Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Bergen

Jaarverslag 2021

De voorzitter spreekt

De gemeente Bergen ligt in een gebied met een grote rijkdom en verscheidenheid aan landschapstypen. De overgangen van het weidelandschap naar de binnenduinrand en van de binnenduinrand naar de kustzone – op korte afstand van elkaar – zijn uniek voor Nederland. Daaraan gekoppeld de grote cultuurhistorische en architectonische waarden (Bergense school!) maakt de gemeente Bergen niet alleen uitzonderlijk en bijzonder waardevol, maar ook kwetsbaar voor veranderingen. Die veranderingen, die inherent zijn aan de grote maatschappelijke opgaven waar we voor staan, dienen dan ook zorgvuldig begeleid te worden. Adel verplicht.

In ons werk als commissie krijgen we steeds vaker te maken met aanpassingen en veranderingen in de gebouwde en onbebouwde omgeving die gevoed worden vanuit het begrip duurzaamheid. Duurzaamheid is een ‘paraplubegrip’ waarin de omgang met klimaatadaptatie, de energietransitie en het verlies aan biodiversiteit bij elkaar komen. Juist door het begrip integraal en in samenhang – binnen en buiten de woning – te benaderen kan een win-win situatie ontstaan. Bergen is gezegend met veel groen. Juist bomen kunnen water vasthouden, CO2 opslaan, zorgen voor minder hittestress door hun schaduwwerking, én bijdragen aan het herstel van biodiversiteit. Het doet me dan ook deugd dat in het groenbeleidsplan van uw gemeente bestaande bomen beter beschermd gaan worden.

Het afgelopen jaar hebben we met grote regelmaat en op een prettige wijze samengewerkt met de stedenbouwkundigen en erfgoedafdeling van de BUCH-gemeenten. Punt van zorg is de continuïteit van die samenwerking. Juist bij meer complexe plannen (centrumplan Bergen, ontwikkeling Bergen aan Zee, monumenten) is het zaak dat plannen goed worden voorbereid en dat ons gemandateerde lid, Ron Baltussen, in een vroeg stadium wordt betrokken. Dit geldt ook voor participatietrajecten. In de nieuwe Omgevingswet wordt nadrukkelijk meer aandacht gevraagd voor zorgvuldige participatie met direct betrokkenen. Zorgvuldigheid houdt in dit verband ook in dat onze commissie vroegtijdig wordt betrokken vanuit het oogpunt van in te brengen kennis en doelmatigheid.

Ir. Peter de Ruyter

Voorzitter Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Bergen

Actueel

De Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Bergen werkt in opdracht van de gemeente en op basis van de door de gemeente vastgestelde beleidskaders aan het behoud en de totstandkoming van een goed functionerende, aantrekkelijke en toekomstbestendige leefomgeving. Daarbij wordt respectvol omgegaan met de goede kwaliteiten uit het verleden.

Met het jaarverslag legt de commissie verantwoording af aan de gemeenteraad over de onafhankelijke advisering. We lichten niet alleen de werkwijze en de cijfers toe, maar we proberen vooral ook te beschrijven en illustreren wat het maatschappelijke effect is van onze inspanningen.

Eerder in de planontwikkeling

We hechten eraan te vermelden dat we in vrijwel alle gevallen in staat zijn om in één of meerdere besprekingen te komen tot een positieve advisering. Niet zelden wordt onze inbreng, ook door initiatiefnemers, zeer op prijs gesteld. Uiteraard lukt dit niet altijd.

De commissie waardeert het zeer dat in de afgelopen jaren het gesprek over omgevingskwaliteit en de afstemming met stedenbouw en ruimtelijke ordening in een eerder stadium van de planontwikkeling op gang wordt gebracht. De komende periode staan er binnen de gemeente ook wat betreft de begeleiding van initiatieven grote veranderingen op stapel.

Adviseren en inspireren

De invoering van de Omgevingswet is aanstaande, en of deze nu op 1 januari 2023 wordt ingevoerd of niet, de voorbereidingen in uw en andere gemeenten zijn in volle gang. Of het nu gaat om de inrichting van de omgevingsvisie of om de geleidelijke voorbereidingen op de ombouw naar het omgevingsplan; duidelijk is dat dit voor de gemeente een flinke kluif is, zelfs als de gemeente besluit de meeste zaken beleidsneutraal over te zetten naar het tijdelijke omgevingsplan.

