Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit Den Helder

Jaarverslag 2021

De voorzitter spreekt

In 2021 heeft de Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit (GAO) het gehele jaar gewerkt via video-vergaderen. Ik spreek de hoop uit, dat er in de loop van 2022 weer “op locatie” in Den Helder kan worden gewerkt.

De commissie functioneert nu inmiddels ruim een jaar in zijn nieuwe samenstelling en binnen nieuwe kaders. De samenwerking met de gemeentelijke plantoelichters (centraal aanspreekpunt Annika Wessels) en met de gemeentelijk stedenbouwkundige Frits op ten Berg is prettig en deskundig.

Een deel van de werkzaamheden wordt verricht door de gemandateerde vanuit de commissie, Natasja Hogen. Daarbij is sprake van een goede, open overlegstructuur tussen aanvrager, gemandateerde en betrokken plantoelichter.

Met de wethouder, Heleen Keur, heeft enkele malen voortgangsoverleg plaatsgevonden. Dit overleg wordt door de GAO als positief en waardevol ervaren en zij spreekt de hoop uit dat in 2022 dit overleg zal worden voortgezet.

In 2021 was sprake van een boeiende mix van plannen op diverse locaties. Het betroffen o.a. plannen voor of nabij monumenten, herstructureringsplannen in het stadshart en op de Rijkswerf, maar ook op andere locaties zoals de luchthaven, ingrepen in de openbare ruimte.

Het is de bedoeling dat de Omgevingswet binnenkort in werking zal gaan treden. De GAO volgt deze ontwikkelingen en spreekt de hoop uit, dat dit leidt tot een goede samenwerking en toekomstperspectieven voor de ruimtelijke kwaliteit in den Helder.

Ir. Robbert Jan Wijntjes

Voorzitter GAO Den Helder

 

Actueel

De Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit Den Helder werkt in opdracht van de gemeente en op basis van de door de gemeente vastgestelde beleidskaders aan het behoud en de totstandkoming van een goed functionerende, aantrekkelijke en toekomstbestendige leefomgeving. Daarbij wordt respectvol omgegaan met de goede kwaliteiten uit het verleden.

Met het jaarverslag legt de commissie verantwoording af aan de gemeenteraad over de onafhankelijke advisering. We lichten niet alleen de werkwijze en de cijfers toe, maar we proberen vooral ook te beschrijven en illustreren wat het maatschappelijke effect is van onze inspanningen.

Eerder in de planontwikkeling

We hechten eraan te vermelden dat we in vrijwel alle gevallen in staat zijn om in één of meerdere besprekingen te komen tot een positieve advisering. Niet zelden wordt onze inbreng, ook door initiatiefnemers, zeer op prijs gesteld. Uiteraard lukt dit niet altijd.

De commissie waardeert het zeer dat in de afgelopen jaren het gesprek over omgevingskwaliteit en de afstemming met stedenbouw en ruimtelijke ordening in een eerder stadium van de planontwikkeling op gang worden gebracht. De komende periode staan er binnen de gemeente ook wat betreft de begeleiding van initiatieven grote veranderingen op stapel.

Adviseren en inspireren

De invoering van de Omgevingswet is aanstaande, en of deze nu op 1 juli 2022 wordt ingevoerd of niet, de voorbereidingen in uw en andere gemeenten zijn in volle gang. Of het nu gaat om de inrichting van de omgevingsvisie of om de geleidelijke voorbereidingen op de ombouw naar het omgevingsplan; duidelijk is dat dit voor de gemeente een flinke kluif is, zelfs als de gemeente besluit de meeste zaken beleidsneutraal over te zetten naar het tijdelijke omgevingsplan.

Het goede nieuws is dat de beoogde cultuurverandering, die voor de invoering van het nieuwe stelsel nodig zou zijn, langzaam maar zeker op gang komt. Dit heeft met name betrekking op een meer faciliterende inzet van de lokale overheid, die met een ‘ja mits’-houding zo constructief mogelijk aan de totstandkoming van plannen gaat werken. Adviseren en inspireren aan de voorkant komt in de plaats van louter toetsen achteraf.

