Welstandscommissie Beemster
Jaarverslag 2021
De voorzitter spreekt
De voorzitter Welstandscommissie Beemster spreekt voor het laatst
Dit jaarverslag vormt het sluitstuk van de Welstandscommissie Beemster. Met opgeheven hoofd gaat de commissie bijna naadloos op in de nieuwe welstandscommissie Purmerend. De droogmakerij Beemster met zijn unieke UNESCO werelderfgoed-status blijft qua advisering over ruimtelijke kwaliteit bij de nieuwe Welstandscommissie Purmerend dan ook in goede handen.
Immers zowel ambtelijk, waar het gaat om plantoelichting en previsie, als in de samenstelling van de Welstandscommissie Purmerend is er sprake van continuering van een ingewerkt team dat de laatste jaren heeft bewezen om eendrachtig voor zowel de Beemster als voor Purmerend kundig te adviseren op ruimtelijke kwaliteit. Ook beleidsmatig heeft er een prima afstemming plaatsgevonden om deze samensmelting zo soepel mogelijk te laten verlopen. Met dit jaarverslag sluit de Welstandscommissie Beemster een hoofdstuk dat een logisch vervolg krijgt onder auspiciën van de Welstandscommissie Purmerend.
Met de intrede van de Omgevingswet zal de werkwijze van de commissie wellicht veranderen. In dit jaarverslag worden aanzetten gedaan op welke manier een veranderende werkwijze gestalte kan krijgen. Hierin zal de gemeente keuzes moeten maken. Voor de droogmakerij de Beemster geldt dat goede omgevingskwaliteit voorop moet blijven staan. Omgevingskwaliteit gaat zeker ook bij de Beemster over het belang van aspecten als cultureel erfgoed, architectonische kwaliteit, stedenbouwkundige kwaliteit en kwaliteit van natuur en landschap.
In het vertrouwen dat het belang van de integrale omgevingskwaliteit ook in de nieuw samengestelde gemeente, waar de Beemster een belangrijk en eigenzinnig deel van uitmaakt, wordt onderschreven, gezien en gediend sluit ik dit hoofdstuk, als voorzitter van de voormalige Welstandscommissie Beemster, met een gerust hart af.
Ben Ewals
Voorzitter Welstandscommissie Beemster
Actueel
De Welstandscommissie Beemster werkt in opdracht van de gemeente en op basis van de door de gemeente vastgestelde beleidskaders aan het behoud en de totstandkoming van een goed functionerende, aantrekkelijke en toekomstbestendige leefomgeving. Daarbij wordt respectvol omgegaan met de goede kwaliteiten uit het verleden.
Met het jaarverslag legt de commissie verantwoording af aan de gemeenteraad over de onafhankelijke advisering. We lichten niet alleen de werkwijze en de cijfers toe, maar we proberen vooral ook te beschrijven en illustreren wat het maatschappelijke effect is van onze inspanningen.
Eerder in de planontwikkeling
We hechten eraan te vermelden dat we in vrijwel alle gevallen in staat zijn om in één of meerdere besprekingen te komen tot een positieve advisering. Niet zelden wordt onze inbreng, ook door initiatiefnemers, zeer op prijs gesteld. Uiteraard lukt dit niet altijd.
De commissie waardeert het zeer dat in de afgelopen jaren het gesprek over omgevingskwaliteit en de afstemming met stedenbouw en ruimtelijke ordening in een eerder stadium van de planontwikkeling op gang worden gebracht. De komende periode staan er binnen de gemeente ook wat betreft de begeleiding van initiatieven grote veranderingen op stapel.
Adviseren en inspireren
De invoering van de Omgevingswet is aanstaande, en of deze nu op 1 januari 2023 wordt ingevoerd of niet, de voorbereidingen in uw en andere gemeenten zijn in volle gang. Of het nu gaat om de inrichting van de omgevingsvisie of om de geleidelijke voorbereidingen op de ombouw naar het omgevingsplan; duidelijk is dat dit voor de gemeente een flinke kluif is, zelfs als de gemeente besluit de meeste zaken beleidsneutraal over te zetten naar het tijdelijke omgevingsplan.
Het goede nieuws is dat de beoogde cultuurverandering, die voor de invoering van het nieuwe stelsel nodig zou zijn, langzaam maar zeker op gang komt. Dit heeft met name betrekking op een meer faciliterende inzet van de lokale overheid, die met een ‘ja mits’-houding zo constructief mogelijk aan de totstandkoming van plannen gaat werken. Adviseren en inspireren aan de voorkant komt in de plaats van louter toetsen achteraf.