Het goede nieuws is dat de beoogde cultuurverandering, die voor de invoering van het nieuwe stelsel nodig zou zijn, langzaam maar zeker op gang komt. Dit heeft met name betrekking op een meer faciliterende inzet van de lokale overheid, die met een ‘ja mits’-houding zo constructief mogelijk aan de totstandkoming van plannen gaat werken. Adviseren en inspireren aan de voorkant komt in de plaats van louter toetsen achteraf.

Instellingsbesluit en verordening

Er is de afgelopen periode door de gemeente, samen met MOOI Noord-Holland, intensief gewerkt aan de voorbereiding op de nieuwe gemeentelijke adviescommissie. U heeft daar in de vorige jaarverslagen al uitgebreid over kunnen lezen. Voor invoeringsdatum van de Omgevingswet moet de  gemeenteraad deze commissie bij verordening instellen. Er is in de wet terecht een belangrijke plaats ingeruimd voor de cultuurhistorische aspecten. Daarnaast kiezen vrijwel alle gemeenten ervoor om de commissie een bredere taakomschrijving te geven om een goede omgevingskwaliteit te bereiken (zoals het in de wet is genoemd).

In de vast te stellen verordening, gebaseerd op de modelverordening die door de VNG is uitgebracht, wordt, in lijn met de wensen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Tweede Kamer, ingezet op een bredere, integrale, en meer vroegtijdige advisering. Hoe vroegtijdiger de betrokkenheid van de commissie, hoe constructiever haar advies wordt ervaren. De advisering zal oplossingsgerichter zijn en meer voelen als hulp.

Monumentenadvisering

Ook voor de monumentenadvisering doet de gemeente Bergen op dit moment een beroep op onze commissie. De erfgoedadvisering wordt straks overgeheveld naar de gemeentelijke adviescommissie en is zo goed geborgd. Bij MOOI Noord-Holland is daarnaast een centrale Erfgoedcommissie beschikbaar die binnen de organisatie functioneert als centraal orgaan dat de erfgoedadvisering in de gemeentelijke adviescommissies ondersteunt. De toekomstige gemeentelijke adviescommissie kan daarnaast – ­indien nodig – altijd een beroep doen op één of meerdere specialisten, verenigd binnen MOOI Noord-Holland.

VNG handreiking

In de VNG handreiking is het volgende schema opgenomen waarin wordt geïllustreerd in welke fasen de advisering kan plaatsvinden. Veel van de advisering is de laatste jaren geleidelijk verschoven van het beoordelingsgerichte (toetsende) aan het eind – in de donkerblauwe kolom – naar meer opgave- en ontwerpgerichte advisering – in de lichtblauwe kolommen.

Kennis maken

De nieuwe gemeenteraad zal in 2022 de gemeentelijke adviescommissie instellen. Wellicht een mooie gelegenheid om met de adviseurs in deze commissie kennis te maken. Bijvoorbeeld via een bezoek aan de vergadering of een werkbezoek aan één of meer inspirerende locaties.

Arie Keppler Prijs 2022

In het komende jaar vragen we ook uw aandacht voor de Arie Keppler Prijs 2022, dé Noord-Hollandse prijs voor omgevingskwaliteit. Hopelijk mogen we ook uit uw gemeente inzendingen voor deze editie ontvangen.

Groot plan

Centrumplan, Bergen

In 2020 is het Q-team ‘Mooi Bergen’ weer ingericht. Eén van de leden is architectlid van de Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit. Afgesproken is dat hij gemachtigd is vanuit de commissie, maar periodiek een presentatie houdt over de ontwikkelingen van het centrumgebied Bergen.

In 2021 waren de plannen voor een deel van het gebied zover dat ze door de architect gepresenteerd konden worden. Het ging om drie gebouwen op het Plein: één solitair vrijwel alzijdig vierkant gebouw op de hoek van het Plein en twee aan elkaar geschakelde gebouwen die deel uitmaken van de pleinwand. Een mooi ensemble.

De adviescommissie geeft het Q-team mee dat het voor de samenhang belangrijk is om een integraal plan te  Realiseren. Eigenlijk zou het eerst moeten gaan om de inrichting van de openbare ruimte en daarna om de invulling met de architectuur. De openbare inrichting is namelijk het cement van het gebied. Aspecten zoals klimaatadaptatie, afwatering, schaduw door groen hebben allemaal gevolgen voor de bebouwde omgeving.