Instellingsbesluit en verordening

Er is de afgelopen periode door de gemeente, samen met MOOI Noord-Holland, intensief gewerkt aan de voorbereiding op de nieuwe gemeentelijke adviescommissie. U heeft daar in de vorige jaarverslagen al uitgebreid over kunnen lezen. Voor invoeringsdatum van de Omgevingswet moet de  gemeenteraad deze commissie bij verordening instellen. Er is in de wet terecht een belangrijke plaats ingeruimd voor de cultuurhistorische aspecten. Daarnaast kiezen vrijwel alle gemeenten ervoor om de commissie een bredere taakomschrijving te geven om een goede omgevingskwaliteit te bereiken (zoals het in de wet is genoemd).

In de vast te stellen verordening, gebaseerd op de modelverordening die door de VNG is uitgebracht, wordt, in lijn met de wensen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Tweede Kamer, ingezet op een bredere, integrale, en meer vroegtijdige advisering. Hoe vroegtijdiger de betrokkenheid van de commissie, hoe constructiever haar advies wordt ervaren. De advisering zal oplossingsgerichter zijn en meer voelen als hulp.

VNG handreiking

In de VNG handreiking is het volgende schema opgenomen waarin wordt geïllustreerd in welke fasen de advisering kan plaatsvinden. Veel van de advisering is de laatste jaren geleidelijk verschoven van het beoordelingsgerichte (toetsende) aan het eind – in de donkerblauwe kolom – naar meer opgave- en ontwerpgerichte advisering – in de lichtblauwe kolommen.

 

 

Kennis maken

De nieuwe gemeenteraad zal in 2022 de gemeentelijke adviescommissie instellen. Wellicht een mooie gelegenheid om met de adviseurs in deze commissie kennis te maken. Bijvoorbeeld via een bezoek aan de vergadering of een werkbezoek aan één of meer inspirerende locaties.

Arie Keppler Prijs 2022

In het komende jaar vragen we ook uw aandacht voor de Arie Keppler Prijs 2022, dé Noord-Hollandse prijs voor omgevingskwaliteit. Intussen is de inzendingstermijn voor de prijs voorbij, maar het zou mooi zijn als er ook inzendingen vanuit uw gemeente zijn gekomen.

Bijzonder / Groot plan

Koningstraat/Oostslootstraat (Stadshart cluster A), Den Helder

In oktober ontving de commissie een adviesaanvraag met betrekking tot de bouw van tien grondgebonden woningen gelegen ter plaatse van de driesprong Koningstraat, Koningsplein en Oostslootstraat. De architect heeft na een grondige analyse van de historie van deze plek gekozen voor een pandsgewijze benadering, waarbij elk gebouwdeel reageert op de directe omgeving. Aan de Koningstraat is gekozen voor twee bouwlagen met een kap en aan het Koningsplein voor twee lagen zonder kap, in verband met de aansluiting op het monumentale voormalige Belastingkantoor.

De entree naar de Oostslootstraat wordt aan beide zijden gemarkeerd door stevigere hoekpanden, die uit drie lagen zijn opgebouwd. Aan de Oostslootstraat, die kleinschaliger van opzet is, worden twee woningen gebouwd met een bouwmassa van één laag met kap.

De woningen zijn ontworpen in een historiserende stijl. Hoewel individueel benaderd vormen deze toch een onderlinge familie door het gebruik van een natuurstenen plint, decoratieve daklijsten, grote ‘winkelpuien’, gemetselde erkers, diepe neggen en overige architectonische accenten.

De gevels worden uitgevoerd in baksteen met bruine, zalmroze en een gemêleerde zandsteenkleur.