Monumentenadvisering
Voor de monumentenadvisering doet uw gemeente op dit moment nog een beroep op onze MOOI Noord Holland Erfgoedcommissie. Die erfgoedadvisering wordt straks overgeheveld naar de gemeentelijke adviescommissie. De MOOI Noord Holland Erfgoedcommissie gaat dan binnen onze organisatie functioneren als het centrale orgaan dat de erfgoedadvisering in de gemeentelijke adviescommissies ondersteunt. De gemeentelijke adviescommissie kan – indien nodig – altijd een beroep doen op één of meerdere specialisten, verenigd binnen de MOOI Noord-Holland erfgoedcommissie.
Instellingsbesluit en verordening
Er is de afgelopen periode door de samengevoegde gemeenten Beemster en Purmerend, samen met MOOI Noord-Holland, intensief gewerkt aan de voorbereiding op de nieuwe gemeentelijke adviescommissie. U heeft daar in de vorige jaarverslagen al uitgebreid over kunnen lezen. Voor invoeringsdatum van de Omgevingswet moet de gemeenteraad deze commissie bij verordening instellen. Er is in de wet terecht een belangrijke plaats ingeruimd voor de cultuurhistorische aspecten. Daarnaast kiezen vrijwel alle gemeenten ervoor om de commissie een bredere taakomschrijving te geven om een goede omgevingskwaliteit te bereiken (zoals het in de wet is genoemd).
In de vast te stellen verordening, gebaseerd op de modelverordening die door de VNG is uitgebracht, wordt, in lijn met de wensen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Tweede Kamer, ingezet op een bredere, integrale, en meer vroegtijdige advisering. Hoe vroegtijdiger de betrokkenheid van de commissie, hoe constructiever haar advies wordt ervaren. De advisering zal oplossingsgerichter zijn en meer voelen als hulp.
VNG handreiking
In de VNG handreiking is het volgende schema opgenomen waarin wordt geïllustreerd in welke fasen de advisering kan plaatsvinden. Veel van de advisering is de laatste jaren geleidelijk verschoven van het beoordelingsgerichte (toetsende) aan het eind – in de donkerblauwe kolom – naar meer opgave- en ontwerpgerichte advisering – in de lichtblauwe kolommen.
Kennis maken
De nieuwe gemeenteraad zal in 2022 de gemeentelijke adviescommissie instellen. Wellicht een mooie gelegenheid om met de adviseurs in deze commissie kennis te maken. Bijvoorbeeld via een bezoek aan de vergadering of een werkbezoek aan één of meer inspirerende locaties.
Arie Keppler Prijs 2022
In het komende jaar vragen we ook uw aandacht voor de Arie Keppler Prijs 2022, dé Noord-Hollandse prijs voor omgevingskwaliteit. Hopelijk mogen we ook uit uw gemeente inzendingen voor deze editie ontvangen.
De Keyser deelplan 9
De nieuwe woonwijk De Keyser, aan de zuidoostzijde van de Middenbeemster, wordt met deelplan 9 aan de oostrand beëindigd. Een aantal van de kavels in dit deelplan betreffen vrije kavels. Het overgrote deel – negenentwintig woningen – wordt gerealiseerd naar ontwerp van Heren 5 Architecten. Voor de woningen vormt het beeldkwaliteitsplan het uitgangspunt, met accenten op kruispunten van hoofd- en sublijnen en op kruispunten van hoofdlijnen. In het plan van Heren 5 worden de gevelopeningen abstract vormgegeven op basis van de gulden snede, geïnspireerd op de inrichting van het landschap van de Beemster. Met periscopen – abstract vormgegeven dakkapellen met grote raamopeningen – worden accenten gelegd op bovengenoemde punten.
De hoofdopzet met de hedendaagse vertaling van de geschiedenis van het gebied en de omgeving van de Beemster kan rekenen op de waardering van de commissie. Tijdens de advisering is er met name aandacht voor de periscopen. Op advies van de commissie worden deze subtieler vormgegeven door de kleur van de omlijsting aan te passen en de hoogte iets te verminderen. Op advies van de commissie worden ook opties, zoals dakkapellen, dakramen en erkers meegenomen in het ontwerp. Daarmee wordt het concept met oog op latere individuele aanvragen door bewoners geborgd.

