ook, maar gaat over belevingswaarde, gevoel, de identiteit van de plek. Hoewel we ons advies altijd baseren op de richtlijnen in de welstandsnota, is elke aanvraag uniek, afhankelijk van de context, en van de wijze waarop het desbetreffende plan zich daarin voegt. Daarbij vragen we ons steevast af: hoe maakt het ontwerp een verbinding met de openbare ruimte, de buurt, het omringende landschap? Hoe zullen zij die er omheen wonen, of dagelijks langslopen dit ervaren? En – met de beroemde precedentwerking in het achterhoofd – wat zal op termijn het beeld zijn als veel meer mensen dit zullen doen?

Overleg is daarbij van grote waarde. Het met elkaar verkennen van wensen en ambities, en hoe die te verenigen met de al aanwezige kwaliteiten, maakt elk ontwerp beter. Daarom zijn we blij dat in het afgelopen jaar meer mensen hun plannen zelf kwamen toelichten. Dat was weliswaar, in het eerste volle jaar van de pandemie, volledig digitaal, maar werkte eigenlijk heel goed. We hebben gemerkt dat de aanvragers dit ook zo hebben ervaren.

We danken de gemeente wederom voor het vertrouwen en kijken met veel belangstelling naar komend jaar.

Sophie van Ginneken

Voorzitter Commissie voor Welstand en Monumenten Diemen

Actueel

De Welstands- en Monumentencommissie Diemen werkt in opdracht van de gemeente en op basis van de door de gemeente vastgestelde beleidskaders aan het behoud en de totstandkoming van een goed functionerende, aantrekkelijke en toekomstbestendige leefomgeving. Daarbij wordt respectvol omgegaan met de goede kwaliteiten uit het verleden.

Met het jaarverslag legt de commissie verantwoording af aan de gemeenteraad over de onafhankelijke advisering. We lichten niet alleen de werkwijze en de cijfers toe, maar we proberen vooral ook te beschrijven en illustreren wat het maatschappelijke effect is van onze inspanningen.

Eerder in de planontwikkeling

We hechten eraan te vermelden dat we in vrijwel alle gevallen in staat zijn om in één of meerdere besprekingen te komen tot een positieve advisering. Niet zelden wordt onze inbreng, ook door initiatiefnemers, zeer op prijs gesteld. Uiteraard lukt dit niet altijd.

De commissie waardeert het zeer dat in de afgelopen jaren het gesprek over omgevingskwaliteit en de afstemming met stedenbouw en ruimtelijke ordening in een eerder stadium van de planontwikkeling op gang worden gebracht. De komende periode staan er binnen de gemeente ook wat betreft de begeleiding van initiatieven grote veranderingen op stapel.

Monumentenadvisering

Voor de monumentenadvisering doet uw gemeente op dit moment al een beroep op onze commissie. Die erfgoedadvisering wordt straks ook overgeheveld naar de gemeentelijke adviescommissie en is zo goed geborgd. Bij MOOI Noord-Holland is daarnaast een centrale Erfgoedcommissie beschikbaar die binnen de organisatie functioneert als centraal orgaan dat de erfgoedadvisering in de gemeentelijke adviescommissies ondersteunt. De toekomstige gemeentelijke adviescommissie kan daarnaast – ­indien nodig – altijd een beroep doen op één of meerdere specialisten, verenigd binnen MOOI Noord-Holland.

Adviseren en inspireren

De invoering van de Omgevingswet is aanstaande, en of deze nu op 1 juli 2022 wordt ingevoerd of niet, de voorbereidingen in uw en andere gemeenten zijn in volle gang. Of het nu gaat om de inrichting van de omgevingsvisie of om de geleidelijke voorbereidingen op de ombouw naar het omgevingsplan; duidelijk is dat dit voor de gemeente een flinke kluif is, zelfs als de gemeente besluit de meeste zaken beleidsneutraal over te zetten naar het tijdelijke omgevingsplan.