De commissie heeft complimenten voor de zorgvuldige inpassing van het bouwplan. Om de kwaliteit in de toekomst te waarborgen adviseert zij erfafscheidingen en dakkapellen mee te nemen in het ontwerp.

 

 

Koningstraat (Stadshart cluster A). Beeld: Braaksma & Roos Architecten

Zo werkt het

Even voorstellen

De Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit (GAO) Den Helder is benoemd door de gemeenteraad en samengesteld uit ervaren en vakbekwame adviseurs met kennis die nodig is binnen de gemeente Den Helder.

Het goed beoordelen van alle ruimtelijke aspecten van een initiatief of plan vraagt kennis, ervaring en vakmanschap. De adviseurs zijn specialisten op het terrein van landschap, stedenbouw, cultuurhistorie en architectuur en zij zijn onafhankelijk ten opzichte van de gemeentelijke organisatie en het gemeentebestuur. In 2021 bestond de commissie uit de volgende adviseurs:

  • Robbert Jan Wijntjes, voorzitter
  • Marcel Heijmans, architectlid
  • Natasja Hogen, monumentenspecialist, gemandateerd lid
  • Marleen Poortvliet, burgerlid

De commissie werd ondersteund door:

  • Sebas Baggelaar, coördinator
  • Annika Wessels, plantoelichter
  • Frits op ten Berg, gemeentelijk stedenbouwkundige
  • Inge Kalle-den Oudsten, gemeentelijk adviseur erfgoed

Neem eens een kijkje op de website van Mooi Noord-Holland

Werkwijze

De gemeente legt de plannen aan de commissie voor in een openbaar toegankelijke vergadering. De vergaderingen vonden in 2021 voornamelijk digitaal plaats vanwege de coronacrisis. Niettemin is al het mogelijke gedaan om het openbare karakter van de vergadering in stand te houden. Initiatiefnemers en eventueel hun adviseur en/of ontwerper worden in de gelegenheid gesteld om via een videoverbinding het initiatief toe te lichten. Belanghebbenden en geïnteresseerden kunnen bij de gemeente verzoeken om de behandeling van de plannen te volgen en worden dan toegelaten. De vergaderdata voor uw gemeente vindt u via deze link

De commissie kan in verschillende samenstellingen adviseren. Zo is het mogelijk om een zo geheten preadvies aan te vragen. Er vindt dan vooroverleg plaats met de commissie op een vroeg(er) moment in het planproces en zo kan haar inbreng nog relatief eenvoudig worden meegenomen door de initiatiefnemer of ontwerper. Daarnaast worden niet alle plannen door de voltallige commissie behandeld. Plannen kunnen namelijk ook ambtelijk behandeld worden of door de gemandateerde van de commissie. Bij de grotere plannen is de gemeentelijke stedenbouwkundige van de gemeente aanwezig om de commissie te informeren. Ook is er regelmatig overleg met de supervisor Stadshart/ Willemsoord.

Van elke planbehandeling, of dit nu gaat om een vergunningaanvraag of om een vooroverleg, stelt de commissie een advies op. We streven ernaar dat het advies begrijpelijk is voor iedereen; helder geschreven en zonder gebruik van onnodig jargon. Bovendien moet het advies juridisch houdbaar zijn. De gemeentelijke plantoelichter zorgt voor het openbaar maken en versturen van de adviezen naar het college, de aanvrager en eventuele andere belanghebbenden.

Beoordelingskaders

Er zijn meerdere gemeentelijke beoordelingskaders waar de commissie rekening mee houdt. De Welstandsnota Den Helder vastgesteld in 2015 en in 2020 herzien door de gemeenteraad, is het belangrijkste. Via deze link kunt u de welstandsnota voor uw gemeente inzien. Ook bestaat er erfgoedbeleid. Via deze link kunt u lezen welk erfgoedbeleid de gemeente Den Helder voert. Naast de welstandsnota zijn er ook welstandscriteria opgenomen in verschillende beeldkwaliteitsplannen. In veel gevallen is ook het bestemmingsplan en ander ruimtelijke ordeningsbeleid voor de commissie relevant. Deze beleidsstukken kunt u via deze link vinden.