Impressie, Heren 5 Architecten
Zo werkt het
Even voorstellen
De Welstandscommissie Beemster is benoemd door de gemeenteraad en samengesteld uit ervaren en vakbekwame adviseurs met kennis die nodig is binnen de gemeente Beemster.
Het goed beoordelen van alle ruimtelijke aspecten van een initiatief of plan vraagt kennis, ervaring en vakmanschap. De adviseurs zijn specialisten op het terrein van landschap, stedenbouw, cultuurhistorie en architectuur en zij zijn onafhankelijk ten opzichte van de gemeentelijke organisatie en het gemeentebestuur. In 2021 bestond de commissie uit de volgende adviseurs:
- Ben Ewals, voorzitter
- Belinda van Buiten, architectlid
- Marcel Heijmans, architectlid
De commissie werd ondersteund door:
- Jaap van Zijp, plantoelichter
- Jan Boot, previsor
- Aniek de Jong, commissiecoördinator
“Omgevingskwaliteit gaat over het belang van aspecten als cultureel erfgoed, architectonische kwaliteit, stedenbouwkundige kwaliteit en kwaliteit van natuur en landschap.”
Ben Ewals, voorzitter
Werkwijze
De gemeente legt de plannen aan de commissie voor in een openbaar toegankelijke vergadering. De vergaderingen vonden in 2021 voornamelijk digitaal plaats vanwege de coronacrisis. Niettemin is al het mogelijke gedaan om het openbare karakter van de vergadering in stand te houden. Initiatiefnemers en eventueel hun adviseur en/of ontwerper worden in de gelegenheid gesteld om via een videoverbinding het initiatief toe te lichten. Belanghebbenden en geïnteresseerden kunnen bij de gemeente verzoeken om de behandeling van de plannen te volgen en worden dan toegelaten. De vergaderdata voor uw gemeente vindt u via deze link.
De commissie kan in verschillende samenstellingen adviseren. Zo is het mogelijk om een zo geheten preadvies aan te vragen. Er vindt dan vooroverleg plaats met de commissie op een vroeg(er) moment in het planproces en zo kan haar inbreng nog relatief eenvoudig worden meegenomen door de initiatiefnemer of ontwerper. Daarnaast worden niet alle plannen door de voltallige commissie behandeld. Plannen kunnen namelijk ook behandeld worden door de gemandateerde van de commissie, Belinda van Buiten. De stedenbouwkundig van de gemeente is zoveel mogelijk bij de vergaderingen aanwezig om de commissie te informeren.
Van elke planbehandeling, of dit nu gaat om een vergunningaanvraag of om een vooroverleg, stelt de commissie een advies op. We streven ernaar dat het advies begrijpelijk is voor iedereen; helder geschreven en zonder gebruik van onnodig jargon. Bovendien moet het advies juridisch houdbaar zijn. De gemeentelijke plantoelichter zorgt voor het openbaar maken en versturen van de adviezen naar het college, de aanvrager en eventuele andere belanghebbenden.
Beoordelingskaders
Er zijn meerdere gemeentelijke beoordelingskaders waar de commissie rekening mee houdt. De Nota Omgevingskwaliteit Purmerend vastgesteld in 2021 door de gemeenteraad, is het belangrijkste. Via deze link kunt u de nota omgevingskwaliteit voor uw gemeente inzien. Naast de Nota Omgevingskwaliteit zijn er ook welstandscriteria opgenomen in de vastgestelde beeldkwaliteitsplannen voor de nieuwbouwwijken De Keyser in Middenbeemster en de Nieuwe Tuinderij in Zuidoostbeemster. Daarnaast is sinds 2019 de beleidsnota zonnepanelen in Beemster van kracht. In veel gevallen is ook het bestemmingsplan en ander ruimtelijke ordeningsbeleid voor de commissie relevant. Deze beleidsstukken kunt u via deze link vinden.
De beoordelingskaders zijn naar onze mening over het algemeen goed toepasbaar en dragen bij aan de constructieve dialoog die we voeren met initiatiefnemers. De kaders maken duidelijk wat de gemeente wil bereiken met het kwaliteitsbeleid en bieden houvast bij de begeleiding en de beoordeling van plannen.
“Werken met de commissie ervaar ik als constructief, helder en toegankelijk.”