Het goede nieuws is dat de beoogde cultuurverandering, die voor de invoering van het nieuwe stelsel nodig zou zijn, langzaam maar zeker op gang komt. Dit heeft met name betrekking op een meer faciliterende inzet van de lokale overheid, die met een ‘ja mits’-houding zo constructief mogelijk aan de totstandkoming van plannen gaat werken. Adviseren en inspireren aan de voorkant komt in de plaats van louter toetsen achteraf.

Instellingsbesluit en verordening

Er is de afgelopen periode door de gemeente, samen met MOOI Noord-Holland, intensief gewerkt aan de voorbereiding op de nieuwe gemeentelijke adviescommissie. U heeft daar in de vorige jaarverslagen al uitgebreid over kunnen lezen. Voor invoeringsdatum van de Omgevingswet moet de  gemeenteraad deze commissie bij verordening instellen. Er is in de wet terecht een belangrijke plaats ingeruimd voor de cultuurhistorische aspecten. Daarnaast kiezen vrijwel alle gemeenten ervoor om de commissie een bredere taakomschrijving te geven om een goede omgevingskwaliteit te bereiken (zoals het in de wet is genoemd).

In de vast te stellen verordening, gebaseerd op de modelverordening die door de VNG is uitgebracht, wordt, in lijn met de wensen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Tweede Kamer, ingezet op een bredere, integrale, en meer vroegtijdige advisering. Hoe vroegtijdiger de betrokkenheid van de commissie, hoe constructiever haar advies wordt ervaren. De advisering zal oplossingsgerichter zijn en meer voelen als hulp.

VNG handreiking

In de VNG handreiking is het volgende schema opgenomen waarin wordt geïllustreerd in welke fasen de advisering kan plaatsvinden. Veel van de advisering is de laatste jaren geleidelijk verschoven van het beoordelingsgerichte (toetsende) aan het eind – in de donkerblauwe kolom – naar meer opgave- en ontwerpgerichte advisering – in de lichtblauwe kolommen.

Kennis maken

De nieuwe gemeenteraad zal in 2022 de gemeentelijke adviescommissie instellen. Wellicht een mooie gelegenheid om met de adviseurs in deze commissie kennis te maken. Bijvoorbeeld via een bezoek aan de vergadering of een werkbezoek aan één of meer inspirerende locaties.

Arie Keppler Prijs 2022

In het komende jaar vragen we ook uw aandacht voor de Arie Keppler Prijs 2022, dé Noord-Hollandse prijs voor omgevingskwaliteit. Hopelijk mogen we ook uit uw gemeente inzendingen voor deze editie ontvangen.

Bijzonder / groot plan

Sporthal Diemen, Prins Bernhardlaan 2

De sporthal aan de Prins Bernhardlaan wordt vernieuwd en uitgebreid met een tweede hal. Het nieuwe complex bestaat zo uit twee grote in een hoek geplaatste hallen. In een lager tussenlid, dat de twee hallen verbindt, zijn de twee entrees en de ondersteunende functies te vinden. Opvallend is het gevelontwerp van grijze baksteen gecombineerd met houten delen en aluminium sandwichpanelen. Het plan voorziet in een aantal bijzondere details, zoals grote glazen vlakken en een met groen begroeide wand.

De sporthal is een belangrijk gebouw, allereerst vanwege de publieke functie, maar ook vanwege de plek, als het ware een entree van Diemen. Daarom is de commissie enthousiast over de uitgesproken en tegelijk zorgvuldige wijze waarop het plan gestalte krijgt. Mooi is de duidelijk herkenbare entreepartij, het karakteristieke ontwerp van de gevel en de inpassing van nieuw en oud. Wel heeft ze erop gewezen dat de aansluiting met de omliggende ruimte, de aanhechting op de omgeving en het ontwerp van de buitenruimte nog onvoldoende was uitgewerkt. Ook zaken als hekwerken, erfafscheidingen, parkeerplaatsen en fietsenstallingen kunnen, wanneer ze niet in relatie tot de architectuur zijn ontworpen, het beeld alsnog verstoren.