De beoordelingskaders zijn naar onze mening over het algemeen goed toepasbaar en dragen bij aan de constructieve dialoog die we voeren met initiatiefnemers. De kaders maken duidelijk wat de gemeente wil bereiken met het kwaliteitsbeleid en bieden houvast bij de begeleiding en de beoordeling van plannen.

Neem eens een kijkje op de website van Mooi Noord-Holland

MOOI DARS

In 2021 is het nieuwe door MOOI Noord-Holland ontwikkelde planregistratiesysteem MOOI DARS (Digitaal Advies Registratie Systeem) in gebruik genomen. Deze nieuwe online applicatie vervangt ons oude systeem wCorsys, dat bijna vijftien jaar een trouwe partner is gebleken. Inmiddels is wCorsys op enkele onderdelen aan verbetering toe, zodat we kunnen voldoen aan nieuwe regelgeving en kunnen inspelen op nieuwe online mogelijkheden. Een mooie gelegenheid om ook een slag te maken in gebruiksvriendelijkheid en inzetbaarheid. Daarom kiezen we voor een nieuwe applicatie, die het werk veiliger en makkelijker maakt en klaar is voor de toekomst. Er ligt veel moois in het verschiet. MOOI DARS is onder andere voorbereid op de volledige automatisering van adviesaanvraag en -terugkoppeling en krijgt een kaartfunctie, waarmee ons advieswerk en de ontwikkelingen binnen uw gemeente inzichtelijker worden gemaakt.

In fases zijn alle klantgemeenten overgegaan op het nieuwe systeem. Uw gemeente werkt sinds december 2021 met MOOI DARS.

Erfgoedplan

Jacob van Heemskerckstraat 1, Den Helder

De commissie ontving een adviesaanvraag met betrekking tot het aanbrengen van zonwering aan de gevels van een kantoorgebouw. Het betreft een gemeentelijk monument, gebouwd in het begin van de vorige eeuw. Het eerste voorstel bestond uit screens in de vorm van rolschermen met zijgeleiders.

De commissie kon zich de wens voor zonwering goed voorstellen, maar was van mening dat screens niet zouden aansluiten bij het karakter van het pand en daarom afbreuk zouden doen aan de cultuurhistorische waarden. Zij verzocht de architect  andere vormen van zonwering te onderzoeken, bijvoorbeeld folie of markiezen, een oplossing die historisch gezien goed aansluit bij de stijl van het pand. De commissie merkte daarbij op dat het aanbrengen van markiezen geen reversibele ingreep betreft en de eigenaar dient zich er dus van bewust te zijn dat dit een keuze betreft voor de lange toekomst. Ook wilde de commissie in dergelijke gevallen inzicht hebben in het gatenpatroon dat in de gevel ontstaat ten behoeve van de bevestigingsmiddelen.

De architect van het project presenteerde vervolgens een gedetailleerd  plan voor het aanbrengen van de markiezen. Het aantal gaten voor de bevestiging is tot een minimum beperkt. Het resultaat is een passend en historisch verantwoord eindbeeld voor een markant pand.

 

Jacob van Heemskerckstraat 1, huidige situatie Beeld: Atelier Rietmeijer ARCHitecten BNA

 

Jacob van Heemskerckstraat 1, toekomstig beeld met markiezen. Beeld: Atelier Rietmeijer ARCHitecten BNA

 

Jacob van Heemskerckstraat 1, toekomstig beeld, achterzijde. Beeld: Atelier Rietmeijer ARCHitecten BNA

 

Cijfers

In de onderstaande tabellen is onze advisering in 2021 weergegeven in cijfers. Op hoofdlijnen kunnen we concluderen dat in Den Helder de GAO in 2021 een succesvolle adviesperiode achter de rug heeft. De plannen die in de commissie worden behandeld zijn over het algemeen complex en interessant.