Jan Kemper, plantoelichter
MOOI DARS
In 2021 is het nieuwe door MOOI Noord-Holland ontwikkelde planregistratiesysteem MOOI DARS (Digitaal Advies Registratie Systeem) in gebruik genomen. Deze nieuwe online applicatie vervangt ons oude systeem wCorsys, dat bijna vijftien jaar een trouwe partner is gebleken. Inmiddels is wCorsys op enkele onderdelen aan verbetering toe, zodat we kunnen voldoen aan nieuwe regelgeving en kunnen inspelen op nieuwe online mogelijkheden. Een mooie gelegenheid om ook een slag te maken in gebruiksvriendelijkheid en inzetbaarheid. Daarom kiezen we voor een nieuwe applicatie, die het werk veiliger en makkelijker maakt en klaar is voor de toekomst. Er ligt veel moois in het verschiet. MOOI DARS is onder andere voorbereid op de volledige automatisering van adviesaanvraag en -terugkoppeling en krijgt een kaartfunctie, waarmee ons advieswerk en de ontwikkelingen binnen uw gemeente inzichtelijker worden gemaakt.
In fases zijn alle klantgemeenten overgegaan op het nieuwe systeem. Uw gemeente werkt sinds maart 2022 met MOOI DARS.
Verbouw van een stolp
Aan de Volgerweg, ten noordwesten van de kruising met de Nekkerweg, bevindt zich een stolpboerderij uit 1861, een rijksmonument. Het verbouwplan wordt zowel aan de welstandscommissie als aan de centrale erfgoedcommissie van MOOI Noord-Holland voorgelegd. De wijzigingen aan het exterieur bestaan onder andere uit het vervangen van de huidige dakramen door meer traditioneel ogende stalen dakramen met roedeverdeling, het toevoegen van een smal langgerekt daklicht en het vervangen en verplaatsen van de huidige dakdoorvoeren ten behoeve van ventilatie. Daarnaast worden er een aantal gevelwijzigingen voorgesteld, waaronder het vervangen van recent geplaatste kozijnen door stalen kozijnen met roedeverdeling.
Het plaatsen van de moderne insnede in de kap is goed voorstelbaar, maar door de toepassing van de roedeverdeling niet passend. De commissie spreekt van een hybride ingreep waarbij wordt teruggegrepen op een meer traditionele vormgeving (de roedeverdeling), terwijl de ingreep zelf modern van aard is. Naar aanleiding van deze opmerkingen van de commissie wordt het verbouwingsplan gewijzigd. Daarin zijn de roeden in de dakramen te vervallen, evenals in de nieuwe kozijnen in het staartstuk. Naar advies van de commissie zijn ook de dakdoorvoeren zoveel mogelijk beperkt, waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van de bestaande schoorsteen.

Bestaande situatie

Impressie, Kodde Architecten
Cijfers
In de onderstaande tabellen is onze advisering in 2021 weergegeven in cijfers. Op hoofdlijnen kunnen we concluderen dat het aantal nieuwe plannen is gestegen met ca 22% ten opzichte van 2020. Het aantal behandelingen steeg met ca 17% ten opzichte van het vorige jaar. Hier onder worden de deeltabellen ook nog apart toegelicht.
Op de gemeentepagina van de nieuwe gemeente Purmerend op onze website zijn meer cijfers te vinden.
Aantal planbehandelingen
In 2021 heeft de Welstandscommissie Beemster 126 adviesaanvragen behandeld, waarvan 9 betrekking hadden op aanvragen van voorgaande jaren. In verband met plannen die meerdere behandelingen nodig hadden, was het totaal aantal planbehandelingen 195.
SOORT AANVRAAG | AANTAL AANVRAGEN | AANTAL BEHANDELINGEN |
Omgevingsvergunning | 99 | 160 |
waarvan een monument | 2 | 3 |
waarvan nieuwbouw | 43 | 76 |
waarvan verbouwing | 54 | 81 |
Preadvies* | 22 | 28 |
Reclameaanvraag | 1 | 1 |
Overige vergaderonderwerpen | 2 | 4 |
Totaal | 124 | 193 |
* Dit zijn de preadviezen waarvoor nog geen omgevingsvergunningaanvraag is ontvangen. Het totaal aantal preadviesaanvragen was 40.