Aanzicht westgevel ter hoogte van de Breelaan, Moke Architecten.

Zo werkt het

Even voorstellen

De Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Bergen is benoemd door de gemeenteraad en samengesteld uit ervaren en vakbekwame adviseurs met kennis die nodig is binnen de gemeente Bergen.

Het goed beoordelen van alle ruimtelijke aspecten van een initiatief of plan vraagt kennis, ervaring en vakmanschap. De adviseurs zijn specialisten op het terrein van landschap, stedenbouw, cultuurhistorie en architectuur en zij zijn onafhankelijk ten opzichte van de gemeentelijke organisatie en het gemeentebestuur. In 2021 bestond de commissie uit de volgende adviseurs:

  • Peter de Ruyter, voorzitter en landschapsarchitect
  • Ron Baltussen, architectlid
  • Willemien van Duijn, architectlid
  • Joost Buchner, erfgoeddeskundige
  • Hendrik Postuma, architect en monumentenadviseur

De commissie werd ondersteund door:

  • Emmy Kanon, beleidscoördinator MOOI Noord-Holland
  • Anneke Westerhof-Sikma, plantoelichter gemeente Bergen
  • Romy Schuurman, plantoelichter monumenten Bergen
  • Martine Wilms, plantoelichter monumenten Bergen

‘Kijk eens op de website van MOOI Noord-Holland!’

Werkwijze

De gemeente legt de plannen aan de commissie voor in een openbaar toegankelijke vergadering. De vergaderingen vonden in 2021 digitaal plaats vanwege de coronacrisis. Niettemin is al het mogelijke gedaan om het openbare karakter van de vergadering in stand te houden. Initiatiefnemers en eventueel hun adviseur en/of ontwerper worden in de gelegenheid gesteld om via een videoverbinding het initiatief toe te lichten. Belanghebbenden en geïnteresseerden kunnen bij de gemeente verzoeken om de behandeling van de plannen te volgen en worden dan toegelaten. !n 2021hebben 184 behandelingen plaatsgevonden in aanwezigheid van architecten en/of de planindieners. Dit is in 43% van het totaal aantal behandelingen.. De vergaderdata voor uw gemeente vindt u via deze link.  

De commissie kan in verschillende samenstellingen adviseren. Zo is het mogelijk om een zo geheten preadvies aan te vragen. Er vindt dan vooroverleg plaats met de commissie op een vroeg(er) moment in het planproces en zo kan haar inbreng nog relatief eenvoudig worden meegenomen door de initiatiefnemer of ontwerper. Daarnaast worden niet alle plannen door de voltallige commissie behandeld. Plannen kunnen namelijk ook behandeld worden door de gemandateerde commissie. Dit gebeurde in bijna 62% van de planbehandelingen.

Op de laatste maandag van de maand is er een geïntegreerde vergadering Welstand en Monumenten. In die vergadering worden de monumentenplannen en plannen uit het beschermde dorpsgezicht beoordeeld. In 2021 waren hiervoor 20 aanvragen.

Van elke planbehandeling, of dit nu gaat om een vergunningaanvraag of om een vooroverleg, stelt de commissie een advies op. We streven ernaar dat het advies begrijpelijk is voor iedereen; helder geschreven en zonder gebruik van onnodig jargon. Bovendien moet het advies juridisch houdbaar zijn. De gemeentelijke plantoelichter zorgt voor het openbaar maken en versturen van de adviezen naar het college, de aanvrager en eventuele andere belanghebbenden.

Bij de grotere plannen is de stedenbouwkundige van de gemeente aanwezig om de commissie te informeren. De stedenbouwkundige vraagt ook regelmatig aan de commissie om mee te denken met ontwikkelingen die plaatsvinden in de gemeente. In 2021 betrof het plannen voor uitbreiding op een prominente plek in Egmond aan den Hoef (het Rode Hert), de ontwikkeling van het voormalige BSV terrein in Bergen en in Schoorl de nieuwbouwontwikkelingen aan de Oorsprongweg en op de oude Rabo Bank locatie.

 

Aanzicht Rode Hert, Rudy Uytenhaak en partners architecten.