Er zijn in 2021 72 nieuwe aanvragen behandeld. Daarnaast heeft de commissie een relatief hoog aantal van 62 plannen al dan niet gemandateerd behandeld, welke nog uit het voorgaande jaar stammen.

 

Soort bouwwerk

Soort bouwwerk Aantal %
Individuele woning 20 27,78%
Woningcomplex 5 6,94%
Kleine bouwwerken bij woningen 6 8,33%
Bedrijfsgebouw 10 13,89%
Winkel 10 13,89%
Overige bouwwerk 18 25,00%
Reclameobject 3 4,17%
Eindtotaal 72 100,00%

 

Behandeling met bezoek

Behandeling met bezoek Totaal aantal behandelingen Procentueel
41 134 31%

 

Behandelwijze

Niet alle plannen worden door de voltallige commissie behandeld. In 2021 is over meer dan de helft van de plannen door de gemandateerde van de commissie een advies uitgebracht.

Behandelwijze Aantal %
Gehele commissie 40 48,19%
Gemandateerd 43 51,81%
Eindtotaal 83 100,00%

 

Erfgoedbehandeling
In 2021 zijn 15 plannen behandeld die een monument betroffen. Het totale aantal erfgoedbehandelingen was 49.
  Aantal %
Erfgoedbehandeling 49 79%

Op de gemeentepagina van Den Helder op onze website zijn meer cijfers te vinden.

 

Klein plan

‘Achterkanten’, Den Helder

Den Helder heeft een aantal grachten binnen het beschermd stadsgezicht met een “achterkant”, een minder prominente zijde met bijgebouwen, zoals garages. Een voorbeeld hiervan is de Keizersgracht achter de Zuidstraat. In 2021 zijn diverse aanvragen binnengekomen om een dergelijke achterkant te wijzigen naar woonruimte of om een bestaande garage op te toppen.

Omdat deze grachten bij inwoners nog een omage van achterkant hebben, zijn aanvragers zich niet altijd bewust dat ook hier wordt toegewerkt naar een zekere kwaliteit. De discussiepunten zijn dan ook vaak de kwaliteit van het tekenwerk en de materialen die worden voorgesteld. De commissie heeft inmiddels een aantal voorwaarden gesteld voor deze bouwwerken. Zo vraagt zij keramische pannen te gebruiken in plaats van betonpannen en een getimmerde goot in plaats van een kunststof goot. Bij verbouwing van een garage tot (boven) woning wordt daarnaast ook gekeken naar het verbeteren van de bouwkundige staat.

Aan deze achterkanten heeft de commissie met relatief weinig middelen een zichtbare invloed op de kwaliteit. Hoewel er hier en daar nog “rotte kiezen “ tussen zitten, worden de grachten stap voor stap opgeknapt, ook aan de achterkanten.

 

 

De advisering

De adviezen zijn openbaar en worden uitgebracht aan het college van B&W. In het jaar 2021 zijn vrijwel alle adviezen van de commissie overgenomen door het college van B&W, over de exacte aantallen is geen informatie bekend.

De adviseurs van MOOI Noord-Holland doen meer dan hun werk in de gemeentelijke adviescommissies. Wij ondersteunen vrijwel alle gemeenten in Noord-Holland bij het behoud en de ontwikkeling van omgevingskwaliteit.

 

De commissie in actie in Microsoft Teams.

Hoe is het met?

Zuidstraat 75, Den Helder

Het pand aan de Zuidstraat 75, gebouwd rond 1880 in de stijl van het classicisme, is in de loop der jaren vele malen verbouwd. Hierbij ging de architectonische kwaliteit grotendeels verloren. Na uitgebreid historisch onderzoek is door TaanBaas een nieuw ontwerp gemaakt op basis van het oorspronkelijke gevelbeeld. Hierbij werden bijvoorbeeld de lisenen (de verticale geleding van de gevel) en de plint teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Het stucwerk met blokpatroon is hersteld, en de kleuren zijn afgestemd op de historische situatie, in verschillende zandsteenkleuren. De kap van het gebouw werd verhoogd, om ruimte te geven aan nieuw gebruik, in stijl passend bij het pand.