Aantal planbehandelingen ten opzichte van voorgaande jaren
Het aantal nieuwe plannen is ten opzichte van 2020 is gestegen. Daarmee wordt de stijgende lijn die in 2018 intrad voortgezet. Het gaat vaak om verbouwingen van woningen. Een verklaring voor deze stijging zou de krapte op de woningmarkt kunnen zijn, waardoor woningeigenaren er eerder voor kiezen om de huidige woning te verbouwen om in veranderende woonwensen te voorzien, in plaats van te verhuizen.
Soort aanvraag | 2021 | 2020 | 2019 |
Nieuwe aanvragen | 117 | 96 | 94 |
Aanvragen van voorgaande jaren | 9 | 16 | 12 |
Herhalingen | 69 | 54 | 76 |
Totaal behandelingen | 195 | 166 | 182 |
Vorm van behandelingen
Een gemandateerde behandeling is een plan dat beoordeeld wordt door het commissielid dat gemachtigd is om vanuit de voltallige (plenaire) commissie te adviseren. Het betreft vel voorkomende kleine, niet controversiële plannen. Het kan bijvoorbeeld gaan om plannen met een geringe afwijking van de sneltoetscriteria uit de gemeentelijke welstandsnota.
Verdeling aanvragen | 2021 | 2020 | 2019 |
Totaal behandelingen | 195 | 166 | 182 |
Gemandateerd behandeld | 45 % | 46 % | 31 % |
In de welstandscommissie behandeld | 55 % | 54 % | 69 % |
Hoe vaak behandeld?
Als het adviesbesluit ‘niet akkoord, tenzij’ is, dan is het plan bijna akkoord op enkele kleine en specifiek geformuleerde aanpassingen na. De aanvraag hoeft dan niet nog eens door de commissie behandeld te worden, maar kan dan ambtelijk worden afgedaan.
In tabel 4 zijn geringe wijzigingen in het aantal behandelingen zichtbaar ten opzichte van het jaar ervoor, maar dit lijkt om gebruikelijke jaarlijkse fluctuaties te gaan.
Adviezen aan B&W | 2021 | 2020 | 2019 |
Totaal nieuwe aanvragen* | 117 | 96 | 94 |
Bij eerste behandeling akkoord | 27 % | 31 % | 30 % |
Bij eerste behandeling niet akkoord tenzij (kleine aanpassing nodig) | 19 % | 20 % | 22 % |
Bij tweede behandeling akkoord (of niet akkoord tenzij) | 17 % | 15 % | 15 % |
Bij derde of verdere behandeling akkoord (of niet akkoord tenzij) | 9 % | 10 % | 14 % |
Nog in behandeling of definitief niet akkoord of aanvraag ingetrokken | 19 % | 21 % | 13 % |
Plan wel akkoord op hoofdlijnen maar nog geen aanvraag voor vergunning | 9 % | 3 % | 6 % |
* Dit zijn alle nieuwe aanvragen exclusief beleidsadviesaanvragen en handhaving aanvragen.
Kavel 931, De Keyser
Kavel 931, één van de vrije kavels in deelplan 9 van De Keyser, bevindt zich aan de aan de buitenrand van het plangebied. Vanwege de situering van de kavel langs een kruising van een hoofd- en een sublijn wordt er in het vastgestelde beeldkwaliteitsplan om een subtiel accent gevraagd. In het ontwerp wordt hier invulling aan gegeven door middel van dakopbouwen, verbijzonderingen in het metselwerk en een uitsparing op de hoek van het kloeke volume. Aan de linkerzijde van de woning komt een schuur met daarvoor een carport. Aan de achterzijde een tuinkamer en een terras met overkapping.
Naar aanleiding van het advies van de commissie om keuzes te maken in de hoeveelheid middelen dat in het ontwerp wordt ingezet, worden de dakopbouwen op dezelfde hoogte en in eenzelfde vormgeving uitgevoerd. Ook de gevelopeningen worden meer eenduidig vormgegeven. Daarnaast komen de banden in de gevel te vervallen, waardoor het ingezette concept van een kloek volume in metselwerk wordt versterkt.
Het uiteindelijke ontwerp, met een hoog ambitieniveau, is passend in het kavelpaspoort, waarin gevraagd wordt om hedendaagse architectuur en moderne toepassing en detaillering van materialen.

Impressie eerste plan, Architectenbureau Ruben Wennekers

Impressie gewijzigd plan, Architectenbureau Ruben Wennekers
De advisering
De adviezen zijn openbaar en worden uitgebracht aan het college van B&W. In het jaar 2021 zijn vrijwel alle adviezen van de commissie overgenomen door het college van B&W.