Deze zaken zijn door de aanvragers op een zorgvuldige manier opgepakt en uitgewerkt en de commissie is ervan overtuigd dat het plan een grote kwaliteitsverbetering zal zijn op deze belangrijke plek en ziet uit naar het resultaat.

 

Sporthal Diemen. Beeld: Wind Design & Build

Sporthal Diemen. Beeld: Wind Design & Build

Zo werkt het

Even voorstellen

De Welstands- en Monumentencommissie Diemen is benoemd door de gemeenteraad en samengesteld uit ervaren en vakbekwame adviseurs met kennis die nodig is binnen de gemeente Diemen.

Het goed beoordelen van alle ruimtelijke aspecten van een initiatief of plan vraagt kennis, ervaring en vakmanschap. De adviseurs zijn specialisten op het terrein van landschap, stedenbouw, cultuurhistorie en architectuur en zij zijn onafhankelijk ten opzichte van de gemeentelijke organisatie en het gemeentebestuur. In 2021 bestond de commissie uit de volgende adviseurs:

  • Sophie van Ginneken, voorzitter
  • Egon Kuchlein, architectlid
  • Jeroen Hooyschuur, architectlid

De commissie werd ondersteund door:

  • Sebas Baggelaar, commissiecoördinator
  • Ferdi Ramdien, casemanager
  • Benjamin Blankennagel, casemanager

“Diemen is een gebied met een hoop eigen identiteit. Of het de stedelijke woonwijken zijn, de dorpse plekjes of landschappelijke lijnen zijn, als commissie hebben we de afgelopen jaren goed kunnen ervaren wat de unieke kenmerken zijn van het gebied en hebben we kunnen bijdragen aan behoud van die identiteit.”

Sophie van Ginneken, voorzitter commissie

Werkwijze

De gemeente legt de plannen aan de commissie voor in een openbaar toegankelijke vergadering. De vergaderingen vonden in 2021 voornamelijk digitaal plaats vanwege de coronacrisis. Niettemin is al het mogelijke gedaan om het openbare karakter van de vergadering in stand te houden. Initiatiefnemers en eventueel hun adviseur en/of ontwerper worden in de gelegenheid gesteld om via een videoverbinding het initiatief toe te lichten. Belanghebbenden en geïnteresseerden kunnen bij de gemeente verzoeken om de behandeling van de plannen te volgen en worden dan toegelaten. De vergaderdata voor uw gemeente vindt u via deze link.

De commissie kan in verschillende samenstellingen adviseren. Zo is het mogelijk om een zo geheten preadvies aan te vragen. Er vindt dan vooroverleg plaats met de commissie op een vroeg(er) moment in het planproces en zo kan haar inbreng nog relatief eenvoudig worden meegenomen door de initiatiefnemer of ontwerper. Daarnaast worden niet alle plannen door de voltallige commissie behandeld. Plannen kunnen namelijk ook ambtelijk behandeld worden of door de gemandateerde van de commissie. Bij de grotere plannen is de stedenbouwkundige van de gemeente aanwezig om de commissie te informeren.

Van elke planbehandeling, of dit nu gaat om een vergunningaanvraag of om een vooroverleg, stelt de commissie een advies op. We streven ernaar dat het advies begrijpelijk is voor iedereen; helder geschreven en zonder gebruik van onnodig jargon. Bovendien moet het advies juridisch houdbaar zijn. De gemeentelijke plantoelichter zorgt voor het openbaar maken en versturen van de adviezen naar het college, de aanvrager en eventuele andere belanghebbenden.

Beoordelingskaders

Er zijn meerdere gemeentelijke beoordelingskaders waar de commissie rekening mee houdt. De Welstandsnota Diemen vastgesteld in 2012 door de gemeenteraad, is het belangrijkste. Via de gemeente kunt u de welstandsnota aanvragen. Ook bestaat er erfgoedbeleid. Specifieke wijzigingen aan monumenten worden altijd gebaseerd op de redengevende omschrijvingen en eventuele cultuurhistorische en/of bouwhistorische rapporten van het desbetreffende object. Via deze link kunt u lezen welk erfgoedbeleid uw gemeente voert. Naast de welstandsnota zijn er ook welstandscriteria opgenomen in beeldkwaliteitsplannen. In veel gevallen is ook het bestemmingsplan en ander ruimtelijke ordeningsbeleid voor de commissie relevant.