Inmiddels worden de steigers langzaam verwijderd: de aannemer is bezig met het afronden van de laatste werkzaamheden. Niet alleen voegt het pand zich nu veel harmonieuzer in het straatbeeld, met de renovatie van de voorgevel is ook de historische ontwikkeling van dit deel van Den Helder beter beleefbaar.

 

Zuidstraat 75.

Evaluatie en aanbevelingen

Als onafhankelijk adviseur dragen wij bij aan een goede omgevingskwaliteit in uw gemeente. Die zorg delen we samen met de initiatiefnemers en met u. Elk jaar bespreken we tijdens een evaluatiegesprek met de portefeuillehouder de belangrijkste ontwikkelingen binnen uw gemeente en formuleren we aandachtspunten voor de toekomst. Het jaarlijkse evaluatiemoment vond dit jaar plaats op 08 november 2022.

 

Werkwijze en periodieke wethoudersoverleggen

  • Den Helder heeft in het najaar van 2020 voor de advisering een doorstart gemaakt met een nieuwe commissie (GAO) met een ander mandaat en andere commissieleden. Den Helder was hiermee een van de eerste gemeenten met het nieuwe type commissie, de Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit (GAO) uit de Omgevingswet. Deze heeft een sterkere nadruk op cultuurhistorie en erfgoed dan de eerdere CRK en een kleiner werkgebied.
  • In de afgelopen twee jaar zijn met toenmalig wethouder Heleen Keur afspraken gemaakt over een transparante werkwijze, open communicatie en tussentijds overleg. Het is van belang dat commissie en wethouder(s) elkaar goed informeren en dat lijnen kort blijven. Dit wordt met de nieuwe wethouders graag doorgezet. De wethouders spreken de wens uit om binnenkort een commissievergadering bij te wonen, als toehoorder.
  • In het voorjaar wordt een presentatie aan de gemeenteraad voorbereid over wonen, de nieuwe Omgevingswet, etc. Daar wordt ook meer verteld over de brede wijze van adviseren op kwaliteit, evenals de functie en werkwijze van de GAO. Er is wel degelijk veel veranderd. Veel plannen worden nu ambtelijk behandeld. De GAO adviseert vierwekelijks in de grote commissie en doorlopend gemandateerd. Het is laagdrempeliger en constructief. Ook is het goed om tijdens deze presentatie de raad te tonen hoeveel Den Helder met zijn stakeholders de laatste tijd heeft bereikt op het gebied van ruimtelijke ordening. Het is iets om trots op te zijn.

Mogelijkheden advisering en collegiaal overleg

  • Een van de gevolgen van de veranderingen is dat er vaker grote, complexe en unieke plannen en meer aanvragen voor monumenten voorbij komen. Er is meer dialoog. Hierdoor worden de vergaderingen meer een gesprek en er wordt integraal geadviseerd en daadwerkelijk kwaliteit toegevoegd.
  • De commissie biedt daarnaast meer mogelijkheden om plannen voor te bespreken of tussentijds van richtinggevend advies te voorzien. Eventueel worden locaties fysiek bezocht. De commissie is zo nauw betrokken bij de plannen.
  • Commissie kan zowel gevraagd als ongevraagd adviseren.
  • Wanneer de gemeente het haar vraagt, kan zij ook adviseren op plannen buiten de vastgestelde gebieden. Bijvoorbeeld bij ingewikkelde of complexe projecten.