Het college is contrair gegaan op het advies voor de bouw van een melklokaal aan de voorzijde van een bestaande stal. Omdat de bestaande schuur al naar voren op het erf is geplaatst en bijgebouwen conform de Omgevingsnota achter de stolp gesitueerd dienen te worden adviseerde de commissie om niet akkoord te gaan. Omdat er is aangetoond dat er geen mogelijkheden zijn om aan de achterzijde uit te breiden, de situatie historisch gegroeid is en het bouwplan noodzakelijk is voor de bedrijfsvoering, is het advies van de commissie niet overgenomen.
Het effect van de welstand aan de Wormerweg
Op het erf van Wormerweg 34 worden zonnepanelen geplaatst. In eerste instantie worden deze langs de sloot aan de achterzijde van het erf voorgesteld, met aan de oeverzijde betontegels en aan de bovenzijde langs het talud een hekwerk. Deze plaatsing van de zonnepanelen acht de commissie niet wenselijk, omdat het ongewenste verharding van de erfranden met zich meebrengt. Een dergelijke verharding heeft tot gevolg dat de voor het werelderfgoed van de Beemster kenmerkende, beeldbepalende en groen aflopende erfranden aangetast worden. Op advies van de commissie worden de zonnepanelen ongeveer tien meter uit de slootkant geplaatst, zonder verdere verhardingen.

Commissie bij KopWest
Adviezen ruimtelijke plannen, kwaliteitsgesprekken, procesbegeleiding, beleidsontwikkeling
In 2021 is de commissie betrokken geweest bij diverse ruimtelijke plannen, zoals de kavelpaspoorten voor De Nieuwe Tuinderij Oost en voor deelplan 9 van De Keyser.
In deelplan 4 van De Nieuwe Tuinderij Oost bevinden zich drie vrije kavels aan De Drie Merenweg en twee aan de Muscatstraat. Voor elk kavel is een kavelpaspoort opgesteld. Om de gewenste diversiteit in het straatbeeld te verkrijgen worden op advies van de commissie woningen aangewezen waarvan de gevels wit kunnen zijn. Om aan te kunnen sturen op rijke en representatieve voorgevels worden er concrete middelen genoemd die de plasticiteit kunnen bevorderen, waaronder het situeren van de voordeur of erker aan de representatieve gevel. Ook wordt aandacht besteed aan de keuze van de referentiebeelden.
In deelplan 9 van De Keyser bevinden zich in totaal elf vrije kavels. In de kavelpaspoorten is verschil aangebracht tussen de kavels die aan een binnenrand en aan een buitenrand liggen, door middel van de omgang met rooilijnen. Ook bij deze kavelpaspoorten wordt naar aanleiding van het advies van de commissie aandacht besteed aan de beschrijving van kleuren en representativiteit, door deze expliciet te omschrijven. Voor één van de kavels wordt specifiek aandacht besteed aan de oriëntatie, omdat deze de oost poort tot de Middenbeemster vormt.
Ondersteunende activiteiten
De adviseurs van MOOI Noord-Holland doen meer dan hun werk in de gemeentelijke adviescommissies. Wij ondersteunen vrijwel alle gemeenten in Noord-Holland bij het behoud en de ontwikkeling van omgevingskwaliteit. Voor Beemster hebben wij de volgende ondersteunende activiteiten uitgevoerd:
- Voor de gemeenten Beemster en Purmerend, die per 1 januari 2022 fuseren, heeft MOOI Noord-Holland de Omgevingsnota Beemster en de Nota Omgevingskwaliteit Purmerend beleidsneutraal samengevoegd.
- De commissie heeft ondersteuning geboden bij de actualisatie van het bestemmingsplan voor het buitengebied van de Beemster.
- Het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland organiseerde diverse bijeenkomsten waarbij medewerkers van de gemeente Beemster aanwezig waren, waaronder de masterclass Erfgoed in het omgevingsplan en het Erfgoedteam Erfgoed en klimaatadaptatie.
Mariënheuvel
Op de kavel naast de voormalige buitenplaats Volgerlust bevindt zich sinds 1820 het landhuis Mariënheuvel. De bijbehorende bijgebouwen worden na verloop van tijd meermaals gewijzigd en meest recentelijk, in 2005, gesloopt en vervangen door twee symmetrisch achter het landhuis geplaatste bijgebouwen. De symmetrische opzet wordt nu voortgezet met een aanbouw ter weerszijden van het hoofdhuis, in dezelfde stijl als het huis. Ook de bestaande bijgebouwen worden met een aanbouw uitgebreid. In het terreininrichtingsplan wordt uitgegaan van een langgerekte tuin met een symmetrische opzet, omzoomd met een bomensingel.