De beoordelingskaders zijn naar onze mening over het algemeen goed toepasbaar en dragen bij aan de constructieve dialoog die we voeren met initiatiefnemers. De kaders maken duidelijk wat de gemeente wil bereiken met het kwaliteitsbeleid en bieden houvast bij de begeleiding en de beoordeling van plannen.

MOOI DARS

In 2021 is het nieuwe door MOOI Noord-Holland ontwikkelde planregistratiesysteem MOOI DARS (Digitaal Advies Registratie Systeem) in gebruik genomen. Deze nieuwe online applicatie vervangt ons oude systeem wCorsys, dat bijna vijftien jaar een trouwe partner is gebleken. Inmiddels is wCorsys op enkele onderdelen aan verbetering toe, zodat we kunnen voldoen aan nieuwe regelgeving en kunnen inspelen op nieuwe online mogelijkheden. Een mooie gelegenheid om ook een slag te maken in gebruiksvriendelijkheid en inzetbaarheid. Daarom kiezen we voor een nieuwe applicatie, die het werk veiliger en makkelijker maakt en klaar is voor de toekomst. Er ligt veel moois in het verschiet. MOOI DARS is onder andere voorbereid op de volledige automatisering van adviesaanvraag en -terugkoppeling en krijgt een kaartfunctie, waarmee ons advieswerk en de ontwikkelingen binnen uw gemeente inzichtelijker worden gemaakt.

In fases zijn alle klantgemeenten overgegaan op het nieuwe systeem. Uw gemeente gaat in april 2022 over op MOOI DARS.

Erfgoedplan

Randstadgebouw, Diemermere 25

Een pand wat de afgelopen jaren meerdere malen in de commissie is besproken, is het Randstadgebouw aan de Diemermere. Het opvallende pand dat goed zichtbaar is vanaf de Gooiseweg wordt regelmatig verbouwd en uitgebreid.

Het auditorium, het lage volume van het gebouw langs het water, wordt verbouwd tot een Experience Center. Het wordt daarbij uitgebreid door een deel van het dak op te tillen. Na een aantal expressieve, maar niet haalbare voorstellen is het oorspronkelijke architectenbureau bij het project betrokken. In lijn met de traditie binnen het bureau is er hier doorontworpen op de bestaande architectuur.

Op ingetogen wijze wordt een deel van het dak van verhoogd. Dit wordt bereikt door op de bestaande stramienmaat kolommen te plaatsen, met rondom glas. De detaillering is op minimale wijze uitgevoerd en de regenafvoer is netjes weggewerkt in de hoeken. De details leveren een goede ondersteuning van het gemaakte ontwerp.

De commissie heeft complimenten voor de uitwerking van het plan. Het is een subtiele, maar complimenteuze toevoeging aan de architectuur van het pand.

 

Diemermere 25, uitbreiding. Beeld: Quist Wintermans Architecten

Diemermere 25, uitbreiding. Beeld: Quist Wintermans Architecten

Cijfers

In de onderstaande tabellen is onze advisering in 2021 weergegeven in cijfers. Op hoofdlijnen kunnen we concluderen dat 2021 een logische groei in het aantal behandelingen heeft gekend.

In 2021 heeft de Welstands- en Monumentencommissie Diemen 160 adviezen gegeven over 125 vergunningaanvragen. Het aantal nieuwe plannen is met ca 39. % gestegen ten opzichte van 2020. Het aantal behandelingen steeg met ca. 24 % ten opzichte van het vorige jaar. In 2021 zijn opvallend veel dakkapellen en kleine uitbreidingen aan woningen aangevraagd. Deze wens van inwoners om de woning uit te breiden heeft waarschijnlijk te maken met de coronapandemie. Ook opvallend is dat het aantal herhalingen afneemt. Deze slag in efficiëntie is ook gerelateerd aan de hoeveelheid dakkapellen, een type aanvraag dat relatief eenvoudig is.