 

Beoordelingskaders

Er zijn meerdere gemeentelijke beoordelingskaders waar de commissie rekening mee houdt. De welstandsnota vastgesteld in 2004 door de gemeenteraad, is het belangrijkste. Via deze link kunt u de welstandsnota voor uw gemeente inzien. Ook bestaat er erfgoedbeleid. Via deze link kunt u lezen welk erfgoedbeleid uw gemeente voert. Naast de welstandsnota zijn er ook welstandscriteria opgenomen in beeldkwaliteitsplannen. In veel gevallen is ook het bestemmingsplan en ander ruimtelijke ordeningsbeleid voor de commissie relevant.

De kaders maken duidelijk wat de gemeente wil bereiken met het kwaliteitsbeleid en bieden houvast bij de begeleiding en de beoordeling van plannen. De welstandsnota uit 2004 was nodig aan een actualisatie toe. In 2021 heeft MOOI Noord-Holland in opdracht van de gemeente de welstandsnota’s van de vier BUCH gemeenten geactualiseerd en gereed gemaakt voor de Omgevingswet. Nieuw is ook de aandacht voor duurzaamheid. Er ligt inmiddels een concept van de nieuwe nota.

‘Kijk eens op de website van MOOI Noord-Holland!’

MOOI DARS

In 2021 is het nieuwe door MOOI Noord-Holland ontwikkelde planregistratiesysteem MOOI DARS (Digitaal Advies Registratie Systeem) in gebruik genomen. Deze nieuwe online applicatie vervangt ons oude systeem wCorsys, dat bijna vijftien jaar een trouwe partner is gebleken. Inmiddels is wCorsys op enkele onderdelen aan verbetering toe, zodat we kunnen voldoen aan nieuwe regelgeving en kunnen inspelen op nieuwe online mogelijkheden. Een mooie gelegenheid om ook een slag te maken in gebruiksvriendelijkheid en inzetbaarheid. Daarom kiezen we voor een nieuwe applicatie, die het werk veiliger en makkelijker maakt en klaar is voor de toekomst. Er ligt veel moois in het verschiet. MOOI DARS is onder andere voorbereid op de volledige automatisering van adviesaanvraag en -terugkoppeling en krijgt een kaartfunctie, waarmee ons advieswerk en de ontwikkelingen binnen uw gemeente inzichtelijker worden gemaakt.

In fases zijn de gemeenten overgegaan op het nieuwe systeem. Uw gemeente werkt sinds december 2021 met MOOI DARS.

Herbestemming

Bollenschuur, Schoorl

Als het om erfgoed gaat, is het vaak goed om op locatie de geplande werkzaamheden te gaan bekijken. De ingrepen aan het monument kunnen dan besproken worden. Het gaat namelijk altijd om de waarde van het monument. Wat is nog wel mogelijk en wat niet meer. Nieuwe ingrepen zijn altijd bespreekbaar. Zo ook in het geval van een voormalige bollenschuur, een rijksmonument. Deze is door brand aangetast. Er komen nu twee woningen in. Hiervoor wordt het deel wat is afgebrand weer opgebouwd.

De commissie juicht toe dat de bollenschuur een nieuwe bestemming krijgt. Bollenschuren zijn van onmiskenbare betekenis voor het binnenduingebied. Een meer eigentijdse vormgeving van het nieuwe deel is mogelijk. De commissie is alleen minder enthousiast over de gevelbekleding dat het nieuwe deel zal krijgen: houten geveldelen in een donkere kleur. Dit doet wel agrarisch aan, maar ontkracht de robuustheid van de bollenschuur. Het is belangrijk om op een zo natuurlijke manier aan te sluiten op het nog bestaande, niet om een te groot contrast te krijgen. Op locatie, samen met de aanvrager, gemeente en architect, licht een van de monumentenleden dit toe. Hij constateert tegelijkertijd dat het nog bestaande deel van het monument in een slechte staat blijkt te zijn. Dit is een aandachtspunt

Aanzichten bestaande situatie voor de brand en aanzichten gewijzigde situatie, Kerssens en de Ruiter architecten.

Cijfers

In de onderstaande tabellen is onze advisering in 2021 weergegeven in cijfers. Op hoofdlijnen kunnen we concluderen dat het aantal nieuwe plannen met ca 6% gestegen is ten opzichte van 2020. Het aantal behandelingen steeg ook, met ca 13% ten opzichte van het vorige jaar. Hier onder worden de deeltabellen ook nog apart toegelicht.