Tijdens de diverse planbehandelingen wordt door de commissie benadrukt dat er – aangezien op deze plek nooit een buitenplaats heeft gestaan – geen sprake kan zijn van een reconstructie van een buitenplaats. Echter, omdat de symmetrische opzet reeds is ingezet, is de hoofdopzet van de uitbreiding van het hoofdgebouw passend. Wel dient duidelijk afleesbaar te zijn dat het om een latere toevoeging gaat. In reactie daarop worden de aanbouwen meer geabstraheerd. Daarnaast komen naar aanleiding van het advies van de commissie de uitbreiding van de bijgebouwen grotendeels te vervallen. In plaats daarvan komen er twee losstaande schuren achter op het erf. Eveneens wordt de terreininrichting aangepast waarin de uitbreiding van de windsingel komt te vervallen.

Impressie eerste plan, Scala Architecten

Impressie gewijzigd plan, Scala Architecten
Evaluatie en aanbevelingen
Als onafhankelijk adviseur dragen wij bij aan een goede omgevingskwaliteit in uw gemeente. Die zorg delen we samen met de initiatiefnemers en met u. Elk jaar bespreken we tijdens een evaluatiegesprek met de portefeuillehouder de belangrijkste ontwikkelingen binnen uw gemeente en formuleren we aandachtspunten voor de toekomst. Op 9 mei 2022 vond dit jaarlijkse evaluatiegesprek plaats over het jaar 2021. De belangrijkste uitkomsten van dat gesprek zijn:
- De context binnen de nieuwe gemeente Purmerend verandert snel. De commissie ziet de snelheid waarmee de gemeente zich ontwikkelt als een uitdaging en is enthousiast over haar advieswerk voor deze dynamische gemeente.
- Met de fusie van de gemeenten Purmerend en Beemster heeft de nieuwe gemeente Purmerend te maken met het werelderfgoed Droogmakerij de Beemster. Voor de commissie zijn er voldoende handvatten in het huidige beleid ten aanzien van de borging van de kwaliteiten van het werelderfgoed. Wel wordt het van belang geacht dat de kernwaarden van de Beemster breed worden gedragen binnen de ambtelijke organisatie.
- In voorbereiding op de inwerkingtreding van de Omgevingswet is de Verordening op de gemeentelijke adviescommissie omgevingskwaliteit Purmerend vastgesteld door de gemeenteraad. Ook de Erfgoedverordening Purmerend 2022 is vastgesteld. Beide verordeningen treden na bekendmaking in werking op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt.
- De meer faciliterende ‘ja, mits’-houding is bedoeld als een kans om meer ruimte te bieden aan initiatiefnemers. Het tegelijkertijd borgen van de kwaliteiten ziet zowel de gemeente als de commissie als een uitdaging en vergt maatwerk. Juist daarom is constructief vooroverleg zo belangrijk.
- In het kader van de Omgevingswet vindt er een verschuiving plaats van een toetsing achteraf naar advisering aan de voorkant. De inzet van de commissie kan derhalve naar voren worden gehaald door een vertegenwoordiging aan te laten haken bij Omgevingstafels.
Overige aanbevelingen door de commissie
De commissie Beemster doet – vanuit haar ervaringen en inzichten – nog de volgende aanbevelingen:
- De belangrijkste aanbeveling die de Welstandscommissie Beemster doet is dat inpassingen van ruimtelijke ontwikkelingen in de Beemster ook in de nieuwe samengestelde gemeente Pumerend met dezelfde zorgvuldigheid, zorg en aandacht geschiedt, passend bij een werelderfgoed-status.
- Na bijna twee jaar digitaal te hebben gewerkt doet de commissie de aanbeveling om de bijeenkomsten geregeld op het gemeentehuis te laten plaatsvinden. Daarbij zijn ook hybride vormen denkbaar waarbij initiatiefnemers, belanghebbenden en ontwerpers digitaal inschakelen. Geregeld direct overleg met plantoelichters, previsoren en coördinatoren alsmede fysieke afstemming tussen commissieleden onderling maakt het advies completer en eenduidiger. Bovendien zal dit geregeld aanleiding zijn om werkbezoeken te brengen aan locaties die onder het vergrootglas liggen.