 

Aantal planbehandelingen

Soort aanvraag Aantal aanvragen Aantal behandelingen
Omgevingsvergunning 94 120
waarvan nieuwbouw 16 19
waarvan verbouwing 78 102
Preadvies* 16 18
Reclameaanvraag 8 12
Adviesaanvraag handhaving 3 3
Overige vergaderonderwerpen 4 7
Totaal 125 160

 

* Dit zijn de preadviezen waarvoor nog geen omgevingsvergunningaanvraag is ontvangen. Het totaal aantal preadviesaanvragen was 19.

 

Aantal planbehandelingen ten opzichte voorgaande jaren

Soort aanvragen 2021 2020 2019
Nieuwe aanvragen 106 85 96
Aanvragen van voorgaande jaren 19 4 10
Herhalingen 27 39 50
Totaal behandelingen 160 129 156

 

Vorm van behandelingen

Verdeling aanvragen 2021 2020 2019
Totaal behandelingen 160 129 156
Gemandateerd behandeld 9 % 8 % 5 %
In de welstandscommissie behandeld 88 % 89 % 87 %
In de geïntegreerde commissie met monumentenleden behandeld 3 % 3 % 8 %

 

Hoe vaak behandeld?

Adviezen aan B&W 2021 2020 2019
Totaal nieuwe aanvragen* 96 83 93
Bij eerste behandeling akkoord of kleine aanpassing nodig 63 % 52 % 50 %
Meerdere behandelingen nodig 9 % 23 % 26 %
Nog in behandeling of definitief niet akkoord of aanvraag ingetrokken 27 % 19 % 18 %
Plan nog in preadvies fase 2 % 6 % 4 %

 

Op de gemeentepagina van de gemeente Diemen op onze website zijn meer cijfers te vinden.

 

 

Kleine dakkapellen

Was het de coronacrisis? Het jaar 2021 leek in Diemen wel het jaar van de dakkapellen. Dit is een interessantere opgave dan het lijkt, en vaak onverwacht lastig. De wens voor het maken van een dakkapel begrijpt de commissie goed: het is een tamelijk eenvoudige manier om de gebruiksruimte in huis iets te vergroten. Maar, onder grenzen aan wat kan worden gerealiseerd zal een straat op termijn een rommelig beeld vertonen. Beleid is er niet voor niets. Typerend voor Diemen, waarin grote delen van de woningvoorraad stammen uit de jaren 1960-1980, zijn de seriematige bebouwing en open verkaveling. Daardoor zijn de woningen niet alleen allemaal onderdeel van een eenheid (waardoor aanpassingen snel opvallen en rommelig ogen), de achterzijdes van de woningen zijn (door de open verkaveling) zeer goed zichtbaar.

Extra lastig wordt het wanneer binnen een straat al meerdere verschillende dakkapellen zijn gerealiseerd. De samenhang is dan al verdwenen. Dit komt veel voor in Diemen Zuid. In zo’n situatie adviseert de commissie meestal het ontwerp te laten aansluiten op dat van de buurpanden. Een heel andere situatie is de Sniep. In deze jonge wijk die met veel zorg is ontworpen, is het advies de trendsetter te volgen. Deze is (destijds op aandringen van de commissie) vaak meegeleverd door de architect die verantwoordelijk is voor het ontwerp van de wijk.

 

Dakkapellen aan de Pijlkruid, Anne Frankstraat en Tapijtschelp Beeld: TPS/ ontwerpburo rob guillonard / John Pisano

 

Dakkapellen aan de Anne Frankstraat, Bottelarij, Maanzaaderf. Beeld: IKE Design, Dura Vermeer/ Asbreuk bouwadvies

De advisering

De adviezen zijn openbaar en worden uitgebracht aan het college van B&W. In het jaar 2021 zijn alle adviezen van de commissie overgenomen door het college van B&W.