Hier onder worden de deeltabellen nog toegelicht.

Aantal planbehandelingen

In 2021 heeft de Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Bergen 255 nieuwe aanvragen behandeld. In verband met plannen die meerdere behandelingen nodig hadden, was het totaal aantal planbehandelingen 425.

2021 2020 2019
Soort behandeling Aantal % Aantal % Aantal %
Nieuwe aanvraag 255 60,00% 241 61,64% 216 63,16%
Herhalingen 170 40,00% 150 38,36% 126 36,84%
Eindtotaal 425 100,00% 391 100,00% 342 100,00%

 

In 2020 was de stijging van het aantal nieuwe aanvragen al 11%, maar de stijging is in 2021 bestendigd en zelfs iets meer geworden.

Tegelijkertijd stijgt het aantal behandelingen ook, met ongeveer 13%. Er waren in 2021 44 preadviezen. Een preadvies is een plan waar nog geen aanvraag omgevingsvergunning voor is gedaan. Het dossier is dan ook nog niet compleet. De aanvrager heeft bijvoorbeeld nog geen keuze gemaakt in materiaal of kleuren. De detaillering ontbreekt vaak ook nog. Aanvragers willen in dit soort gevallen weten of ze op de goede weg zijn en consulteren de Welstandscommissie. De aanvraag komt dus nog terug als aanvraag omgevingsvergunning en dus automatisch als herhalingsplan.

Er zijn ook grotere, meer complexe opgaves die vaak in een collegiaal verband worden besproken. Dergelijke aanvragen komen vaak als herhalingsplan terug. Te denken valt bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen voor het BSV-terrein, het terrein van Scholten en de ontwikkeling op de oude locatie van RABO bank in Schoorl.

Vorm van behandelingen

2021 2020 2019
Behandelwijze Aantal % Aantal % Aantal %
Nieuwe aanvraag 162 38,18% 149 38,11% 143 41,81%
Herhalingen 263 61,88% 242 61,89% 199 58,19%
Eindtotaal 425 100,00% 391 100,00% 590 100,00%

 

Een gemandateerde behandeling is een plan dat beoordeeld wordt door het commissielid dat gemachtigd is om vanuit de grote welstandscommissie te adviseren. Het betreft kleinere, overzichtelijke plannen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een geringe afwijking van de sneltoetscriteria uit de welstandsnota.

In de grote commissie worden ook plannen beoordeeld die tevens een monumentenbeoordeling behoeven. Hiervoor voegen twee erfgoedleden zich éénmaal per maand bij de vergadering.

Groot plan

Inbreidlocatie Bergen

De gemeente Bergen is aantrekkelijk om in te wonen, maar grond om te bouwen is intussen een schaars goed. Er wordt gezocht naar mogelijkheden om toch woningen te kunnen bouwen. Zo kan het gebeuren dat er woningbouw plaatsvindt op een voormalig sportcomplex (zie verder op in het jaarverslag), maar er wordt ook gekeken of er nog zogenaamde restgebieden zijn waar ontwikkeling mogelijk is. Het is niet altijd makkelijk om een dergelijk gebied in te breiden. Omwonenden worden opeens geconfronteerd met plannen voor een gebied dat misschien al vele jaren onveranderd was. Planontwikkelingen voor het inbreidingsgebied aan de Jaap Weijandweg hebben daarom enige jaren geduurd. Er wordt een zorgvuldig proces gevoerd met participatie van de omwonenden. In dit geval was ook een buurthuis betrokken bij de plannen.

De commissie heeft complimenten voor het zorgvuldig traject dat gevoerd is door de woningbouwvereniging en de architect. Het gaat om een complex gebied waar zelfs een nieuwe ontsluiting dient te komen. In het gebied met centraal hof zullen een nieuwbouw buurthuis, vier appartementen en zestien grondgebonden woningen komen. Het is verheugend om te constateren dat groen intussen vaak een wezenlijk onderdeel vormt van een aanvraag. Op aanraden van de commissie komt er zelfs wat meer groen bij de entree tot het gebied.

Entree tot inbreidingslocatie, Hooyschuur Architecten B.V.

De advisering

De adviezen zijn openbaar en worden uitgebracht aan het college van B&W. In het jaar 2021 zijn alle adviezen van de commissie overgenomen door het college van B&W.