Jaarverslag 2021

Het jaarverslag 2021 wordt kort besproken. Er worden geen wijzigingen voorgesteld. Het document is onderdeel van de verplichting om verantwoording af te leggen aan de Gemeenteraad. Het wordt tegelijk gepresenteerd met het jaarverslag van 2020, omdat dit eerder wel was aangeboden, maar niet gepresenteerd. Deze presentatie wordt gecombineerd met de raadspresentatie.

 

 

Overige aanbevelingen door de commissie

De Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit doet – vanuit haar ervaringen en inzichten – nog de volgende aanbevelingen:

  • De commissie hoopt, dat de inwerkingtreding van de Omgevingswet in 2023 zal leiden tot een voorzetting van de goede samenwerking, nieuwe kansen en toekomstperspectieven voor de ruimtelijke ontwikkeling van den Helder.
  • In het nieuwe gemeentelijke instrumentarium en met name in de omgevingsvisie en het omgevingsplan worden nieuwe kaders, doelen en regels ontwikkeld. Uw commissieleden – onze adviseurs – worden graag betrokken bij de ontwikkeling van deze kaders. We hebben inmiddels ruime ervaring opgedaan bij het ontwikkelen van nieuwe minder gedetailleerde en op maatschappelijke doelen en rendement gebaseerde kaders. Deze knowhow stellen we graag ter beschikking.
  • De gemeente Den Helder heeft in 2020 een nieuwe Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit ingesteld die al helemaal klaar is voor de nieuwe Omgevingswet. Deze commissie komt in de plaats van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit en richt zich vooral op het stadhart, erfgoed en grote opgaven.
  • Bovendien zien wij dat er belangrijke aspecten kunnen meeliften bij de advisering. Een belangrijke factor voor ruimtelijke kwaliteit is de toekomstwaarde. Het belang hiervan zal de komende jaren uiting krijgen in een grotere aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie, natuur inclusief bouwen, respect voor landschap, water en bodem, en op het sociale vlak toename van de aandacht voor participatie en kansengelijkheid. Het zijn onderwerpen die onze adviseurs zich als specialisten eigen maken om als vanzelfsprekend bij de advisering te betrekken.
  • Er speelt op dit moment veel als het gaat om de verankering van erfgoed in het toekomstige omgevingsbeleid en dit vergt veel van de erfgoedspecialisten bij gemeenten. Onze ervaring is dat er op veel plekken tekort aan capaciteit is. Bovendien is menskracht moeilijk te vinden. Met het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland proberen we waar het kan binnen bepaalde grenzen ondersteuning te bieden. Laat vooral weten wanneer hulp gewenst is.

Tot slot

Met dit jaarverslag geven we inzicht in de manier waarop de Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit aan de hand van de geldende beleidskaders adviseert over goede omgevingskwaliteit binnen uw gemeente. Dit is een doel waar wij ons graag voor inzetten en aan bijdragen. We doen dat zoveel mogelijk in het openbaar en in dialoog met betrokkenen.

De plannen in dit jaarverslag zijn slechts een greep uit de vele uiteenlopende plannen waarover de commissie dit jaar heeft mogen adviseren. Wij nodigen u van harte uit om in 2022 (digitaal) bij ons binnen te lopen en zelf te ervaren hoe boeiend en genuanceerd de advisering over omgevingskwaliteit is.

Colofon

Auteur

Sebas Baggelaar, coördinator Gemeentelijke Adviescommissie Den Helder

Met bijdragen van

Jef Mühren, directeur MOOI Noord-Holland

Sanne van Zoest, communicatiemedewerker MOOI Noord-Holland

Alkmaar, augustus 2022

Basisontwerp
Funcke Creatieve Partners

MOOI Noord-Holland adviseurs omgevingskwaliteit
Emmastraat 111
1814 DP Alkmaar
072-520 44 59
info@mooinoord-holland.nl
www.mooinoord-holland.nl
@MOOI_NH

Beeldverantwoording
MOOI Noord-Holland, Loek Buter, Atelier Rietmeijer ARCHitecten BNA, Braaksma & Roos Architecten