In 2021 is de commissie betrokken geweest bij verschillende ruimtelijke plannen, zoals de verschillende delen van de nieuwe wijk Holland Park in het zuidwesten van de gemeente. De commissie is hier in twee zogenaamde Kwaliteitsteams betrokken bij de deelgebieden Holland Park West en Zuid. Ook de herontwikkeling van het stationsgebied was in 2021 een bijzondere opgave.

De adviseurs van MOOI Noord-Holland doen meer dan hun werk in de gemeentelijke adviescommissies. Wij ondersteunen vrijwel alle gemeenten in Noord-Holland bij het behoud en de ontwikkeling van omgevingskwaliteit. Zo hebben wij in de loop van het jaar de gemeente ondersteund bij de voorbereidingen op de Omgevingswet. Er is intensief gesproken over de totstandkoming van de verordening die als basis zal dienen voor de nieuwe Gemeentelijke Adviescommissie.

 

Holland Park. Beeld: Holland Park/ Sjoerd Soeters, PP HP

Hoe is het met?

Brede school Holland Park West

Voor de ontwikkelingen in Holland Park wordt in Diemen gewerkt met een Kwaliteitsteam. Deze worden landelijke gezien, steeds vaker ingezet als instrument bij het versterken van ruimtelijke kwaliteit binnen grotere projecten en heeft als voordeel dat het snel en gericht kan adviseren. Zo heeft de Welstands- en Monumentencommissie Diemen zitting in het Kwaliteitsteam Holland Park West en eerder bij Holland Park Zuid.

Het Kwaliteitsteam heeft de afgelopen periode onder andere geadviseerd bij de plannen voor de Brede school. Het gebouw toont zich als een solitair element binnen de 1e fase van Holland Park West. In de tenderfase is het gebouw gepresenteerd als een op zichzelf staand gebouw met sculpturale kwaliteiten. Het Kwaliteitsteam heeft vooral aandachtig gekeken of de initiële kwaliteiten in de planuitwerking overeind bleven. Denk hierbij aan de detaillering van het metselwerk en de positie van de kozijnen, de aansluiting van het gebouw op het maaiveld en de positie en uitwerking van de hoofdentree.

De kwaliteit van de plannen in Holland Park is over het algemeen hoog. Het schoolgebouw is als bijzonder openbaar gebouw een waardevolle toevoeging op de ontwikkelingen in het gebied.

Brede School, Holland Park West. Beeld: HE Adviseurs

Evaluatie en aanbevelingen

Als onafhankelijk adviseur dragen wij bij aan een goede omgevingskwaliteit in uw gemeente. Die zorg delen we samen met de initiatiefnemers en met u. Elk jaar bespreken we tijdens een evaluatiegesprek met de portefeuillehouder de belangrijkste ontwikkelingen binnen uw gemeente en formuleren we aandachtspunten voor de toekomst. Op 24 oktober 2022 vond dit jaarlijkse evaluatiegesprek plaats over het jaar 2021.

Tijdens het jaarlijkse evaluatiegesprek werd kennis gemaakt met een nieuwe wethouder Ruimtelijke Ordening en de werking van de gemeentelijke adviescommissie nader toegelicht. Vanuit de commissie en de gemeente wordt beaamd dat opvallende zaken van afgelopen jaar, met name het toenemende aantal behandelingen van kleine bouwwerken zoals dakkapellen, aandacht vragen in zowel het proces als gemeentelijk beleid. De commissie kijkt dan ook uit naar de herziening van de welstandsnota en wordt graag bij het proces betrokken.

De komende periode staat ook in het teken van de komst van de Omgevingswet, de grote woonopgave en de urgentie om te verduurzamen. Hierbinnen blijven beide partijen zich inzetten voor de realisatie van goede omgevingskwaliteit.