Adviezen ruimtelijke plannen, kwaliteitsgesprekken, procesbegeleiding, beleidsontwikkeling

In 2021 is de commissie betrokken geweest bij enkele ruimtelijke plannen, zoals de inrichting van het voormalige BSV terrein in Bergen en het plan voor de bouw van een aantal appartementenblokken in Egmond Binnen.

Bij het BSV terrein gaat het om de bouw van grondgebonden woningen en appartementen in een parkachtige setting. De commissie geeft advies over het opgestelde stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan hiervoor.

Richtlijnen beeldkwaliteit terreininrichting, MB architecten en Sweco nederland.

 

In Egmond Binnen betreft het de bouwontwikkeling op de plaats van de katholieke kerk die gesloopt zal worden. Op verzoek van de stedenbouwkundige van de gemeente wordt de stedenbouwkundige visie eerst met het gemandateerde architectlid van de commissie besproken. Bij de planbehandeling blijkt dat het Kerkplein dat als een groen plein zou worden ingevuld – om zodoende ook de mogelijkheid te bieden voor evenementen – plaats heeft gemaakt voor parkeren. De architect zal in een aangepast plan zoveel mogelijk groen toepassen, maar de inrichting van het Kerkplein hoort niet bij zijn opgave. De commissie geeft daarom de gemeente de aanbeveling mee dat het parkeerterrein zo wordt ingericht dat het aan de huidige ontwikkelingen ten aanzien van klimaatadaptie voldoet. Een versteende inrichting kantot hittestress en regenoverlast leiden.

Situatie Kerkplein in Egmond Binnen, Koppes Bouwkunde.

 

Aangepaste situatie Kerkplein in Egmond Binnen, Koppes Bouwkunde.

 

Ondersteunende activiteiten

De adviseurs van MOOI Noord-Holland doen meer dan hun werk in de gemeentelijke adviescommissies. Wij ondersteunen vrijwel alle gemeenten in Noord-Holland bij het behoud en de ontwikkeling van omgevingskwaliteit. Voor Bergen hebben wij de volgende ondersteunende activiteiten uitgevoerd:

Procesbegeleiding: de stedenbouwkundigen van de BUCH schakelen regelmatig een adviseur van MOOI Noord-Holland in voor een zogenaamd Vooroverleg Omgevingskwaliteit (VOK). In de regel is dit de gemandateerde van de adviescommissie. Voor de gemeente is het ook belangrijk dat het om iemand gaat die de gemeente wat beter kent. Voor de gemeente betekent dit dat een advies van de ARK op een efficiënte manier wordt verkregen, zonder de voltallige commissie te hoeven vragen. Het overleg wordt ook regelmatig op locatie op een andere dag dan de vergaderdag gehouden. De gemandateerde maakt een verslag van het advies dat naar de gemeente en naar de commissie wordt gestuurd en toegevoegd wordt aan het dossier van het project. In 2021 betrof het bijvoorbeeld de uitgangspunten voor de renovatie van de solitaire woning aan de Zeilerboulevard in Bergen aan Zee te bespreken.

Ook de verschillende Kwaliteitsteams vallen onder de procesbegeleiding. De gemeente heeft deze Q-teams ingesteld om als klankbord te dienen voor de uitwerking van de structuurvisies en de ontwikkelingen ten aanzien van de ruimtelijke kwaliteit.

Ron Baltussen, heeft als lid van de ARK Bergen het lidmaatschap in de Q-teams. In 2021 is voornamelijk het Q-team ‘Mooi Bergen’ actief geweest. De plannen voor de invulling voor een deel van het centrale plein zijn verder ontwikkeld. In het najaar van 2021 waren deze plannen zover dat ze in de ARK gepresenteerd konden worden (zie voor beelden eerder in het jaarverslag).

Voor het overige zijn de bestaande kwaliteitsteams nog niet actief geweest in 2021.

Verdere ondersteunende activiteiten die door MOOI Noord-Holland kunnen worden uitgevoerd zijn:

  • Omgevingsgesprekken: bijvoorbeeld de ervenconsulent. De gemeente heeft in het verleden hier verschillende malen gebruik van gemaakt.
  • Beleidsontwikkeling: de gemeente Bergen heeft de opdracht gegeven om de huidige welstandsnota te actualiseren tot een heldere, compacte en bruikbare nota, met een vergelijkbare opzet en structuur als de nieuwe nota’s van de overige BUCH gemeenten. Er ligt intussen een concept.