- Per 1 januari 2022 komen de preadviezen te vervallen en de commissie raadt aan om haar expertise tijdens het vooroverlegstadium in te blijven zetten. Op deze manier komt de inbreng van de commissie op een logisch moment in het planproces en kan haar inbreng relatief eenvoudig worden meegenomen door de initiatiefnemer of ontwerper. Tevens bevordert een vroegtijdige advisering een snelle beoordeling van de definitieve vergunningaanvraag.
- De context binnen nieuwe uitbreidingsplannen zoals De Keyser verandert snel. Het komt voor dat er aanvragen worden gedaan voor het wijzigen van woningen die nog niet gebouwd zijn. De commissie beveelt aan om de mee-ontworpen opties vast te leggen in aanvulling op de Nota Omgevingskwaliteit.
- In het nieuwe gemeentelijke instrumentarium en met name in de omgevingsvisie en het omgevingsplan worden nieuwe kaders, doelen en regels ontwikkeld. Uw commissieleden – onze adviseurs – worden graag betrokken bij de ontwikkeling van deze kaders. We hebben inmiddels ruime ervaring opgedaan bij het ontwikkelen van nieuwe minder gedetailleerde en op maatschappelijke doelen en rendement gebaseerde kaders. Deze knowhow stellen we graag ter beschikking.
- Vóór de invoeringsdatum van de Omgevingswet zal de gemeenteraad een gemeentelijke adviescommissie moeten instellen. Deze gemeentelijke adviescommissie zal de opvolger worden van de bestaande adviescommissies voor welstand en monumenten. Wij kunnen ons voorstellen dat deze commissie voorlopig min of meer dezelfde taakomschrijving meekrijgt als de voorgaande commissie, ook omdat veel van het huidige beleid ook min of meer beleidsneutraal wordt overgezet. Toch raden wij u aan de inzet op een vroegtijdige en brede advisering verder door te zetten.
- Bovendien zien wij dat er belangrijke aspecten kunnen meeliften bij de advisering. Een belangrijke factor voor ruimtelijke kwaliteit is de toekomstwaarde. Het belang hiervan zal de komende jaren uiting krijgen in een grotere aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie, natuur inclusief bouwen, respect voor landschap, water en bodem, en op het sociale vlak toename van de aandacht voor participatie en kansengelijkheid. Het zijn onderwerpen die onze adviseurs zich als specialisten eigen maken om als vanzelfsprekend bij de advisering te betrekken.
- Er speelt op dit moment veel als het gaat om de verankering van erfgoed in het toekomstige omgevingsbeleid en dit vergt veel van de erfgoedspecialisten bij gemeenten. Onze ervaring is dat er op veel plekken tekort aan capaciteit is. Bovendien is menskracht moeilijk te vinden. Met het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland proberen we waar het kan binnen bepaalde grenzen ondersteuning te bieden. Laat vooral weten wanneer hulp gewenst is.
Tot slot
Met dit jaarverslag geven we inzicht in de manier waarop de Welstandscommissie Beemster aan de hand van de geldende beleidskaders adviseert over goede omgevingskwaliteit binnen uw gemeente. Dit is een doel waar wij ons graag voor inzetten en aan bijdragen. We doen dat zoveel mogelijk in het openbaar en in dialoog met betrokkenen.
De plannen in dit jaarverslag zijn slechts een greep uit de vele uiteenlopende plannen waarover de commissie dit jaar heeft mogen adviseren. Wij nodigen u van harte uit om in 2022 (digitaal) bij ons binnen te lopen en zelf te ervaren hoe boeiend en genuanceerd de advisering over omgevingskwaliteit is.
Colofon
Auteur
Aniek de Jong, coördinator Welstandscommissie Beemster
Met bijdragen van
Jef Mühren, directeur MOOI Noord-Holland
Sanne van Zoest, communicatiemedewerker MOOI Noord-Holland
Alkmaar, april 2022
Basisontwerp
Funcke Creatieve Partners
MOOI Noord-Holland adviseurs omgevingskwaliteit
Emmastraat 111
1814 DP Alkmaar
072-520 44 59
info@mooinoord-holland.nl
www.mooinoord-holland.nl
@MOOI_NH
Beeldverantwoording
MOOI Noord-Holland, Loek Buter, De Wolff & partners