 

Diemer Blokken. Beeld: M3H

 

Overige aanbevelingen door de commissie

De Welstands- en Monumentencommissie Diemen doet – vanuit haar ervaringen en inzichten – nog de volgende aanbevelingen:

  • De commissie spreekt voor 2022 de hoop uit, dat de overgang naar een werkstructuur binnen de Omgevingswet soepel zal gaan verlopen, en dat dit leidt tot een positieve samenwerking en toekomstperspectief voor de ruimtelijke kwaliteit in Diemen.
  • In het nieuwe gemeentelijke instrumentarium en met name in de omgevingsvisie en het omgevingsplan worden nieuwe kaders, doelen en regels ontwikkeld. Uw commissieleden – onze adviseurs – worden graag betrokken bij de ontwikkeling van deze kaders. We hebben inmiddels ruime ervaring opgedaan bij het ontwikkelen van nieuwe minder gedetailleerde en op maatschappelijke doelen en rendement gebaseerde kaders. Deze knowhow stellen we graag ter beschikking.
  • Vóór de invoeringsdatum van de Omgevingswet zal de gemeenteraad een gemeentelijke adviescommissie moeten instellen. Deze gemeentelijke adviescommissie zal de opvolger worden van de bestaande adviescommissies voor welstand en monumenten. Wij kunnen ons voorstellen dat deze commissie voorlopig min of meer dezelfde taakomschrijving meekrijgt als de voorgaande commissie, ook omdat veel van het huidige beleid ook min of meer beleidsneutraal wordt overgezet. Toch raden wij u aan de inzet op een vroegtijdige en brede advisering verder door te zetten.
  • Bovendien zien wij dat er belangrijke aspecten kunnen meeliften bij de advisering. Een belangrijke factor voor ruimtelijke kwaliteit is de toekomstwaarde. Het belang hiervan zal de komende jaren uiting krijgen in een grotere aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie, natuur inclusief bouwen, respect voor landschap, water en bodem, en op het sociale vlak toename van de aandacht voor participatie en kansengelijkheid. Het zijn onderwerpen die onze adviseurs zich als specialisten eigen maken om als vanzelfsprekend bij de advisering te betrekken.
  • Er speelt op dit moment veel als het gaat om de verankering van erfgoed in het toekomstige omgevingsbeleid en dit vergt veel van de erfgoedspecialisten bij gemeenten. Onze ervaring is dat er op veel plekken tekort aan capaciteit is. Bovendien is menskracht moeilijk te vinden. Met het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland proberen we waar het kan binnen bepaalde grenzen ondersteuning te bieden. Laat vooral weten wanneer hulp gewenst is.

Kruidenhof. Bureau Broeders BV

Tot slot

Met dit jaarverslag geven we inzicht in de manier waarop de Welstands- en Monumentencommissie Diemen aan de hand van de geldende beleidskaders adviseert over goede omgevingskwaliteit binnen uw gemeente. Dit is een doel waar wij ons graag voor inzetten en aan bijdragen. We doen dat zoveel mogelijk in het openbaar en in dialoog met betrokkenen.

De plannen in dit jaarverslag zijn slechts een greep uit de vele uiteenlopende plannen waarover de commissie dit jaar heeft mogen adviseren. Wij nodigen u van harte uit om in 2022 (digitaal) bij ons binnen te lopen en zelf te ervaren hoe boeiend en genuanceerd de advisering over omgevingskwaliteit is.

Colofon

Auteur

Sebas Baggelaar, coördinator Welstandscommissie Uithoorn

Met bijdragen van

Jef Mühren, directeur MOOI Noord-Holland

Sanne van Zoest, communicatiemedewerker MOOI Noord-Holland

Alkmaar, maart 2022

Basisontwerp
Funcke Creatieve Partners

MOOI Noord-Holland adviseurs omgevingskwaliteit
Emmastraat 111
1814 DP Alkmaar
072-520 44 59
info@mooinoord-holland.nl
www.mooinoord-holland.nl
@MOOI_NH

Beeldverantwoording
HE Adviseurs, Google Maps, Loek Buter, Quist Wintermans Architecten, Dominicus Johannes Bergsma / wikimedia , HE Adviseurs, Wind Design & Build