 

Inhoudsopgave Nota Omgevingskwaliteit Bergen (concept).

Hoe is het met?

Woning en bijgebouw, Bergen

Zo nu en dan wordt in het centrum van Bergen toch weer een plek gevonden waar ontwikkeling kan plaatsvinden. Dit gebied bevindt zich achter een aantal horecagelegenheden. Rondom staat veel groenopstand, dat tot in de kern van het dorp doordringt. Vlakbij loopt ook het oude traject van de stoomtram. Het gaat om een vrij rommelig gebied. Er staan diverse kleine woningen van één laag met een kap, met lichte gevels. De stedenbouwkundige van de gemeente heeft het gebied en het groen geanalyseerd en ziet mogelijkheden om de basis door te trekken. Bij de vergunning dient het groen mee ontworpen te worden. Een deel van het openbare groen zou door de eigenaar van het perceel kunnen worden aangekocht. Met de opbrengst zou de gemeente eventueel de rest van het gebied kunnen opknappen.

De woning en het bijgebouw staan er inmiddels. Ze voegen zich goed in de schaal van het gebied. Er is weer groen toegevoegd op de kavel. Helaas is de hoek van grind voorzien. Grastegels hadden een meer informeel beeld gegeven, hetgeen tot de charme van het gebied behoort. Het bijgebouw onderscheidt zich nu voldoende omdat het in een ander materiaal is uitgevoerd. De houten deuren hadden wat de commissie betreft ook in een donkere kleur uitgevoerd mogen worden. De witte deuren trekken nu veel aandacht.

Oude situatie, bron Google Maps.

Evaluatie en aanbevelingen

Als onafhankelijk adviseur dragen wij bij aan een goede omgevingskwaliteit in uw gemeente. Die zorg delen we samen met de initiatiefnemers en met u. Elk jaar bespreken we tijdens een evaluatiegesprek met de portefeuillehouder de belangrijkste ontwikkelingen binnen uw gemeente en formuleren we aandachtspunten voor de toekomst. Op 21 april 2022 vond dit jaarlijkse evaluatiegesprek plaats over het jaar 2021.

Het jaarverslag 2021 wordt doorgenomen. Naar aanleiding van het plan voor de bollenschuur volgt een discussie over de wenselijkheid van duurzame energiemaatregelen bij monumenten. De wethouder pleit om hiervoor beleid op te gaan stellen. De ARK geeft aan dat zij diverse gemeenten kent die hiervoor al uitgangspunten hebben opgesteld. Het valt op dat het aantal plannen nog steeds flink te noemen is. Er ligt de vraag wanneer een zaak bij de ARK ter beoordeling neer te leggen. Misschien moet het proces anders ingericht worden. De wethouder geeft aan dat de druk op de ambtenaren hoog te noemen is. In de Omgevingswet zal de gemeente dit meer zelf kunnen inrichten. Bij een monument kan een kleine ingreep al grote impact hebben. De monumentenleden gaan vaak nog op locatie kijken. Het gesprek met initiatiefnemers zal zich meer richten op de mogelijkheden voor de realisatie van het plan. Een intaketafel kan het proces naar zich toe trekken. De ARK vraagt om hierbij op de kaders te letten om een verantwoording achteraf te kunnen bieden. Het valt aan te bevelen om een lid van de ARK als generalist en voor het integrale ontwerp toe te voegen aan de intaketafel. De stedenbouwkundige geeft aan dat hij de gemandateerde van de ARK regelmatig vroegtijdig consulteert. Voor de ARK is het van belang dat bij grotere projecten de inrichting van het openbaar gebied eerst gebeurt, zeker in deze tijd van klimaatadaptie, daarna pas de bouw. De wethouder beaamt dit. Volgens hem heeft de raad een motie met een dergelijke strekking aangenomen. Bij het parkeren valt nog veel te winnen. Het is nu zaak om dit vast te leggen in beleidskaders. In het kader van de Regionale Energiestrategie doet de wethouder de aanbevelingen om de ARK mee te nemen in het proces.

 

De Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Bergen doet – vanuit haar ervaringen en inzichten – de volgende aanbevelingen:

  • Er is één Q-team ingesteld. Vroeger waren er meer. De commissie vraagt om de uitgangspunten voor het wel of niet instellen van een Q-team duidelijk te maken.
  • De samenwerking met de stedenbouwkundigen van de gemeente is goed. Ten behoeve van de overzichtelijkheid beveelt de commissie een periodieke presentatie (bijvoorbeeld tweemaal per jaar) aan over de nieuwe stedenbouwkundige ontwikkelingen.
  • Groen is steeds belangrijker geworden, niet alleen bij de gemeente, maar ook in de behandeling van de plannen. Een presentatie van het groenbeleidsplan van de gemeente in de commissievergadering valt daarom aan te bevelen.
  • In het nieuwe gemeentelijke instrumentarium en met name in de omgevingsvisie en het omgevingsplan worden nieuwe kaders, doelen en regels ontwikkeld. Uw commissieleden – onze adviseurs – worden graag betrokken bij de ontwikkeling van deze kaders. We hebben inmiddels ruime ervaring opgedaan bij het ontwikkelen van nieuwe minder gedetailleerde en op maatschappelijke doelen en rendement gebaseerde kaders. Deze knowhow stellen we graag ter beschikking.
  • Vóór de invoeringsdatum van de Omgevingswet zal de gemeenteraad een gemeentelijke adviescommissie moeten instellen. Deze gemeentelijke adviescommissie zal de opvolger worden van de bestaande adviescommissies voor welstand en monumenten. Wij kunnen ons voorstellen dat deze commissie voorlopig min of meer dezelfde taakomschrijving meekrijgt als de voorgaande commissie, ook omdat veel van het huidige beleid ook min of meer beleidsneutraal wordt overgezet. Toch raden wij u aan de inzet op een vroegtijdige en brede advisering verder door te zetten.
  • Bovendien zien wij dat er belangrijke aspecten kunnen meeliften bij de advisering. Een belangrijke factor voor ruimtelijke kwaliteit is de toekomstwaarde. Het belang hiervan zal de komende jaren uiting krijgen in een grotere aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie, natuur inclusief bouwen,  respect voor landschap, cultuur-historisch landschap, water en bodem, en op het sociale vlak toename van de aandacht voor participatie en kansengelijkheid. Het zijn onderwerpen die onze adviseurs zich als specialisten eigen maken om als vanzelfsprekend bij de advisering te betrekken.
  • Er speelt op dit moment veel als het gaat om de verankering van erfgoed in het toekomstige omgevingsbeleid en dit vergt veel van de erfgoedspecialisten bij gemeenten. Onze ervaring is dat er op veel plekken tekort aan capaciteit is. Bovendien is menskracht moeilijk te vinden. Met het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland proberen we waar het kan binnen bepaalde grenzen ondersteuning te bieden. Laat vooral weten wanneer hulp gewenst is.

 

Gemeenteraadslid M. de Jongh op bezoek in de commissievergadering, foto Emmy Kanon.

 

Tot slot

Met dit jaarverslag geven we inzicht in de manier waarop de Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Bergen aan de hand van de geldende beleidskaders adviseert over goede omgevingskwaliteit binnen uw gemeente. Dit is een doel waar wij ons graag voor inzetten en aan bijdragen. We doen dat zoveel mogelijk in het openbaar en in dialoog met betrokkenen.

De plannen in dit jaarverslag zijn slechts een greep uit de vele uiteenlopende plannen waarover de commissie dit jaar heeft mogen adviseren. Wij nodigen u van harte uit om in 2022 (digitaal) bij ons binnen te lopen en zelf te ervaren hoe boeiend en genuanceerd de advisering over omgevingskwaliteit is.

Colofon

Auteur

Emmy Kanon, coördinator Welstandscommissie Haarlemmermeer

Met bijdragen van

Peter de Ruyter, voorzitter Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Bergen

Ron Baltussen, architectlid Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Bergen

Jef Mühren, directeur MOOI Noord-Holland

Sanne van Zoest, communicatiemedewerker MOOI Noord-Holland

Alkmaar, april 2022

Basisontwerp
Funcke Creatieve Partners

MOOI Noord-Holland adviseurs omgevingskwaliteit
Emmastraat 111
1814 DP Alkmaar
072-520 44 59
info@mooinoord-holland.nl
www.mooinoord-holland.nl
@MOOI_NH

Beeldverantwoording
Hooyschuur architecten B.V. , Emmy Kanon, Loek Buter, Hooyschuur Architecten B.V. , MOOI Noord-Holland, Piekberging Haarlemmermeer, KWS